Marinela Debu, președintele APAH-RO: Apel către medici să primească pacienții cu hepatite cronice

Marinela Debu, președintele APAH-RO: Apel către medici să primească pacienții cu hepatite cronice
iulie 10 08:30 2020 Timp citire articol: 6 minut(e)

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO) a făcut o sesizare la Ministerul Sănătății cu privire la accesul pacienților cu hepatite cronice în unitățile spitalcești din România, în condițiile în care în perioada de urgență instaurate din cauza pandemiei de COVID-19 și imediat după foarte mulți bolnavi s-au plâns că nu își pot iniția sau continua terapia pentru hepatită B și C. Până la obținerea unui răspuns din partea oficialităților, Asociația nu a stat cu mâinile în sân, ci s-a apucat să contacteze spitalele din România pentru a afla de la fiecare unitate în parte care este situația și apoi să întocmească o listă cu contactele unităților sanitare din țară unde pacienții cu afecțiuni hepatice se pot adresa.

,,Sunau telefoanele non stop după ce s-a ieșit din perioada stării de urgență. Pacienții ne întrebau și ne întreabă și acum la ce spitale se pot duce. Lucrurile se mișcă, dar cu foarte mare greutate, iar pacienții pot ajunge în anumite spitale în cel mai fericit caz cu programări după 2-3 săptămâni, iar în cel mai nefericit caz după 2 luni”, a declarat pentru 360medical.ro Marinela Debu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România.

De suferit au în special pacienții cu hepatită B care trebuiau să facă evaluarea anuală și care s-a amânat. ,,Medicii de familie deja i-au atenționat pe acești pacienți că nu mai pot să le dea tratament în continuare până nu vin cu evaluare. Medicul de familie poate face prescrierea terapiei în hepatită B, dar trebuie actualizată acea scrisoare medicală de la evaluarea anuală”, a spus Marinela Debu.

O altă situație este cea a pacienților care aveau dosarele aproape gata și ar fi trebuit să-și primească tratamentul interferon free, dar venind pandemia au rămas în așteptare. ,,Aceștia au nevoie să ajungă la medic la spital, dacă au un grad mai înaintat de fibroză trebuie să-și facă anumite analize la spital și trebuie să ia legătura cu medicul pentru inițierea tratamentului. Sunt medici care încearcă să-i cheme unde pot pe pacienți, numai să-i ajute să le facă inițierea, dar din păcate sunt destui medici precauți care așteaptă, problema cea mai mare fiind în cazul pacienților care au medicul curant infecționist. Medicii sunt binevoitori chiar își doresc să facă ceva, dar cred că și spre ei vin informații uneori neclare”, a afirmat președinta Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România, ea însăși pacientă cu hepatită cronică.

Ce a răspuns Ministerul Sănătății

Răspunsul Comisiei de Boli Infecțioase de la Ministerul Sănătății la solicitarea Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România(APAH-RO) făcută pe 25 iunie, a venit pe 8 iulie 2020. ,,În conformitate cu legislația în vigoare pacienții cu hepatită cronică B și C sunt dispensarizați și pot accesa programele naționale de terapie pentru cele două afecțiuni în situația îndeplinirii criteriilor de inițiere a terapiei. Pacienții cu afecțiuni hepatice de origine virală și nu numai se pot adresa – în funcție de problema pe care o au – medicilor de familie, specialiștilor de gastroenterologie și celor de boli infecțioase din afara zonelor COVID-19”, se arată în răspunsul Ministerului Sănătății.

Dr. Virgil Musta, președintele Comisiei de Boli Infecțioase de la Ministerul Sănătății, a precizat că evaluarea și întocmirea dosarului pentru inițierea terapiei se poate face de către medicii specialiști de boli infecțioase și gastroenterologie și pediatrie desemnați de către Ministerul Sănătății.
Pacienții aflati deja în programele naționale de terapie pentru hepatite cronice B și C, precum și cei ce doresc inițierea terapiei se pot adresa medicilor specialiști mai sus menționați în clinicile de gastroenterologie și pediatrie ale spitalelor suport din fiecare judet, în ambulatoriile de specialitate de boli infecțioase, gastroenterologie și pediatrie unde acești medici își desfășoară activitatea și au contract cu CJAS pentru întocmirea dosarului medical și eliberarea rețetelor compensate.

,,Fiecare judet are stabilită structura acestor servicii în funcție de situația infecției Covid-19 în județ și de planul de reorganizare județean a structurilor medicale conform Ordinului MS 555 modificat. Pentru informații mai concrete recomandăm pacienților cu hepatite cronice B și C să se adreseze Direcțiilor de Sănătate Publică din județul de reședință— reprezentanții Ministerului Sănătății în teritoriu, care sunt în măsură să redirecționeze fluxul de pacienți care nu mai poate fi preluat de spitalele COVID-19 către alte unități medicale”, precizează președintele Comisiei de Boli Infecțioase de la Ministerul Sănătății.

,,Noi ne-am fi așteptat ca autoritățile să ne ajute concret, să ne spună clar spitalele de boli infecțioase din județele X, Y, Z pot să primească pacienți, dacă nu când estimează că vor putea primi și să ne spună concret ce se întâmplă pe secțiile de gastroenterologie. Așa răspunsurile au fost doar pe jumătate”, a declarat Marinela Debu.

Pacienții spun că ar trebui ca pe siteurile DSP-urilor să se actualizeze informațiile legate de spitalele care ies de sub incidența COVID, cele care primesc anumite patologii pe fiecare județ. În opinia Marinelei Debu, răspunsul Ministerului Sănătății este și un apel către medici să primească pacienții, să găsească soluții.

,,Noi vroiam o listă concretă cu spitale”

APAH-RO lucrează la o listă cu contactele spitalelor din România unde se pot duce pacienții cu afecțiuni hepatice. Lista este în curs de completare și actualizare și poate fi vizualizată pe pagina de facebook a asociației. Până la acest moment, în 16 județe din România se pot duce pacienții cu hepatita C pentru tratamentul cu interferon free după cum urmează: pentru adulti F0-F4 – medicii din specialitățile gastroenterologie și boli infecțioase aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate din  Arad, Bacău, Braşov, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Iaşi, Bihor, Argeș, Vâlcea, Sibiu, Suceava, Mureş, Timiş, precum și cu CASA OPSNAJ.
Pentru copii se poate apela la medicii cu specialitățile gastroenterologie pediatrică și boli infecțioase aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate din  11 județe, potrivit listei asociației, respectiv: Bucureşti, Bihor, Braşov, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Iaşi, Mureş, Sibiu, Timiş, precum și cu CASA OPSNAJ.

,,Noi vroiam o listă concretă cu spitale”, a spus Marinela Debu, dar fiindcă nu au primit aceste informații, pacienții încearcă să culeagă singuri aceste date pentru a le pune la dispoziția tuturor românilor cu afecțiuni hepatice cronice.

 

 

scrie un comentariu

1 Comentariu

Adaugă un comentariu