O tehnică non-invazivă şi non-farmacologică are potenţialul de a avea un impact asupra controlului diabetului după mese, deoarece poate reduce fluctuaţiile dăunătoare ale glicemiei din organism care contribuie la îmbătrânire.
Noi cercetări confirmă faptul că lumina roşie de 670 de nanometri (nm) a stimulat producţia de energie în mitocondrii, micile centrale energetice din interiorul celulelor, ceea ce a dus la creşterea consumului de glucoză. Acest lucru a dus la o reducere cu 27,7% a nivelului de glucoză din sânge şi a redus cu 7,5% nivelul maxim al glicemiei.
Studiul evidenţiază, de asemenea, consecinţele semnificative pe termen lung pentru sănătatea umană, inclusiv potenţiala dereglare a glicemiei pe care o reprezintă expunerea îndelungată la lumina albastră.
Având în vedere proeminenţa iluminatului cu LED-uri şi faptul că acestea emit spre partea albastră a spectrului, cu foarte puţin roşu, autorii sugerează că aceasta ar putea fi o potenţială problemă de sănătate publică.
Cercetarea a fost publicată marţi, în Journal of Biophotonics.
Mitocondriile furnizează energie pentru procesele celulare vitale, folosind oxigenul şi glucoza pentru a produce trifosfatul de adenozină (ATP), o nucleozidă bogată în energie.
Cercetările anterioare au stabilit că lumina cu lungime de undă lungă, cuprinsă între aproximativ 650-900 nm (care acoperă intervalul vizibil până la infraroşu apropiat), poate creşte producţia mitocondrială de ATP, ceea ce reduce glicemia şi îmbunătăţeşte, de asemenea, starea de sănătate/durata de viaţă la animale.
Această îmbunătăţire a producţiei de ATP poate provoca modificări de semnalizare care se transmit în tot corpul, spun autorii studiului, dr. Michael Powner, conferenţiar senior în neurobiologie la facultatea de medicină şi ştiinţe psihologice, City, University London (UCL) şi Glen Jeffery, profesor de neuroştiinţe la Institutul de oftalmologie al universităţii din Marea Britanie.
Cei doi sugerează că s-ar putea media efectul abscopal, care se referă la fenomenul din tratamentul cancerului în care iradierea specifică a unei tumori primare poate duce la micşorarea tumorilor secundare situate într-o altă parte a corpului.
De asemenea, în cadrul unor studii anterioare, s-a demonstrat că lumina de 670 nm proiectată în mod selectiv pe spatele şoarecilor a determinat îmbunătăţiri ale ATP care ameliorează simptomele atât într-un model de boală Parkinson, cât şi într-un model de retinopatie diabetică.
Pentru a explora impactul luminii roşii de 670 nm asupra glicemiei, cercetătorii au recrutat 30 de participanţi sănătoşi, care au fost apoi repartizaţi aleatoriu în două grupuri: 15 în grupul cu lumină roşie de 670 nm şi 15 în grupul placebo (fără lumină).
Aceştia nu aveau afecţiuni metabolice cunoscute şi nu luau medicamente.
Participanţilor li s-a cerut apoi să facă un test oral de toleranţă la glucoză şi să îşi înregistreze nivelul glicemiei la fiecare 15 minute în următoarele două ore.
Persoanele care au beneficiat de expunerea la lumina roşie cu 45 de minute înainte de a bea glucoză au prezentat un nivel redus al vârfului de glicemie şi o reducere a glicemiei totale pe parcursul celor două ore.
„Este clar că lumina afectează modul în care funcţionează mitocondriile şi acest lucru are un impact asupra corpului nostru la nivel celular şi fiziologic", a declarat dr. Powner, autorul principal al studiului.
Cercetarea a demonstrat că se poate folosi o singură expunere de 15 minute la lumina roşie pentru a reduce nivelul de zahăr din sânge după o masă.
Deşi acest lucru a fost realizat doar la persoane sănătoase, studiul are potenţialul de a avea un impact asupra controlului diabetului în viitor, deoarece ar putea ajuta la reducerea vârfurilor de glucoză potenţial dăunătoare în organism după mese, scriu autorii.
„Lumina soarelui are un echilibru între roşu şi albastru, dar acum trăim într-o lume în care lumina albastră este dominantă, deoarece, deşi nu o vedem, luminile LED sunt dominante în albastru şi nu au aproape deloc roşu în ele. Acest lucru reduce funcţia mitocondrială şi producţia de ATP. Prin urmare, mediile noastre interne sunt lipsite de roşu. Expunerea pe termen lung la lumina albastră este potenţial toxică fără roşu. Lumina albastră, de una singură, are un impact negativ asupra fiziologiei şi poate conduce la dereglări ale glicemiei care, pe termen lung, pot contribui la apariţia diabetului şi pot submina durata de viaţă", explic[ profesorul Jeffery.
„Înainte de 1990, cu toţii aveam iluminat cu incandescenţă, ceea ce era în regulă, deoarece avea un echilibru între albastru şi roşu similar cu cel al luminii solare, dar există o potenţială bombă cu ceas în ceea ce priveşte durata de viaţă a sănătăţii în cazul trecerii la LED-uri într-o populaţie îmbătrânită. Acest lucru poate fi parţial corectat prin petrecerea mai mult timp la lumina soarelui", a mai menţionat el.
Dacă studiul va fi confirmat la persoanele cu diabet, acest lucru ar putea fi baza unei intervenţii utile, spune Keith Frayn, profesor emerit de metabolism uman şi membru emerit la Colegiul Green Templeton, din cadrul Universităţii Oxford.
„Este important de ştiut dacă acesta este un efect metabolic adevărat sau dacă, de exemplu, efectul de încălzire al expunerii la lumina roşie modifică modelele de flux sanguin, putând modifica natura sângelui prelevat prin înţepătura degetului. De asemenea, avem nevoie de mai multe informaţii despre ce se întâmplă cu glucoza care nu apare în sânge", a comentat profesorul rezultatele studiului, finanţat de Sight Research UK.