EXCLUSIV: Medic român din Franța: Pandemia Covid-19, mult mai gravă decât o stare de război

EXCLUSIV: Medic român din Franța: Pandemia Covid-19, mult mai gravă decât o stare de război
martie 23 12:00 2020
Articol scris de:
Timp citire articol: 6 minut(e)

Dr. Jan Andi Marin lucrează în regiunea Ile-de-France ca medic specialist ginecolog. A plecat din România, dar este la curent cu ce se întâmplă în țara natală. Știe ce măsuri au luat autoritățile române, însă în opinia sa sunt insuficiente. În Franța situația e critică, iar guvernanții speră să nu aibă parte de același model al epidemiei de coronavirus ca în Italia. ,,Fiecare zi contează! E mai înțelept să luați măsuri stricte de pe acuma”, ne recomandă dr. Jan Marin, dacă vrem să depășim momentele dificile, care vor veni. Pandemia COVID-19 este mult mai gravă decât o stare de război, în opinia medicului.

dr. Jan Andi Marin, medic ginecolog în Franța

Ce mesaje ai pentru autoritățile sanitare și pentru personalul medical din România

Dacă factorii politici nu au înțeles foarte clar gravitatea cu totul excepțională, aș dori să transmit un mesaj extrem de clar acum cât mai este încă poate puțin timp de reacție: această pandemie este mult mai gravă decât o stare de război, este un genocid pe care acest nou virus l-a declanșat lumii întregi și din păcate și României. Nu doar cei vârstnici pot muri, ci și tinerii, în special pentru că nu vor fi suficiente mijloace de asistență medicală.

Pentru autorități este urgentă o pregătire strategică, începând cu o campanie de recrutare importantă de personal medical, crearea unor linii de producție de măști, în primul rând, reamenajarea spitalelor pe nivele în funcție de evoluția epidemiei, cu secții întregi dedicate pentru bolnavi COVID-19, pentru a putea izola inițial cel puțin boala.

Sunt necesare sute de paturi dedicate pentru spitalizare și eventual terapie intensivă în fiecare spital. Trebuie să se pregătească de pe acum pentru un aflux masiv de bolnavi într-un ritm din ce în ce mai rapid, să pună accent pe SMURD, numărul de ambulanțe va fi depășit de evenimente, pe felul cum trebuie echipați urgentiștii, precum și secțiile de terapie intensivă.

Trebuie reprogramat pe plan chirurgical, dar nu numai, tot ceea ce nu este urgent și declanșat, așa cum în Franța există un plan alb, dedicat situațiilor de criză sanitară. Toate resursele unităților medicale (publice sau private) sunt dedicate situației epidemiologice care a apărut.

Cât despre mijloacele umane și materiale – trebuie foarte rapid gândite soluții, gelurile pe bază de alcool, mănușile, măștile de protecție sunt esențiale. Creșterea capacitatii de producție este esențială pentru aceste produse. Aici sunt companii care produceau parfumuri și care au reconvertit producția lor către geluri hidroalcoolice sau societăți de textile care au reconvertit producția lor către măști de protecție.

Aș mai pune un accent pe evaluarea capacității de primiri, a numărului de paturi disponibile. Acest indicator este foarte util pentru a anticipa ceea ce urmează.

Pentru personalul medical, colegii mei din serviciile de SMURD urgență, terapie intensivă, reanimare, pneumologie, medicină interna, cardiologie, chirurgie, dar și obstetrică-ginecologie, nu am decât gânduri bune, le doresc să depășească aceste momente dificile care prin care trecem cu toții.

Cum se prezintă situația în spitalul în care lucrezi?

În garda din 18 martie, medicul coordonator SMUR ne-a atras atenția asupra numărului în creștere persoanelor tinere cu forme severe COVID-19, cu vârste de 40-45 ani, inclusiv în rândul medicilor de ambulanță. Numărul bolnavilor în stare gravă din altă regiune limitrofă a trecut de 100 numai în utimele 24 ore, iar capacitatea de primire începe să fie depășită și se trece la distribuirea acestor bolnavi către alte spitale. Problema este că odată admiși și intubați este mai greu de transportat. Pe de altă parte, numărul de aparate de ventilație este limitat, deci se vor face alegeri grele.

Situația este critică și la noi, nu există măști suficiente, se așteaptă livrări, iar spitalele sunt aproape saturate. În zona Ile de France abia acum începe coșmarul. Urmează două săptămâni extrem de grele. 

Nota redacției: Vezi foto: Liniștea dinaintea furtunii în Ile de France

Mulți români speră că nu se va ajunge aici și în România…

Probabil că mulți încă speră, dar realitatea este din păcate reprodusă în toate țările de aceeași manieră. Mortalitatea va fi mare din cauza resurselor umane limitate (infirmiere specializate, medici reanimatori etc) dar și a mijloacelor materiale limitate, lipsei de mijloace de protecție, un lucru elementar.

Total depinde de felul cum va fi gestionată criza și resursele la nivel național dar și local, de felul cum vor fi distribuite măștile de protecție și cum va fi gestionat fluxul de bolnavi cu simptome de severitate. Nu vreau să induc lumea medicală în panică, nu vreau să sperii pe nimeni, vreau doar să vă spun că aici în Franța mortalitatea va crește inevitabil în foarte scurt timp în ciuda progreselor medicale, în ciuda tratamentelor care par să dea rezultate. O mare parte din cei vârstnici și cei cu multe patologii nu vor suporta această epidemie.

Se speră că prin măsurile stricte pe care populația le respectă aici, să se stabilizeze această curbă a incidenței în creștere vertiginoasă, pentru ca spitalele să poată absorbi numărul enorm de bolnavi care încep să vină în stare gravă.

Protocoalele de tratament evoluează în fiecare zi, iar speranțe sunt. Trebuie doar  companiile farmaceutice să ajute România prin livrarea de medicamente sau eventual să se treacă la producția internă de medicamente dacă există deja linii de producție. Este nevoie de o acțiune concertată din partea tuturor, este nevoie de resurse financiare pe care statul trebuie să le pună la dispoziția sistemului sanitar de acum și de un ghidaj centralizat pentru a gestiona criza sanitară fără precedent de COVID-19.

Cu tristețe trebuie să recunosc totuși limitele medicinei în fața miracolului vieții. Este un moment greu de imaginat, în pragul acestor sărbători ale Invierii, poate că este momentul să ne îndreptăm cu toții inimile și să ne apropiem cu credință de cele sfinte.

Citiți și EXCLUSIV: Dr. Jan Marin, medic din Franța: ,,Avem multe cazuri cu vârste între 40-50 ani, fără patologie asociată, cu COVID-19

 

 

 

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu