În cadrul unuia dintre cele mai ample studii, efectuat pe aproape 80.000 de mii de persoane, care a explorat impactul consumului de carne roşie asupra riscului de cancer al unui individ în funcţie de genotipul acestuia, cercetătorii au identificat doi markeri genetici care pot ajuta la explicarea asocierii dintre cele două şi pot explica de ce unele persoane se confruntă cu un risc mai mare de cancer.
Studii anterioare au sugerat că un consum frecvent de carne roşie şi de carne procesată creşte riscul de a dezvolta cancer colorectal, însă mecanismul biologic predominant nu a fost încă stabilit.
Înţelegerea procesului bolii şi a geneticii care stă la baza acesteia îi poate ajuta pe oamenii de ştiinţă să dezvolte strategii de prevenire mai bune.
Un nou studiu susţinut de Institutele naţionale americane pentru sănătate (NIH) şi condus de Centrul de cancer USC Norris Comprehensive, din cadrul facultăţii de Medicină Keck, a analizat datele privind consumul de carne roşie şi procesată de la 29.842 de persoane cu cancer colorectal şi 39.635 de persoane fără cancer.
S-a constatat că cei care au consumat mai multă carne roşie sau procesată s-au confruntat cu un risc cu 30 sau 40% mai mare de cancer colorectal.
Utilizând date la nivelul întregului genom, cercetătorii au identificat, de asemenea, două gene, HAS2 şi SMAD7, care modifică nivelul de risc de cancer în funcţie de nivelul de consum de carne roşie sau procesată.
Rezultatele au fost publicate recent în revista Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.
„Aceste constatări sugerează că există un subgrup al populaţiei care se confruntă cu un risc şi mai mare de cancer colorectal dacă mănâncă carne roşie sau procesată", a declarat într-un comunicat autorul principal Mariana C. Stern, doctor în ştiinţe, profesor de ştiinţe ale populaţiei şi sănătate publică şi urologie, preşedinta catedrei de cercetarea cancerului şi director asociat pentru ştiinţa populaţiei la Centrul de cancer USC Norris Comprehensive.
„De asemenea, constatările ne permit să aruncăm o privire asupra mecanismului potenţial din spatele acestui risc, pe care îl putem urmări apoi prin studii experimentale", a subliniat ea.
Cercetătorii au folosit o combinaţie de metode standard pentru a identifica interacţiunile genă-mediu, precum şi o nouă abordare statistică dezvoltată în cadrul facultăţii de medicină Keck.
„Aceste metode statistice şi software de ultimă generaţie ne-au permis să maximizăm eficienţa pe măsură ce am testat interacţiunile genă-carne în şapte milioane de variante genetice", au declarat autorii studiului.
Riscul reprezentat de carnea roşie şi carnea procesată
Analiza a inclus date din 27 de studii privind riscul de cancer colorectal la persoanele de origine europeană, din cadrul Grupului pentru genetica şi epidemiologia cancerului colorectal şi Registrului familial de Cancer colorectal.
Echipa de cercetare a armonizat datele din diverse studii pentru a crea măsuri standard pentru consumul de carne roşie (vită, porc şi miel) şi de carne procesată (slănină, cârnaţi, mezeluri/deli şi hot dog). Pentru fiecare categorie, cercetătorii au calculat porţiile pe zi, au ajustat indicele de masă corporală (IMC) şi au împărţit participanţii în patru grupe în funcţie de nivelurile de consum de carne roşie sau procesată.
Persoanele cu cel mai ridicat nivel de consum de carne roşie au avut un risc cu 30% mai mare de cancer colorectal; cele cu cel mai ridicat nivel de consum de carne procesată au avut un risc cu 40% mai mare.
Aceste constatări nu ţin cont de variabilitatea genetică care ar putea expune unele persoane din populaţie la un risc mai mare decât în cazul altor indivizi.
Markerii genetici ai riscului de cancer
Pe baza probelor de ADN, cercetătorii au compilat date pentru peste şapte milioane de variante genetice care acoperă genomul fiecărui participant la studiu.
Ei au efectuat apoi o analiză a interacţiunii genă-mediu la nivelul întregului genom a legăturii dintre consumul de carne roşie şi riscul de cancer.
Analizând fiecare poziţie din genom - cunoscută sub numele de polimorfism nucleotid unic (SNP) - ei au studiat dacă existenţa unei anumite variante genetice modifică riscul de a face cancer colorectal în cazul persoanelor care consumă mai multă carne roşie.
La aproape fiecare SNP de pe genom, răspunsul a fost negativ.
Indiferent de varianta genetică pe care o avea o persoană, riscul de cancer în funcţie de consumul de carne roşie a rămas acelaşi.
Cu toate acestea, la două SNP specifice, asocierea s-a schimbat.
Folosind o abordare standard de analiză statistică, cercetătorii au marcat SNP rs4871179 în cromozomul 8, în apropierea genei HAS2.
Gena, care face parte dintr-o cale care codifică modificarea proteinelor din interiorul celulelor, a fost asociată cu cancerul colorectal în unele studii anterioare, dar niciodată cu consumul de carne roşie.
Analiza a arătat că persoanele cu o variantă comună a genei HAS2, întâlnită la 66% din populaţie, se confruntă cu un risc cu 38% mai mare de cancer colorectal dacă au consumat cel mai ridicat nivel de carne.
În schimb, persoanele cu o altă variantă, mai rară, a aceleiaşi gene nu au prezentat un risc crescut de cancer atunci când au consumat mai multă carne roşie.
„Am folosit abordarea noastră de învăţare automată în doi paşi, mai întâi pentru a identifica modelele dintre SNP, consumul de carne roşie şi cancer, apoi pentru a ne concentra pe cele mai promiţătoare combinaţii în testele de interacţiune genă-mediu", a declarat William James Gauderman, profesor de ştiinţe ale populaţiei şi sănătate publică la Keck.
Această metodă a semnalat rs35352860 SNP în cromozomul 18, parte a genei SMAD7, care reglează hepcidina, o proteină legată de metabolismul fierului.
Deoarece carnea roşie şi carnea procesată conţin niveluri ridicate de fier heme, cercetătorii au emis ipoteza că diferite variante ale SMAD7 pot creşte riscul de cancer prin modificarea modului în care organismul procesează fierul.
Atunci când hepcidina este dereglată, acest lucru poate duce la o absorbţie crescută a fierului şi chiar la o supraîncărcare cu fier în interiorul celulelor, spun autorii analizei.
Persoanele cu două copii ale celei mai comune variante a genei SMAD7, prezentă la aproximativ 74% din populaţie, se confruntă cu un risc cu 18% mai mare de cancer colorectal dacă au consumat un nivel ridicat de carne roşie.
Persoanele cu o singură copie a celei mai comune variante sau cu două copii ale unei variante mai puţin comune aveau un risc de cancer substanţial mai mare - 35% şi, respectiv, 46%.
Aceste constatări sugerează că diferite variante genetice pot conferi un risc diferit de cancer colorectal la persoanele care consumă carne roşie şi evidenţiază posibile explicaţii pentru modul în care se dezvoltă această boală, au concluzionat autorii studiului.
Descoperirile dezvăluie noi detalii promiţătoare despre legătura dintre consumul de carne şi cancerul colorectal, dar autorii subliniază că acestea nu dovedesc încă o legătură cauzală pentru aceste variante genetice.
„Constatările ne oferă o importantă sursă de reflecţie", a menţionat prof. Stern.
„Facem aceste studii de interacţiune genă-mediu atunci când ştim că există o asociere clară între o expunere la mediu şi o boală, dar ceea ce se întâmplă între ele este încă necunoscut", precizează ea.
În continuare, echipa de la Keck speră să continue studiile experimentale care ar putea oferi dovezi mai puternice pentru rolul metabolismului dereglat al fierului în dezvoltarea cancerului colorectal.