Două studii au constatat că SARS-CoV-2, virusul care provoacă boala Covid-19, devine rezistent la două medicamente antivirale, utilizate pentru tratarea pacienţilor infectaţi.
În anii care au trecut de la apogeul pandemiei Covid-19, cercetătorii din domeniul sănătăţii au continuat să studieze SARS-CoV-2, şi cu noile opţiuni de vaccinare. Ei lucrează, de asemenea, la dezvoltarea de noi terapii pentru persoanele infectate de virus, care nu au fost imunizate sau care au un sistem imunitar compromis.
Ca parte a acestui efort, două astfel de terapii, respectiv medicamentele remdesivir şi nirmatrelvir, au devenit tratamentele de bază pentru pacienţii cu sisteme imunitare care nu sunt capabile să lupte împotriva virusului. Aceste antivirale riscă să nu-şi mai facă efectul pe măsură ce virusul suferă mutaţii.
În primul studiu, o echipă formată din reprezentanţi ai Universităţii Cornell şi ai Institutelor americane pentru sănătate (NIH) a studiat rezultatele tratamentului pacienţilor cu sistem imunitar compromis cărora li s-a administrat medicamentul remdesivir.
Cercetătorii au secvenţiat ADN-ul SARS-CoV-2 care a infectat 15 pacienţi Covid şi au constatat că virusul a dezvoltat o sensibilitate redusă atât la remdesivir, cât şi la nirmatrelvir. De asemenea, ei au constatat că virusurile mutante ar putea infecta alte persoane din apropiere.
Totuşi, cercetătorii au constatat că administrarea în tandem a ambelor antivirale pacienţilor a eliminat virusul.
Ei şi-au publicat rezultatele recent în revista Nature Communications.
În cel de-al doilea studiu, o echipă de cercetători de la Universitatea din Pittsburgh, spitalul Brigham and Women, Universitatea Stanford şi Universitatea Harvard a studiat rezultatele pentru pacienţii Covid-19 cărora li s-au administrat medicamente antivirale în perioada 2021-2023.
În cel de-al doilea studiu, echipa de cercetare a studiat tratamentul a 156 de pacienţi cu Covid-19 pe parcursul a doi ani - în cadrul acestui efort, cercetătorii au împărţit pacienţii în două grupuri: cei care au primit medicamente antivirale şi cei care nu au primit.
Virusurile cu mutaţii rezistente la antivirale au fost mai susceptibile de a fi găsite la pacienţii care au primit medicamente antivirale.
Efectul a fost mai evident la cei imunocompromişi şi la cei care primiseră nirmatrelvir.
Ei şi-au publicat rezultatele în revista JAMA Network Open, pe 25 septembrie, împreună cu un comentariu al unui grup de cercetători de la Academia Chineză de Ştiinţe Medicale & Colegiul Medical Peking Union şi, respectiv, Sistemul de sănătate VA New York Harbor.