Virusul sinciţial respirator (VSR/RSV), o infecţie frecventă la copii şi la adulţii în vârstă, poate provoca simptome uşoare, precum tuse, strănut şi febră, dar poate duce şi la afecţiuni mai grave, cum ar fi pneumonia sau bronşiolita.
Virusul sinciţial respirator (VSR) provoacă simptome asemănătoare răcelii, însă poate fi fatal pentru copiii mici şi persoanele în vârstă.
Virusul este contagios şi reprezintă o cauză frecventă a bolilor respiratorii, putând afecta plămânii şi căile respiratorii ale unei persoane infectate, provocând boli grave la copiii mici, la adulţii în vârstă şi la persoanele cu anumite afecţiuni medicale cronice.
Numai în Statele Unite, în rândul adulţilor în vârstă, infecţiile cu VSR sunt responsabile de aproximativ 60.000-160.000 de spitalizări şi 6.000-13.000 de decese în fiecare an.
Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite au anunţat, joi, într-un comunicat că o terapie cu un anticorp monoclonal s-a dovedit eficientă în proporţie de 90% în protejarea sugarilor împotriva spitalizărilor asociate cu virusul sinciţial respirator (VSR), potrivit unui nou studiu.
Datele reprezintă prima dovadă reală a eficacităţii terapiei, nirsevimab, în protejarea sugarilor împotriva spitalizărilor legate de VSR în primul lor sezon de expunere potenţială la virus.
Terapia, denumită Beyfortus, dezvoltată de producătorul de medicamente anglo-suedez, AstraZeneca împreună cu partenerul său francez Sanofi, a obţinut acordul autorităţii de reglementare în domeniul sănătăţii din Uniunea Europeană, EMA, în octombrie 2022, şi în Statele Unite în iulie 2023.
Deşi datele disponibile pentru analiză sunt limitate, CDC a declarat că primele estimări susţin recomandarea actuală de utilizare a tratamentului la sugari.
În august, CDC recomandase utilizarea terapiei la sugarii cu vârsta sub opt luni născuţi în timpul primului sezon de VSR sau care intră în primul sezon de VSR, precum şi la copiii cu vârsta cuprinsă între 8 şi 19 luni care rămân vulnerabili la boala severă până la al doilea sezon.
Studiul a analizat aproape 700 de sugari care au fost spitalizaţi cu boli respiratorii acute, în perioada octombrie 2023 - februarie 2024.
Dintre aceştia, 8% dintre sugari au primit terapia cu mai mult de sau la 7 zile înainte de a prezenta simptome.
Rezultatele reflectă, de asemenea, o perioadă de supraveghere mai scurtă din cauza introducerii produsului în august 2023, a declarat agenţia, precum şi o aprovizionare limitată a terapiei.
Odată cu creşterea disponibilităţii, CDC a declarat că va continua să evalueze eficacitatea terapiei pe parcursul unui sezon întreg.
Un vaccin bivalent recombinat pe bază de proteine ale VRS, Abrysvo, de la Pfizer, pentru vaccinarea femeilor însărcinate împotriva infecţiei cu acest virus este, de asemenea, disponibil pentru a preveni infecţia la copiii mici.
Primele vaccinuri pentru protejarea copiilor mici şi a persoanelor în vîrstă împotriva virusului sinciţial respirator au fost autorizate în Uniunea Europeană în vara anului trecut.