Terapii anti-cancer cu celulele CAR-T disponibile pe piaţă, mai aproape de realitate

Terapii anti-cancer cu celulele CAR-T disponibile pe piaţă, mai aproape de realitate

O versiune mai puţin costisitoare „off-the-shelf” a terapiilor revoluţionare împotriva cancerului de sânge cu celule CAR-T ar putea fi posibilă în viitorul apropiat, sugerează un raport publicat joi în revista Nature. În terapia cu celule CAR-T, propriile celule imunitare ale unui pacient sunt îndepărtate şi modificate astfel încât să atace celulele canceroase. Aceste celule T sunt extrase din sânge, modificate genetic pentru a lupta împotriva cancerului individului şi apoi reinfuzate în pacient, un proces costisitor şi de durată care limitează accesul. Utilizarea de celule CAR-T mai ieftine, nepersonalizate sau alogene, nu a fost posibilă până în prezent, deoarece sistemul imunitar al pacientului le respinge.

Terapia cu celule CAR T este unul dintre cele mai promiţătoare tratamente noi împotriva cancerului care au apărut în ultimii ani. Aceasta implică îndepărtarea celulelor T imune proprii pacientului şi modificarea acestora pentru a recunoaşte ţinte specifice de pe suprafaţa celulei canceroase.

O limitare majoră a acestui tip de terapie cu celule CAR T, numită terapie autologă, este că celulele sunt prelevate de la pacient şi trebuie să fie personalizate într-un tratament. Acest lucru necesită ca pacienţii să aştepte până când celulele lor sunt modificate pentru perfuzie - timp preţios pe care s-ar putea să nu îl aibă.

Acum, cercetările efectuate la Centrul americand e cancer Memorial Sloan Kettering (MSK), din New York, au demonstrat un nou progres care ar putea face posibilă utilizarea de celule CAR T disponibile pe piaţă, furnizate de donatori sănătoşi şi stocate, astfel încât să fie gata de îndată ce pacientul are nevoie de ele.

Cercetarea a identificat o modalitate de a modifica celulele CAR T ale donatorului, numite celule CAR T alogene, astfel încât acestea să nu fie respinse de pacientul care le primeşte şi să continue să lupte împotriva cancerului.

Pentru a proteja celulele CAR-T alogene de atacul celulelor imunitare ale pacienţilor, cercetătorii de la Memorial Sloan Kettering au studiat virusuri care au evoluat şi au proteine care îi ajută să supravieţuiască unui astfel de atac.

O astfel de proteină, sau evasina, din virusul imunodeficienţei umane, denumită HIV Nef, care ajută celulele infectate cu HIV să evite sistemul imunitar.

În experimentele efectuate pe şoareci, HIV nef adăugată la celulele CAR-T alogeneice a acţionat prin mai multe căi pentru a ajuta celulele CAR-T să evite sistemul imunitar şi să continue să funcţioneze, potrivit raportului.

„Studiul nostru ilustrează principiile cheie care informează ingineria celulelor CAR-T alogeneice”, au declarat cercetătorii.

„Evadarea imunitară de tip virus poate valorifica mai multe mecanisme care acţionează în mod concertat pentru a spori eficacitatea terapeutică a celulelor CAR T alogenice.”

Noua abordare implică echiparea celulelor CAR T cu o proteină Nef. Cercetătorii au arătat că inserarea Nef în celulele CAR T donatoare a permis celulelor să supravieţuiască şi să rămână puternice într-un model de şoarece cu cancer.

„Acesta ar putea fi un pas important către crearea de celule CAR T alogene sigure şi eficiente, ceea ce ar creşte considerabil numărul de pacienţi care ar putea beneficia de această imunoterapie”, spune medicul-cercetător dr. Karlo Perica, primul autor al studiului, într-un comunicat.

viewscnt