Un test de sânge care foloseşte spectroscopia de infraroşu cu transformată Fourier (FT-IR) - reflexia totală atenuată (ATR) poate detecta pacienţii cu cancer cerebral cu o un grad ridicat de acurateţe, arată un nou studiu realizat de cercetători britanici.
“Acest test de sânge simplu poate fi prima alegere pentru detectarea tumorilor din creier comparativ cu imagistica medicală”, a afirmat dr. Matthew J. Baker de la Universitatea Strathclyde din Glasgow, pentru Reuters.
Reflexia totală atenuată este o tehnică simplă utilizată în conjuncţie cu spectroscopia in infraroşu ce poate fi folosită în analiza probelor solide sau lichide. Principiul de bază al spectroscopiei IR este dat de interacţiunea radiaţiilor din domeniul infraroşu cu proba studiată.
Tehnica ATR-FTIR a fost deja folosită pentru a detecta mai multe afecţiuni, inclusiv cerebrale, însă utilizarea sa a fost limitată de costul foarte mare al elementului intern de reflexie (IRE) utilizat în spectrometru.
Însă echipa condusă de dr. Baker a dezvoltat elemente IRE care permit pregătirea şi analiza rapidă a unor probe multiple şi a utilizat tehnica de spectroscopie cu randament ridicat ATR-FTIR pentru a analiza probe prelevate de la 724 de pacienţi cu diferite faze de cancer la creier, precum şi la persoane fără tumori.
Potrivit cercetătorilor, noua tehnică a avut o rată a senzitivităţii de 93,2% şi o rată de specificitate de 92%.
Rata globală de acurateţe, determinată prin AUROC (o metodă de evaluare a performanţei), a fost de 96%, potrivit datelor prezentate de autorii studiului în 8 octombrie.
Potirvit cercetătorilor, spectroscopia ATR-FTIR poate fi cel mai bine folosită ca o metodă de triaj al pacienţilor.