Un tratament cu un virus care ucide cancerul, rezultate promiţătoare în testele iniţiale împotriva tumorilor cerebrale

Un tratament cu un virus care ucide cancerul, rezultate promiţătoare în testele iniţiale împotriva tumorilor cerebrale

Cercetătorii de la Universitatea Regina Maria, din Londra, Academia Chineză de Ştiinţe şi Universitatea Medicală Capital, din Beijing, au testat un tratament cu virus la un grup de pacienţi cu glioblastom. Tratamentul a fost sigur şi eficient sub o doză maximă, cu remisie completă la un pacient, ceea ce susţine trecerea la studiile clinice de fază II.

Glioblastomul este cel mai frecvent şi fatal tip de cancer cerebral, majoritatea pacienţilor supravieţuind mai puţin de 14 luni după diagnosticare. Tratamentele existente au un succes limitat, iar recidiva tumorilor este frecventă.

Virusurile oncolitice, care vizează şi omoară selectiv celulele canceroase, lăsând nevătămate celulele sănătoase, au câştigat atenţia ca tratamente promiţătoare şi au fost testate pe scară largă în glioblastom. Cu toate acestea, administrarea acestor tratamente este o provocare.

„Majoritatea virusurilor oncolitice existente sunt ineficiente la doze mici şi prea toxice la doze mai mari. Provocarea cheie este cum să creştem eficacitatea fără a provoca efecte secundare dăunătoare”, a declarat profesorul Yaohe Wang, coautor principal al studiului şi inventator al virusului testat.

În acest studiu de fază I, de escaladare a dozei, echipa a înrolat opt pacienţi cu glioblastom ale căror tumori au revenit după operaţie.

Pacienţii au primit una dintre cele trei doze ale noului virus, denumit Ad-TD-nsIL12. Echipa a identificat o doză maximă tolerată, sub care tratamentul a fost sigur şi bine tolerat, cu doar efecte secundare uşoare sau moderate.

În mod încurajator, un pacient a obţinut un răspuns complet, ceea ce înseamnă că tumora a dispărut în întregime, iar un altul a înregistrat un răspuns parţial, cu micşorarea tumorii.

Rezultatele studiului de fază I au fost publicate recent în revista Nature Communications.

Succesul virusului Ad-TD-nsIL12 constă în designul său unic. Echipa a modificat genetic un adenovirus (un tip de virus asociat de obicei cu răceala) pentru a furniza o versiune modificată a IL-12 - una dintre cele mai puternice proteine de stimulare a imunităţii.

IL-12, o interleukină care este produsă în mod natural de celulele dendritice, macrofage, neutrofile, celule T helper şi celule B-limfoblastoide umane ca răspuns la stimularea antigenică, a demonstrat un potenţial crescut în inhibarea creşterii tumorilor, dar poate fi extrem de toxică în forma sa naturală.

Pentru a depăşi această situaţie, echipa a creat o versiune care restricţionează eliberarea sa din celule, limitând-o la zona din jurul tumorii şi împiedicând-o să se acumuleze la niveluri ridicate în întregul organism.

Cercetătorii consideră că Ad-TD-nsIL12 ar putea fi un candidat promiţător pentru combinaţiile terapeutice, alături de alte tratamente precum imunoterapia.

„Este ca Yin şi Yang”, a explicat profesorul Wang. „Acest virus sporeşte semnalele pozitive care încurajează sistemul imunitar să atace tumora, dar ar putea fi asociat şi cu tratamente care blochează capacitatea tumorii de a suprima sistemul imunitar”.

În urma acestor rezultate timpurii, echipa intenţionează să treacă la studiile de fază II la Spitalul Sanbo din Beijing, unde eficacitatea acestui tratament poate fi evaluată mai complet într-un grup mai mare de pacienţi cu glioblastom.

Cercetătorii consideră că acest tratament ar putea fi promiţător şi în cazul altor tipuri de cancer.

viewscnt