Un instrument de planificare a somnului ar putea ajuta la salvarea vieţii sugarilor cu risc de moarte subită

Un instrument de planificare a somnului ar putea ajuta la salvarea vieţii sugarilor cu risc de moarte subită

Deşi sindromul morţii subite a sugarului (SMSS) este rar, cu un deces la 3.000 până la 4.000 de naşteri în Anglia, un nou instrument, finanţat de Institutul Naţional pentru Cercetare în Sănătate şi Asistenţă (NIHR), din Marea Britanie, ar putea contribui la reducerea deceselor inexplicabile ale sugarilor.

Cercetătorii de la Universitatea din Bristol au anunţat luni, într-un comunicat, că au pus la punct o nouă aplicaţie inteligentă care funcţionează ca planificator de somn al bebeluşilor, instrument ce ar putea ajuta la salvarea vieţilor sugarilor de SMSS.

Instrumentul de planificare a somnului este o nouă modalitate de a afla despre riscurile la care sunt supuşi sugarii şi de a-i menţine în siguranţă în timpul somnului, sugerează un studiu realizat în acest sens şi publicat recent în revista JMIR Pediatrics and Parenting.

Studiul a constatat că instrumentul de planificare a somnului, care combină evaluarea riscurilor şi planificarea siguranţei, are potenţialul de a îmbunătăţi absorbţia sfaturilor care pot salva viaţa sugarului, pentru familiile cu bebeluşi care prezintă un risc crescut de moarte subită şi neaşteptată în copilărie (SUDI).

Instrumentul de planificare a somnului, care utilizează sfaturi şi recomandări de la Lullaby Trust, UNICEF şi NICE, oferă o evaluare a riscului de SUDI al bebeluşului la naştere şi un plan de somn pe care familiile îl pot descărca.

În timp ce ratele de SUDI au scăzut brusc în anii 1990 şi, într-o mai mică măsură, de atunci încoace, familiile care locuiesc în cele mai defavorizate zone din Regatul Unit continuă să se confrunte cu o rată disproporţionat de mare.

Anul trecut, baza de date naţională privind mortalitatea infantilă (NCMD) de la Bristol a constatat că 42% dintre SUDI au avut loc în cartierele defavorizate, comparativ cu 8% în cele mai puţin favorizate.

Prototipul instrumentului de planificare a somnului bebeluşului a fost testat de 22 de profesionişti din domeniul sănătăţii, inclusiv specialişti în sănătate, moaşe şi asistenţi medicali de familie; 20 dintre aceştia au fost intervievaţi.

Profesioniştii din domeniul sănătăţii au raportat că instrumentul a permis identificarea familiilor cu risc pentru a primi sprijin suplimentar şi a îmbunătăţit comunicarea cu familiile în legătură cu riscurile.

Cei care au testat instrumentul au sugerat extinderea utilizării acestuia pentru a include informaţii în timpul sarcinii şi pentru ca acesta să fie disponibil în diferite limbi.

Profesioniştii din domeniul sănătăţii au utilizat instrumentul de planificare cu 58 de familii.

Douăzeci de părinţi au fost intervievaţi de echipa de cercetare cu privire la experienţele lor cu acest instrument.

Familiile au avut o părere pozitivă despre instrument, au apreciat informaţiile ca fiind de încredere şi au considerat că acesta este util şi adecvat. Totodată, aceştia au apreciat şi că planurile individuale de somn pentru bebeluşi ar fi de folos pentru ei şi pentru alţi membri ai familiei.

Studiul a constatat că instrumentul de planificare a somnului, care a combinat evaluarea riscurilor şi planificarea siguranţei, ar putea îmbunătăţi adoptarea sfaturilor de salvare a vieţii sugarilor.

Ca urmare a constatărilor studiului, instrumentului i-au fost aduse îmbunătăţiri, care vor fi evaluate într-un studiu mai amplu - ce urmează să fie lansat în curând.

În cazul în care va avea succes, instrumentul ar putea fi extins la familiile cu sugari care prezintă un risc crescut de SUDI.

„Instrumentul nostru bazat pe aplicaţia web a identifică bebeluşii care pot prezenta un risc crescut de SUDI. Această evaluare a riscului poate fi făcută la naştere, pentru a ajuta profesioniştii din domeniul sănătăţii să ştie pe cine să se concentreze cu mai mult sprijin pentru un somn mai sigur", spune dr. Anna Pease, cercetător în cadrul facultăţii de Medicină din Bristol - Ştiinţele Sănătăţii Populaţiei (PHS), şi autorul corespondent al studiului.

Totodată, notează medicul, instrumentul permite familiilor să înţeleagă nevoile bebeluşului lor şi să elaboreze un plan pentru a-l menţine în siguranţă, care poate fi descărcat din aplicaţie şi împărtăşit cu prietenii şi familia.

„Studiul a constatat că profesioniştii din domeniul sănătăţii şi membrii familiilor au considerat că instrumentul este util. Profesioniştii din domeniul sănătăţii au spus că i-a ajutat să poarte conversaţii mai bune despre un somn mai sigur, iar familiile au spus că le-a ajutat să înţeleagă de ce este important un somn mai sigur şi cum ar putea să menţină sugarii în siguranţă", a mai precizat aceasta.

Deşi SMSS este rar, specialiştii spun că mulţi dintre bebeluşii care au murit în ultimii ani au cel puţin un risc cunoscut prezent în mediul de somn şi că majoritatea bebeluşilor care mor se nasc în familii care se confruntă cu efectele sărăciei.

„Am vrut să dezvoltăm un instrument pentru a ajuta familiile să urmeze sfaturile unui somn mai sigur, în special pentru acele familii cu bebeluşi care prezintă un risc crescut. Sperăm că instrumentul nostru de planificare a somnului sugarilor poate sprijini familiile cu bebeluşi aflaţi în situaţii de risc şi poate contribui la salvarea de vieţi", au concluzionat autorii studiului

Foto: Aplicaţia Baby Sleep Planner. Credit: Universitatea din Bristol, februarie 2024.

viewscnt