Un studiu efectuat în Marea Britanie pentru a evalua dacă substanţa naturală din struguri roşii poate preveni cancerul colorectal (intestinal) a constatat că resveratrolul, care se găseşte şi în afine şi arahide, încetineşte creşterea tumorilor la şoareci.
Vinul roşu a fost odinioară prezentat ca un beneficiu pentru sănătate, care ar putea proteja inima şi chiar prelungi speranţa de viaţă. Dar, deşi oamenii de ştiinţă au dezminţit această afirmaţie, indicând faptul că, cnsumul de vin roşu nu previne cancerul, iar alcoolul este o cauză cunoscută a cancerului, ei cred că cel puţin un ingredient al vinului roşu - un compus numit resveratrol - poate avea beneficii reale pentru sănătate.
Un studiu lansat săptămâna aceasta va evalua dacă o doză mică de această substanţă naturală, care se găseşte şi în strugurii roşii, afine şi arahide, ar putea ajuta la menţinerea la distanţă a cancerului colorectal.
Studiul, unul dintre cele mai mari de până acum care testează medicamente pentru prevenirea cancerului, va recruta pacienţi care sunt expuşi riscului de apariţie a bolii.
„Cu studiul Colo-Prevent, ne îmbarcăm într-un experiment unic pentru a vedea cum medicamentele ar putea opri creşterea polipilor intestinali”, a declarat luni, într-un comunicat, prof. Karen Brown, cercetător în domeniul cancerului la Universitatea din Leicester şi investigator principal al studiului.
„Acest studiu ar putea avea implicaţii majore asupra modului în care prevenim cancerul intestinal la persoanele care sunt cel mai susceptibile de a dezvolta boala pe măsură ce îmbătrânesc”, a precizat ea.
Studiul se bazează pe mai mult de un deceniu de muncă a laboratorului lui Brown, care a constatat anterior că resveratrolul purificat poate încetini creşterea tumorilor la şoareci şi poate ajunge la intestin nedigerat.
Studiul recrutează persoane cu vârste cuprinse între 50 şi 73 de ani care au participat la programul NHS de screening pentru cancerul colorectal şi la care s-a constatat că au polipi intestinali, mici excrescenţe care, de obicei, nu sunt grave, dar care se pot transforma în cancer dacă nu sunt tratate.
Pacienţilor li se vor îndepărta polipii şi li se va administra zilnic, timp de trei ani, fie aspirină, fie o combinaţie de aspirină şi metformină (un medicament pentru diabet), pentru studiul principal.
Alţii vor lua resveratrol purificat sau un placebo timp de un an, ca parte a unui studiu secundar.
Toţi pacienţii vor fi apoi supuşi unei colonoscopii pentru a se stabili dacă polipii au început să crească din nou. În cazul în care studiul are succes, oricare dintre tratamentele testate ar putea fi oferite pentru a reduce riscul de formare a polipilor intestinali şi, prin urmare, riscul de cancer colorectal în viitor.
Specialiştii spun că există modalităţi eficiente de a reduce cancerul intestinal prin modificări ale stilului de viaţă, inclusiv oprirea fumatului, menţinerea unei greutăţi sănătoase, reducerea consumului de alcool şi reducerea consumului de carne roşie şi procesată.
„Screening-ul a făcut progrese uriaşe în detectarea cancerelor colorectale la cei mai expuşi riscului, dar pentru a îmbunătăţi şi mai mult rezultatele, trebuie să prevenim apariţia mai multor cancere intestinale”, a adăugat Brown.
În ciuda faptului că există tehnici eficiente de screening care ar putea reduce numărul de decese cauzate de această boală. , cancerul colorectal este al treilea cel mai frecvent tip de cancer la nivel mondial şi a doua cea mai frecventă cauză de deces prin cancer, ducând la peste 900.000 de decese pe an.. În 2022, au fost diagnosticate peste 1,9 milioane de cazuri.
„Acesta este unul dintre cele mai mari studii de prevenţie terapeutică din Regatul Unit şi deschide calea către o nouă eră a cercetării în domeniul cancerului, în care boala devine mult mai uşor de prevenit prin intermediul ştiinţei de ultimă oră. Perspectivele obţinute în urma studiului vor schimba modul în care ne gândim la prevenirea cancerului şi vor oferi mai multor oameni şansa la o viaţă mai lungă şi mai bună, fără teama de cancer”, a declarat dr. Iain Foulkes, director executiv de cercetare şi inovare la Cancer Research UK.