Boala coronariană este o boală frecventă, fiind una dintre cele mai importante cauze de moarte cardiacă subită din lume. De cele mai multe ori, moartea subită legată de boala coronariană survine în mod complet neaşteptat şi nu există modalităţi eficiente de a o anticipa.
Acum, un studiu sugerează că măsurarea în plasmă a nivelurilor de 4β-hidroxicolesterol (4βHC) ar putea oferi posibilitatea de a estima şi de a preveni decesele cardiace subite la bărbaţii cu boală coronariană, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Oulu, din Finlanda.
Studiul a constatat că nivelurile ridicate de 4βHC au fost asociate cu mortalitatea totală, mortalitatea cardiacă şi în special cu moartea cardiacă subită la bărbaţi.
Semnificaţia nivelurilor de 4βHC nu a fost studiată anterior la pacienţii cu boală coronariană.
Rezultatele acestei cercetări sunt publicate în revista Journal of the American Heart Association.
Grupul de cercetare de medicină internă de la universitatea finladeză a investigat dacă plasma 4βHC ar putea acţiona ca factor de prognostic în cazul bolii coronariene şi al evenimentelor cardiace adverse ale acesteia.
Acest metabolit, 4βHC, este secretat în fluxul sanguin de la nivelul ficatului, unde este produs din colesterol.
Grupul de cercetare a studiat anterior rolul compusului în hipertensiunea indusă de obezitate, de exemplu.
Studiul a arătat că nivelurile ridicate de 4βHC au fost asociate cu moartea cardiacă subită la bărbaţi.
Astfel, bărbaţii cu cel mai ridicat nivel de 4βHC aveau un risc de patru ori mai mare de moarte subită.
Rezultatul este surprinzător din două motive, spun specialiştii.
În primul rând, atât femeile, cât şi bărbaţii care erau cei mai sănătoşi aveau cele mai ridicate niveluri de 4βHC.
Aceştia aveau cel mai mic indice de masă corporală (IMC), cel mai puţin diabet şi cele mai bune performanţe fizice.
În al doilea rând, nivelurile ridicate de 4βHC au estimat moartea subită doar la bărbaţi, dar nu şi la femei, care, dimpotrivă, au fost protejate de mortalitatea cardiacă şi de moartea cardiacă subită de nivelurile ridicate de 4βHC.
„În acest studiu, bărbaţii în formă au murit de moarte cardiacă subită dacă aveau un nivel ridicat de 4βHC, în timp ce femeile în formă cu un nivel ridicat de 4βHC nu au avut de suferit, ci mai degrabă au părut să beneficieze. Această diferenţă de gen este o constatare foarte surprinzătoare şi semnificativă", spune profesorul de medicină internă Janne Hukkanen, conducătorul studiului.
4βHC este un derivat al colesterolului care activează receptorul hepatic X (LXR), care este exprimat atât în ficat, cât şi în inimă.
Unele studii anterioare au sugerat că funcţia LXR diferă între femeile şi bărbaţii cu boală coronariană.
Potrivit oamenilor de ştiinţă finlandezi, noua descoperire trebuie confirmată printr-o urmărire suficient de lungă în alte seturi de date de cercetare ale pacienţilor cu boală coronariană.
„Suntem foarte aproape de rezultate foarte interesante. Dacă descoperirea poate fi confirmată, am putea fi capabili să prevenim mai bine morţile cardiace subite în viitor", spune Hukkanen.
Studiul se bazează pe cohorta ARTEMIS, formată din pacienţi cu boli coronariene trataţi la Spitalul Universitar din Oulu.
Toţi pacienţii din cohortă aveau boală coronariană, diagnosticată prin coronarografie.
În total, aproape 2.000 de pacienţi au fost înscrişi în cohortă. Durata medie de urmărire a pacienţilor care au participat la studiu a fost de aproape nouă ani.