Screening, prevenţie şi diagnostic precis al cancerului cervical la SANADOR

Screening, prevenţie şi diagnostic precis al cancerului cervical la SANADOR
Articol susţinut de Sanador

Cancerul de col uterin se dezvoltă lent, începând cu modificări precanceroase la nivel celular, care pot evolua în timp spre o formă malignă. Principala cauză a acestuia este infecţia persistentă cu virusul papiloma uman (HPV), un agent patogen transmis pe cale sexuală. Deşi virusul poate rămâne latent ani de zile, în unele cazuri, anumite tulpini virale pot determina apariţia cancerului.

Prevenţia şi screeningul periodic sunt esenţiale pentru reducerea riscului de îmbolnăvire. Vaccinarea împotriva HPV reprezintă o măsură eficientă de protecţie, prevenind infecţia cu cele mai periculoase tulpini virale. În plus, screeningul periodic prin testele Babeş-Papanicolau şi HPV permite identificarea din timp a modificărilor celulare anormale, înainte ca acestea să evolueze spre cancer.

Riscul de cancer de col uterin poate fi redus semnificativ prin efectuarea periodică a testelor de screening pentru cancer şi prin vaccinarea împotriva tulpinilor HPV implicate în displazia de col uterin şi în cancer. La SANADOR, pacientele au acces la consultaţii de ginecologie, la consiliere privind prevenţia şi beneficiile vaccinării HPV şi la investigaţii complete de screening şi diagnostic.

Factorii de risc pentru cancerul cervical

Cancerul de col uterin este asociat în principal cu o infecţie cu HPV persistentă, care implică anumite tulpini ale virusului, transmis prin contact sexual. Deşi majoritatea persoanelor sunt expuse la HPV de-a lungul vieţii, nu toate infecţiile conduc la cancer. Pe lângă prezenţa virusului, dezvoltarea bolii poate fi influenţată de factori precum fumatul, un sistem imunitar slăbit, debutul precoce al vieţii sexuale, partenerii sexuali multipli şi antecedentele de boli cu transmitere sexuală, inclusiv infecţia cu virusul herpetic, clamidioză, gonoree, sifilis şi HIV/SIDA.

Un alt factor de risc este expunerea intrauterină la dietilstilbestrol (DES), un estrogen sintetic utilizat în trecut pentru prevenirea avorturilor spontane. Deşi mecanismul exact al apariţiei cancerului cervical nu este pe deplin elucidat, interacţiunea dintre HPV şi anumiţi factori de mediu sau de stil de viaţă contribuie la dezvoltarea bolii.

La SANADOR, diagnosticarea şi tratamentul infecţiei cu HPV este realizat prin analize de înaltă precizie. Pe baza rezultatelor, medicii stabilesc tratamentul optim şi fac recomandări pentru menţinerea sănătăţii. În funcţie de indicaţia stabilită pentru fiecare în parte, pacientele beneficiază şi de investigaţii avansate, pentru diagnostic, precum colposcopie sau biopsie de col.

Tipuri şi manifestări pentru cancerul de col uterin

Cancerul cervical se clasifică în principal în două tipuri, în funcţie de celulele de origine: carcinomul cu celule scuamoase, care apare în celulele epiteliale subţiri şi plate (scuamoase) de pe exocervix şi reprezintă majoritatea cazurilor, şi adenocarcinomul, care se dezvoltă în celulele glandulare ale endocervixului. În cazuri rare, pot fi implicate ambele tipuri celulare sau alte tipuri de celule ale colului uterin.

În stadiile incipiente, boala este adesea asimptomatică. Pe măsură ce progresează, pot apărea sângerări vaginale disfuncţionale (după contact sexual, între menstruaţii sau după menopauză), secreţii vaginale modificate, dureri pelvine sau disconfort în timpul actului sexual. În formele avansate, simptomele includ pierdere în greutate, astenie, edeme ale membrelor inferioare şi sângerări masive. Extinderea cancerului la organele vecine poate duce la complicaţii suplimentare, cum ar fi apariţia cancerului vaginal.

Indiferent de prezenţa sau absenţa simptomelor, este esenţial ca pacientele să efectueze controale ginecologice periodice. La SANADOR, acestea au acces la consultaţii asigurate de medici cu experienţă şi empatie, şi la investigaţii avansate pentru diagnosticarea rapidă şi precisă a leziunilor cervicale sau a infecţiei cu HPV. Pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, sunt disponibile testul Babeş-Papanicolau, test HPV şi analiza CINtec PLUS, un test de înaltă sensibilitate pentru identificarea leziunilor precanceroase.

Prevenţia şi screeningul cancerului de col uterin la SANADOR

Prevenţia cancerului de col uterin se fundamentează pe măsuri esenţiale, cum ar fi vaccinarea împotriva HPV, screeningul periodic şi adoptarea unui stil de viaţă sănătos. Vaccinul Gardasil 9 este recomandat în mod special înainte de debutul vieţii sexuale, ideal în jurul vârstei de 12 ani, pentru a asigura un răspuns imun optim.

Examinările ginecologice regulate, împreună cu testul Babeş-Papanicolau, facilitează identificarea timpurie a leziunilor cervicale. Medicii recomandă iniţierea screeningului la vârsta de 21 de ani, cu repetarea acestuia la intervale de 1-2 ani. De asemenea, practicarea unei vieţi sexuale protejate contribuie la diminuarea riscului de infecţii cu transmitere sexuală, iar renunţarea la fumat reduce vulnerabilitatea în faţa cancerului cervical.

Diagnosticul de precizie al cancerului cervical la SANADOR

În cazul în care testele de screening sau examinarea clinică sugerează prezenţa cancerului de col uterin, medicul ginecolog poate efectua o colposcopie, pentru o evaluare detaliată a celulelor anormale. Această procedură poate include, dacă este necesar, extragerea unui fragment de ţesut prin biopsie cervicală, care poate fi realizată prin puncţionarea zonelor suspecte din ţesutul cervical sau prin chiuretaj endocervical, utilizând o chiuretă sau o periuţă subţire, pentru a obţine o probă de ţesut.

În situaţia în care rezultatele acestor metode nu sunt concludente, medicul poate recomanda electrorezecţia cu ansă diatermică (ERAD), o procedură ce permite obţinerea unei probe de ţesut sub anestezie locală, sau pentru conizaţie, care implică rezecţia chirurgicală a unui fragment de ţesut în formă de con din colul uterin, sub anestezie generală. După stabilirea diagnosticului de cancer de col uterin, este esenţială stadializarea bolii, realizată prin investigaţii imagistice, pentru a determina planul de tratament adecvat.

La SANADOR, diagnosticul de precizie în cazul suspiciunii de cancer cervical se bazează pe biopsie, iar probele de ţesut obţinute sunt analizate în Laboratorul de Anatomie Patologică SANADOR, prin examinări histopatologice şi analize imunohistochimice. Pentru stadializarea cancerului de col uterin, pacientele beneficiază de investigaţii imagistice avansate, realizate cu echipamente de înaltă performanţă, precum RMN cu putere 3 Tesla şi PET-CT efectuat cu sistemul Siemens Biograph Horizon-3R.

viewscnt