Imunoterapia îmbunătăţeşte deja opţiunile de tratament pentru multe tipuri de cancer, dar grupurile de cercetare continuă să exploreze modalităţi de a stimula răspunsul imunitar al organismului împotriva tumorii.
Cercetătorii de la Centrul Naţional Spaniol de Cercetare a Cancerului (CNIO) şi de la Spitalul Universitar 12 de Octubre din Madrid au dezvoltat o nouă imunoterapie pentru tratarea mielomului multiplu, care s-a dovedit, în laborator, mai eficientă decât imunoterapia utilizată în prezent ca tratament preferat.
Noua imunoterapie se bazează pe aşa-numitele celule STAb, dar încă nu a fost validată de testele clinice şi, prin urmare, vor trece cel puţin doi ani până când va ajunge la pacienţi.
Mielomul multiplu este al doilea cel mai frecvent cancer hematologic la adulţi, imediat după limfoame.
„În ultimii ani, aceste cancere au început să fie tratate cu imunoterapia cu celule CAR-T, ceea ce a însemnat o îmbunătăţire substanţială faţă de instrumentele terapeutice anterioare. În ciuda acestui fapt şi deşi pacienţii au acum o durată de supravieţuire mai mare, o proporţie semnificativă de pacienţi suferă recidive, iar tratamentele pentru recidive sunt necesare", explică Luis Álvarez-Vallina, autorul principal al studiului şi şeful Unităţii de cercetare clinică H12O-CNIO de imunoterapie a cancerului.
Avantaje faţă de CAR-T convenţional
Terapia cu celule T cu receptor de antigen himeric, sau pe scurt terapia celulară CAR-T, presupune modificarea în laborator a celulelor imunitare - limfocitele T (globule albe) - ale persoanei bolnave, astfel încât acestea să dobândească capacitatea de a recunoaşte şi de a lupta împotriva celulelor tumorale.
Noul studiu compară acest tratament cu o altă imunoterapie celulară bazată pe celule STAb-T.
În ambele cazuri, celulele modificate în laborator recunosc acelaşi antigen, numit BCMA, care este prezent doar în celulele tumorale.
În acest fel, celulele modificate ţintesc şi atacă doar celulele canceroase.
Rezultatele arată că celulele STAb-T sunt mai performante decât celulele CAR-T prin faptul că recrutează celulele T naturale, nemodificate din organism, pentru a lupta şi ele împotriva celulelor canceroase, amplificând astfel efectul terapiei.
În plus, celulele STAb-T depăşesc un element care le încetineşte pe cele CAR-T.
La unii pacienţi cu mielom multiplu, antigenul BCMA - care identifică celulele tumorale - se găseşte în formă solubilă atunci când există o încărcătură tumorală ridicată.
Faptul că antigenul este solubil împiedică activitatea celulelor CAR-T, dar nu afectează celulele STAb-T, arată noile rezultate.
[ot-video][/ot-video]
Celulele STAb-T specifice BCMA (roşu) recunosc şi atacă în mod specific celulele mielomatoase (albastru). Credit: Anaïs Jiménez-Reinoso (H12O-CNIO Cancer Immunotherapy Clinical Research Unit) şi Manuel Pérez şi Isabel Peset (Confocal Microscopy Unit) / CNIO.
Memoria imunologică
„Am demonstrat, totodată, că celulele STAb-T generează memorie imunologică", spune Álvarez-Vallina.
După ce a indus boala pe modele animale şi le-a tratat cu celule STAb-T, echipa a prelevat celule din diferite organe - în principal splină şi măduvă osoasă - şi a observat producerea de noi celule STAb-T cu memorie.
„Acest lucru este important", explică Álvarez-Vallina, „deoarece persistenţa celulelor CAR-T în organism, adică memoria imunologică, este legată de amploarea efectului antitumoral şi, prin urmare, de un control mai bun al bolii. Faptul că am demonstrat că în imunoterapia STAb-T se generează şi celule de memorie indică, probabil, faptul că am putea avea un control pe termen lung al bolii la pacienţii trataţi".
Grupul de cercetare îşi propune să efectueze un studiu clinic cu Spitalul Universitar 12 de Octubre, din Madrid, pentru a trata pacienţii cu această nouă imunoterapie STAb-T.
Studiul este o colaborare cu Institutul spaniol de Cercetare a Leucemiei Josep Carreras, Spitalul Clinic din Barcelona, Universitatea din Salamanca şi Universitatea Complutense din Madrid.
Rezultatele au fost publicate miercuri, în revista Science Translational Medicine.
Foto/video credit: Centrul Naţional Spaniol de Cercetare a Cancerului (CNIO).