Tratarea tulburărilor de somn fără pastile. Program de tratament al somnului în premieră mondială

Tratarea tulburărilor de somn fără pastile. Program de tratament al somnului în premieră mondială

Sunt somniferele singura soluţie pentru insomnie? Nu, potrivit experţilor de la Universitatea Flinders, care spun că utilizarea terapiei comportamentale digitale autoghidate este o soluţie alternativă care ar trebui luată în considerare.

În ciuda unei multitudini de dovezi care susţin eficacitatea terapiei cognitiv-comportamentale pentru insomnie (CBTi), accesul la acest tratament de „primă linie" este extrem de limitat din cauza lipsei de psihologi instruiţi în CBTi.

În Australia, aproximativ 90% dintre pacienţii din asistenţa medicală primară cu insomnie sunt trataţi cu somnifere, în timp ce doar 1% sunt trimişi la psihologi pentru CBTi.

Pentru a creşte accesibilitatea la CBTi şi a reduce dependenţa de somnifere, experţii în ştiinţa somnului, de la Universitatea Flinders şi de la Universitatea din Australia de Vest, au conceput şi au testat eficacitatea unui program CBTi digital autoghidat numit „Bedtime Window/Intervalul de somn" pentru tratarea insomniei.

„Am testat un nou program CBTi pe persoane cu simptome de insomnie din întreaga Australie şi am constatat că este foarte uşor de utilizat, oferind îmbunătăţiri semnificative şi susţinute în ceea ce priveşte somnul, funcţia diurnă şi sănătatea mintală", spune dr. Alexander Sweetman, care a condus cea mai recentă cercetare publicată marţi, în revista Frontiers in Sleep.

„Ştim că CBTi îmbunătăţeşte insomnia, sănătatea mintală şi calitatea vieţii şi ne dorim ca mai multe persoane să acceseze acest tratament, deoarece poate reduce nevoia de somnifere sau alte intervenţii care pot să nu abordeze problemele de somn pe termen lung", spune el.

Insomnia şi sindromul de apnee obstructivă în somn (SAOS) sunt cele mai răspândite două tulburări de somn şi apar frecvent în acelaşi timp.

Aproximativ 30-40% dintre persoanele cu insomnie comorbidă au SAOS, însă majoritatea persoanelor cu SAOS rămân nediagnosticate şi netratate.

„Persoanele cu insomnie şi apnee comorbidă  în somn (COMISA) au, în general, un somn, o funcţionare diurnă, o sănătate mintală, o sănătate fizică, o productivitate şi o calitate a vieţii mai proaste decât persoanele care nu suferă de niciuna dintre aceste tulburări de somn şi, adesea, în comparaţie cu persoanele care suferă fie de insomnie, fie doar de SAOS", spune dr. Sweetman.

Studii recente au constatat că persoanele cu COMISA prezintă un risc de mortalitate cu 50-70% mai mare pe parcursul a 10-20 de ani de urmărire, în comparaţie cu persoanele care nu suferă de niciuna dintre aceste afecţiuni, potrivit medicului australian.

„Având în vedere prevalenţa ridicată şi riscurile adverse pentru sănătate ale COMISA, este vital să dezvoltăm şi să implementăm o abordare eficientă de gestionare bazată pe dovezi pentru această afecţiune", spune el.

Pentru a creşte accesul CBTi pentru persoanele cu COMISA, experţii australieni audezvoltat programul CBTi digital interactiv autoghidat, care este adecvat pentru persoanele cu insomnie şi COMISA, şi au comparat eficacitatea acestuia între persoanele cu insomnie, faţă de insomnia comorbidă şi apnee în somn cu risc ridicat.

Pentru studiu, 62 de adulţi cu simptome de insomnie au folosit „Bedroom Window" pe o perioadă de 18 luni şi au raportat îmbunătăţiri semnificative şi susţinute ale simptomelor de insomnie şi ale simptomelor de sănătate mintală asociate.

Programul este conceput pentru persoanele cu insomnie şi COMISA. Fiecare sesiune săptămânală durează aproximativ 20-30 de minute şi include videoclipuri scurte, imagini şi informaţii text, spune dr. Sweetman.

Componentele tratamentului includ psihoeducaţie, terapie de control al stimulilor, terapie de restricţie a somnului, terapie de relaxare, terapie cognitivă şi informaţii despre igiena somnului.

Programul include algoritmi care evaluează în permanenţă simptomele de somnolenţă şi vigilenţă şi oferă recomandări personalizate şi interactive pentru a trata insomnia fără a înrăutăţi nivelul de somnolenţă diurnă.

Potrivit specialiştilor, rezultatele pozitive ale studiului evidenţiază potenţialul de a investiga eficacitatea, siguranţa şi acceptabilitatea acestui program digital CBTi la persoanele cu un diagnostic confirmat de SAOS şi apnee comorbidă  în somn.

Specialiştii speră să adreseze astfel criza din ce în ce mai mare în privinţa sănătăţii somnului din Australia, ţinând cont că până la 40% din populaţie se confruntă cu un somn inadecvat, aproximativ 15% suferă de insomnie cronică şi aproximativ 20% dintre australieni se încadrează în diagnosticul de apnee în somn.

Totodată, într-o premieră mondială, experţii australieni în domeniul somnului au avut la dispoziţie doar opt săptămâni pentru a dezvolta şi derula un program de tratament al somnului care a diagnosticat şi tratat mai mult de 30 de voluntari şi a obţinut o rată de succes de peste 80 %.

Cercetătorul principal, profesorul Danny Eckert, şi echipa de la Institutul Somnului din cadrul universităţii Flinders au folosit tehnologie de ultimă generaţie şi metode clinice personalizate pentru a efectua un studiu clinic riguros şi pentru a trata tulburările de somn prin intermediul ştiinţei somnului.

Metodele şi concluziile sunt prezentate în noua serie documentară, „Revoluţia somnului în Australia cu Dr. Michael Mosley", difuzată la televiziunea australiană, care a avut premiera pe 6 martie.

Dr. Michael Mosley, jurnalist medical care suferă de insomnie cronică, îşi pune corpul la bătaie pentru a testa un program australian de tratament al somnului, primul din lume, dezvoltat de Institutul de Somn al Universităţii Flinders.

Foto Credit: Documentarul Ştiinţa Somnului, SBS Australia, 6 martie 2024.

viewscnt