Un medicament pentru prevenirea recidivei la pacienţii cu schizofrenie îşi atinge obiectivele în testele clinice avansate

Un medicament pentru prevenirea recidivei la pacienţii cu schizofrenie îşi atinge obiectivele în testele clinice avansate

Schizofrenia afectează aproximativ 24 de milioane de persoane sau 1 din 300 de persoane (0,32%) la nivel mondial. Afecţiunea provoacă psihoză şi este asociată cu un handicap considerabil, putând afecta toate domeniile vieţii, inclusiv funcţionarea personală, familială, socială, educaţională şi profesională. Persoanele cu schizofrenie se confruntă adesea şi cu dificultăţi persistente în ceea ce priveşte abilităţile lor cognitive sau de gândire, cum ar fi memoria, atenţia şi rezolvarea problemelor.

Schizofrenia, care provoacă delir şi halucinaţii persistente, afectează aproximativ 24 de milioane de persoane din întreaga lume, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Cel puţin o treime dintre persoanele cu schizofrenie prezintă remisie completă a simptomelor (1). Unele persoane cu schizofrenie prezintă înrăutăţiri şi remisii periodice ale simptomelor de-a lungul vieţii, altele o înrăutăţire treptată a simptomelor în timp, potrivit OMS.

Un medicament pentru prevenirea recidivelor la pacienţii cu schizofrenie şi-a atins obiectivul principal într-un studiu în stadiu avansat.

Recidiva schizofreniei se referă la revenirea simptomelor după recuperarea parţială de la boală. Este o caracteristică comună a schizofreniei, până la 81,9% dintre persoanele cu această afecţiune înregistrând o recidivă în termen de cinci ani de la diagnosticare.

Medicamentul cu administrare orală, lumateperona a demonstrat o reducere cu 63% a riscului de recidivă în comparaţie cu un placebo.

De asemenea, medicamentul este în curs de dezvoltare ca terapie adjuvantă pentru tulburarea depresivă majoră (MDD) - depresia majoră clinică.

Producătorul tratamentului, compania biofarmaceutică americană Intra-Cellular Therapies, axată pe dezvoltarea şi comercializarea de produse terapeutice pentru tulburările sistemului nervos central (SNC), a anunţat marţi, într-un comunicat, că intenţionează să depună o cerere de introducere pe piaţă a medicamentului pentru MDD în al patrulea trimestru al anului.

„Schizofrenia este o boală mintală cronică, gravă, caracterizată prin apariţia unor episoade psihotice acute care agravează cumulativ prognosticul bolii. Controlul simptomelor şi prevenirea recidivelor sunt esenţiale pentru îmbunătăţirea rezultatelor pacienţilor pe termen lung”, a declarat dr. Suresh Durgam, vicepreşedinte executiv şi director medical al companiei americane.

Medicamentul cu denumire comercială Caplyta (42 mg) este un antipsihotic atipic oral, administrat o dată pe zi, şi a fost autorizat de Administraţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) în ianuarie 2020, pentru pacienţii adulţi cu schizofrenie şi pentru tratamentul episoadelor depresive asociate tulburării bipolare I sau II (depresie bipolară) ca monoterapie şi ca terapie adjuvantă cu litiu sau valproat.

Referinţe:

(1) Harrison G, Hopper K, Craig T, Laska E, Siegel C, Wanderling J. Recovery from psychotic illness: a 15- and 25-year international follow-up study. Br J Psychiatry 2001;178:506-17.

viewscnt