Un dispozitiv în curs de dezvoltare ar putea elimina insomnia

Un dispozitiv în curs de dezvoltare ar putea elimina insomnia

Cercetătorii de la Universitatea din Arizona sunt pionierii unei abordări inovatoare pentru combaterea insomniei. Ei vor testa efectele pe termen lung ale unui dispozitiv portabil de stimulare magnetică pentru insomnia cronică.

În general, se crede că insomnia este cauzată, cel puţin în parte, de excitarea excesivă a creierului şi a corpului, care este adesea asociată cu îngrijorarea şi gândurile negative excesive dinainte de somn.

Cercetătorii de la Departamentul de Psihiatrie din cadrul Colegiului de Medicină - Tucson vor utiliza o finanţare de 3 milioane de dolari din partea Departamentului Apărării pentru a examina un tratament neinvaziv, fără medicamente, pentru tulburările de somn.

Echipa americană a finalizat recent un studiu preliminar pentru a suprima reţeaua de mod implicit (DMN) înainte de somn folosind un dispozitiv portabil care stimulează celulele creierului cu câmpuri magnetice.

„Multe persoane care suferă de insomnie descriu faptul că sunt incapabile să îşi „oprească” gândurile atunci când încearcă să adoarmă”, explică profesorul de psihiatrie William “Scott” Killgore într-un comunicat al universităţii.

Vinovatul? O reţea cerebrală numită reţeaua de mod implicit, care devine hiperactivă în timpul odihnei, producând un flux constant de dialog intern, griji şi ruminaţii.

Imagistica cerebrală a arătat că gândurile tind să activeze reţeaua de mod implicit, un sistem central din creier care procesează gândurile şi emoţiile interne şi devine activ în timpul odihnei sau al activităţilor introspective.

Soluţia este extrem de simplă: un dispozitiv portabil care utilizează impulsuri magnetice specifice pentru a întrerupe temporar această reţea cerebrală hiperactivă. În doar 40 de secunde, dispozitivul emite rafale magnetice rapide şi repetitive către anumite regiuni ale creierului, „reducând la tăcere” în mod eficient conversaţia mentală care îi ţine pe oameni treji.

 „Constatările iniţiale ale studiului nostru sugerează că, prin perturbarea acestei reţele cerebrale printr-o stimulare scurtă, de 40 de secunde, putem ajuta în mod eficient persoanele să obţină un somn mai bun”,a precizat prof. Killgore.

Studiile preliminare s-au dovedit deja promiţătoare. Participanţii au experimentat o îmbunătăţire a somnului după doar o singură sesiune a ceea ce cercetătorii numesc „stimulare continuă cu explozii de unde teta”.

Dispozitivul, care este ţinut pe scalp timp de mai puţin de un minut, utilizează stimularea magnetică transcraniană pentru a viza zone specifice ale creierului cu stimulare continuă de unde teta, care furnizează impulsuri magnetice rapide şi repetitive pentru a inhiba activitatea cerebrală. Stimularea magnetică transcraniană a fost bine tolerată.

Utilizarea stimulării continue cu explozii teta pentru somn, depresie şi alte probleme de sănătate mintală nu este nouă, dar abordarea specifică a echipei stimulează o reţea din creier care nu a mai fost explorată în acest scop.

Acum, echipa lansează un studiu extins de trei ani, pentru a examina efectele pe termen lung a zece administrări repetate de stimulare continuă pe o perioadă de două săptămâni.

Ei vor recruta 120 de participanţi cu insomnie cronică şi vor evalua îmbunătăţirea somnului pe parcursul mai multor luni.

Participanţii vor primi scurte sesiuni de stimulare cerebrală, iar somnul lor va fi monitorizat cu ajutorul unor dispozitive de urmărire a somnului de ultimă generaţie şi al unor monitoare portabile de unde cerebrale instalate la domiciliu.

Ceea ce face această abordare deosebit de convingătoare este natura sa neinvazivă. Spre deosebire de somnifere, care pot avea efecte secundare semnificative, această metodă utilizează stimularea magnetică susţinută.

Pe măsură ce studiul avansează, acesta reprezintă mai mult decât un tratament potenţial, fiind o rază de speranţă pentru cei care se luptă cu nopţile nedormite, oferind o imagine a unui viitor în care o intervenţie rapidă şi precisă ar putea face diferenţa pentru obţinerea unui somn odihnitor.

După cum remarcă preşedintele departamentului de cercetare, dr. Jordan Karp, aceasta ar putea fi „o descoperire importantă pentru ştiinţa somnului” care oferă „o opţiune de tratament, fără medicamente, pentru cei care se luptă cu insomnia cronică”.

viewscnt