Cancerul de vezică urinară este unul dintre cele mai răspândite 10 tipuri de cancer la nivel mondial. În 2022, peste 600 000 de persoane au fost diagnosticate cu cancer de vezică urinară la nivel mondial şi peste 220 000 de persoane au murit din cauza acestei boli, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Cancerul de vezică urinară este unul dintre cele mai dificile şi mai costisitoare tipuri de cancer pentru diagnosticare şi tratament. Diagnosticul său se bazează în principal pe cistoscopie, o procedură invazivă şi costisitoare.
Majoritatea cancerelor de vezică urinară sunt diagnosticate într-un stadiu incipient, când sunt mai uşor de tratat, potrivit OMS. Cu toate acestea, aproximativ 25 % dintre cancerele de vezică urinară sunt diagnosticate în stadii mai avansate.
Un studiu efectuat pentru prima dată la om, condus de Universitatea din Australia de Vest (UWA), a constatat că injectarea unui medicament de imunoterapie direct în peretele vezicii urinare pentru tratarea cancerului este viabilă şi sigură.
Profesorul dr. Dickon Hayne, de la facultatea de medicină a UWA şi şef al secţiei de urologie din cadrul Serviciului de Sănătate Metropolitană de Sud din Australia de Vest, a fost autorul principal al articolului publicat marţi, în British Journal of Urology International.
„Cancerul de vezică urinară este unul dintre cele mai răspândite 10 tipuri de cancer la nivel mondial", a declarat profesorul Hayne, într-un comunicat al universităţii.
La momentul diagnosticării, 75% dintre pacienţi au cancer de vezică urinară non-invaziv la nivelul muşchilor, dar aceşti pacienţi se confruntă cu rate ridicate de recidivă a bolii şi de evoluţie către cancerul de vezică urinară invaziv la nivelul muşchilor, a precizat medicul.
Cancerul de vezică urinară non-invaziv la nivel muscular poate fi îndepărtat local prin intervenţie chirurgicală, urmată fie de chimioterapie, fie de imunoterapie.
Pacienţii cu tumori de grad înalt, care nu răspund la chimioterapie sau la medicamentele de imunoterapie, au o cistectomie radicală - îndepărtarea întregii vezici urinare.
„Cistectomiile radicale au o morbiditate ridicată şi avem nevoie de noi opţiuni pentru a conserva vezica urinară", a precizat dr. Hayne.
Potrivit acestuia, studiul clinic a arătat că injectarea medicamentului durvalumab direct în peretele vezicii urinare este fezabilă şi sigură şi a existat dovada că acesta ţinteşte cancerul fără efecte secundare legate de imunitate.
Această nouă metodă de tratament ar putea avea un rol pentru pacienţii cu risc ridicat de cancer de vezică urinară non-muscular-invaziv, ca strategie pentru evitarea cistectomiei, a mai menţionat medicul.
Imunoterapia este autorizat în Uniunea Europeană ca monoterapie pentru tratamentul cancerului de vezică urinară local avansat sau metastatic şi a cancerului bronhopulmonar fără celule mici (NSCLC) local avansat şi inoperabil.
Medicamentul este un inhibitor al punctelor de control imunitar şi este produs prin tehnologia ADN-ului recombinant în celule de mamifer (celule ovariene de hamster chinezesc).