Cel mai mare studiu naţional american de prevenire a cariilor în şcoli arată că fluorura de diamină de argint lichidă (SDF), un compus folosit pentru lupta împotriva cariilor, poate ţine la distanţă eficient cariile dentare la copii.
Cercetătorii de la Colegiul de Stomatologie al Universităţii din New York au descoperit că fluorura de diamină de argint (SDF), un lichid accesibil pentru combaterea cariilor, egalează eficacitatea sigilanţilor dentari tradiţionali în prevenirea cariilor dentare în rândul elevilor din şcolile primare.
Specialiştii americani sunt de părere că acest studiu oferă un argument convingător pentru încorporarea SDF în programele de prevenire şi tratare a cariilor din şcoli, ceea ce ar putea îmbunătăţi accesul la asistenţa stomatologică, reducând în acelaşi timp costurile.
Caria dentară este cea mai frecventă boală cronică la copii, care duce la durere, zile de şcoală pierdute şi scăderea performanţelor şcolare.
Cu scopul de a combate acest lucru, Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite sprijină programele de sigilare dentară în cadrul cărora profesioniştii din domeniul stomatologic aplică un strat protector pe dinţii copiilor pentru a preveni cariile.
SDF oferă o abordare alternativă prin faptul că este aplicat pe dinţi, unde ucide bacteriile care cauzează cariile şi ajută la remineralizarea dinţilor, prevenind astfel apariţia altor carii.
Aprobat iniţial pentru tratarea sensibilităţii dentare, SDF a fost recunoscut acum pentru capacităţile sale de prevenire a cariilor.
„Un număr tot mai mare de cercetări arată că SDF - care se aplică mai repede şi este mai puţin costisitor decât sigilanţii - poate preveni şi opri cariile, reducând nevoia de a fora şi de a obtura", spune autorul principal al studiului, dr. Richard Niederman, profesor de epidemiologie şi promovare a sănătăţii la Colegiul de Stomatologie la NYU, într-un comunicat al universităţii publicat luni.
Această constatare este deosebit de relevantă, deoarece cariile dentare reprezintă o preocupare semnificativă în rândul copiilor, în special a celor care au mai puţine şanse de a vizita un dentist în mod regulat.
Studiul CariedAway, cel mai mare studiu de prevenire a cariilor în şcoli din Statele Unite realizat de echipa de la NYU, a comparat eficacitatea SDF şi a sigilanţilor în rândul a aproximativ 4.100 de elevi de şcoală primară din oraşul New York.
Aceşti elevi au fost trataţi fie cu materiale de etanşare, fie cu SDF plus lac protector cu fluor de două ori pe an, deşi unele vizite au fost ratate din cauza pandemiei Covid-19 şi a închiderii şcolilor.
Rezultatele studiului au arătat că atât SDF, cât şi sigilanţii au prevenit aproximativ 80% din carii şi au oprit progresia a 50% din cariile existente în decurs de doi ani.
După prelungirea studiului cu încă doi ani, cercetătorii au constatat că cele două tratamente au continuat să aibă performanţe egale în prevenirea cariilor, subliniind că atât SDF, cât şi sigilanţii sunt opţiuni viabile pentru prevenirea cariilor.
„Studiul nostru longitudinal reafirmă faptul că atât sigilanţii, cât şi SDF sunt eficienţi împotriva cariilor, dar SDF este o alternativă promiţătoare mai ieftină care poate sprijini prevenirea cariilor în şcoli - nu pentru a înlocui modelul de sigilare dentară, ci ca o altă opţiune care, de asemenea, previne şi stopează cariile", notează primul autor al studiului, dr. Ryan Richard Ruff, profesor asociat de epidemiologie şi promovare a sănătăţii la Colegiul de stomatologie al NYU.
Studiul a evidenţiat, de asemenea, o forţă de muncă „neexploatată" în domeniul sănătăţii orale, dezvăluind că specialiştii in igiena dentară şi asistenţii medicali, inclusiv asistenţii medicali şcolari, ar putea aplica în mod eficient SDF, lărgind astfel sfera de cuprindere a profesioniştilor care pot contribui la eforturile de prevenire a cariilor.
Această abordare nu numai că promite să economisească bani familiilor şi sistemului de sănătate prin reducerea necesităţii de îngrijire a dinţilor prin plombare, dar sugerează şi o modalitate de a aborda inegalităţile în materie de sănătate orală prin îmbunătăţirea accesului la îngrijiri preventive.
„Majoritatea cercetărilor arată că SDF poate opri o carie să progreseze mai mult. Studiul nostru a demonstrat că SDF poate preveni în primul rând apariţia cariilor", concluzionează unul dintre coautorii studiului, dr. Tamarinda Barry Godín, consultant stomatologic în studiul CariedAway şi cercetător ştiinţific la Colegiul de Stomatologie al NYU.
Studiul a fost publicat luni, în revista JAMA Pediatrics.