Folosind rezultatele unui test standard de sânge şi un instrument online, puteţi afla dacă aveţi un risc crescut de a suferi un infarct miocardic (atac de cord) în termen de şase luni. Instrumentul a fost dezvoltat de un grup de cercetători de la Universitatea Uppsala, din Suedia, în speranţa de a creşte motivaţia pacienţilor de a-şi schimba stilul de viaţă.
Infarctul miocardic este cea mai frecventă cauză de deces în lume şi este în creştere la nivel global. Multe persoane cu risc ridicat nu sunt identificate sau nu iau un tratament preventiv.
Acum, cercetătorii conduşi de profesorul Johan Sundström de la Universitatea Uppsala au descoperit că atacurile de cord pot fi estimate cu ajutorul unui test de sânge standard, potrivit unui comunicat al universităţii.
Potrivit cercetătorilor, factorii de risc au fost verificaţi anterior în cadrul unor studii care implicau o urmărire de cinci până la zece ani, în care pot fi identificaţi doar factorii care sunt stabili în timp.
„Cu toate acestea, ştim că perioada imediat înainte de un infarct miocardic este foarte dinamică. De exemplu, riscul unui atac de cord se dublează în luna de după un divorţ, iar riscul unui eveniment cardiac fatal este de cinci ori mai mare în săptămâna de după un diagnostic de cancer", spune Sundström, care este cardiolog şi profesor de epidemiologie la Universitatea Uppsala.
Împreună cu alţi cercetători europeni, medicul suedez a pornit de la ipoteza că mai multe procese biologice importante sunt active în lunile dinaintea unui infarct şi că acestea ar putea fi detectate cu ajutorul unui simplu test de sânge.
„Am vrut să dezvoltăm metode care să permită serviciilor de sănătate să identifice persoanele care vor suferi curând primul infarct", spune dr. Sundström.
Grupul de cercetare a avut acces la probe de sânge de la aproape 170.000 de persoane fără boli cardiovasculare din şase cohorte europene.
În decurs de şase luni, 420 dintre ele au suferit primul lor infarct. Sângele acestora a fost apoi comparat cu cel de la aproape 1600 de membri sănătoşi din cohortele de cercetare.
Au fost identificate aproximativ 90 de molecule care au fost legate de riscul unui prim infarct miocardic.
„Probele care sunt deja prelevate acum în sistemul de sănătate sunt suficiente pentru a estima acest risc. Sperăm că acest lucru va creşte motivaţia oamenilor de a-şi lua medicamentele preventive sau de a se lăsa de fumat, de exemplu", spune dr. Sundström.
Cercetătorii au dezvoltat, de asemenea, un instrument online simplu prin care oricine poate afla care este riscul de a suferi un infarct miocardic în termen de şase luni.
„Acesta a fost unul dintre obiectivele întregului studiu, deoarece ştim că oamenii se simt relativ puţin motivaţi să urmeze tratamentele preventive. Dacă afli că se întâmplă să ai un risc crescut de a suferi un atac de cord în curând, poate că te vei simţi mai motivat să îl previi", spune dr. Sundström.
Cercetătorii vor studia acum cele aproximativ 90 de molecule noi pentru a le înţelege mai bine şi pentru a vedea dacă există posibilităţi de tratament.
„Sperăm să putem efectua un nou studiu aici, la Uppsala, pentru a vedea dacă instrumentul online oferă tipul de motivaţie pe care îl intenţionăm", a concluzionat dr. Sundström.
Una dintre cele şase cohorte provine din studiul de populaţie EpiHealth, realizat la Uppsala.
Cercetarea a fost publicată luni, în revista Nature Cardiovascular Research.