Boli care se transmit prin salivă

Boli care se transmit prin salivă
iunie 22 11:57 2019 Timp citire articol: 6 minut(e)

Categoriile de persoane predispuse infecţiilor transmise prin salivă (tuse, strănut, sărut) sunt adolescenţii, persoanele tinere, persoanele cu imunitate scazută (pacienţi cu HIV, diabet zaharat, gravide), persoanele care folosesc frecvent mijloace de transport în comun, personalul medical care vine frecvent în contact cu secreţii infectate şi infectante (medici şi asistenţi de laborator, ORL, secţiile de pneumoftiziologie), copiii din creşe, grădiniţe, şcoli.

Articol realizat prin participarea doamnei doctor Ionica Dumitru- medic specialist Medicină Internă din cadrul Phoenix Hospital:

Există numeroase boli infecţioase care au ca principal mijloc de transmitere saliva. Deşi saliva reprezintă un factor de protecţie împotriva germenilor, totuşi bariera salivară poate fi depăşită. Unele boli transmise prin salivă, de exemplu în timpul sărutului, pot fi deosebit de periculoase.

Mononucleoza infecţioasă sau”boala sărutului” cauzată de infecţia cu virusul Epstein-Barr este o boală contagioasă. Acest virus afectează frecvent adolescenţii şi tinerii, însă toate persoanele indiferent de varstă îl pot contacta. Este suficient să contactezi virusul o dată, că el rămâne cantonat în organism pe tot parcursul vieţii. În general, boala nu este periculoasă, se manifestă ca o simplă răceala (febră, dureri în gat, cefalee, eczeme sau erupţii cutanate, inflamarea ganglionilor limfatici). Virusul se mai poate transmite şi prin utilizarea în comun a tacâmurilor, a veselei dar şi prin tuse, strănut. Transmisia se poate face şi prin sânge, lichid seminal, transfuzii de sânge sau transplant de organe. Nu există tratament specific pentru mononucleoză, se pot recomanda medicamente pentru tratarea durerilor în gât şi febrei. Nu există un vaccin pentru a preveni mononucleoza infecţioasă. Singura cale de protejare este să nu vă sărutaţi, să nu împărţiţi băuturi, alimente sau chiar obiecte personale (periuţa de dinţi) cu persoanele infectate.

Herpesul oral provocat de infecţia cu virusul Herpes simplex tip 1. Există două tipuri de herpes, şi anume HSV-1 si HSV-2, iar studiile au demonstrat că HSV-1 este implicat în apariţia a 80% din totalul leziunilor orale. Odată contactat, rămâne toată viaţa în corp şi se reactivează în diverse situaţii cum ar fi: oboseală, stres, perioade de suprasolicitare, frig, expunerea prelungită la soare, febra, scăderea imunităţii etc. Se manifestă prin apariţia la nivelul tegumentelor sau mucoaselor a unor vezicule mici, grupate, pline cu lichid transparent, care se vindecă greu, sunt pruriginoase, iar dupa spargerea acestora se pot forma cruste dureroase, sângerânde, care şi acestea, la rândul lor, sunt contagioase. Erupţia este localizată frecvent în jurul gurii şi al nasului, însă există şi alte localizari (gingii, limbă, uneori pe gât şi faţă). Erupţiile usoare, necomplicate nu necesită tratament, în schimb, pentru infecţiile severe, sunt utile medicamentele antivirale cu administrare cutanată sau orală. Suplimentele de vitamine şi minerale pot fi foarte eficiente. Vitamina C poate preveni apariţia recurenţelor.

 

HIV şi alte boli cu transmitere sexuală poţi lua prin sărut, dar asta numai dacă există leziuni sângerânde în cavitatea bucală a celor doi. Riscul infectării cu HIV în timpul sărutului există, dar este mai mic decât în cazul sexului vaginal sau anal. Majoritatea simptomelor apar la nivelul regiunii genitale, dar se pot întâlni şi la nivelul cavităţii bucale, oculare sau pe piele. Unele semne pot apărea şi apoi dispărea, însă fără ca afecţiunea să fie vindecată. Virusurile hepatice se pot transmite de asemenea prin sărut, necesită însă existenţa leziunilor sângerânde pentru a se putea face portajul infecţiei (gingiile sensibile, sângerânde). HPV -Virusul Papilloma uman se transmite rapid prin sărut, deoarece contaminarea se realizează prin contact piele-piele. Acest virus poate fi responsabil chiar şi de apariţia cancerului esofagian. Sifilisul, gonoreea, trichomoniaza uro-genitală şi herpesul genital sunt boli grave care se pot transmite uşor în urma unui contact sexual neprotejat. Unele boli transmise prin salivă în timpul sărutului, tusei sau chiar strănutului pot fi deosebit de periculoase. Infecţiile cu streptococ, candida, infecţiile cu virusurile gripale, paragripale şi inclusiv virusul varicelei pot fi contactate prin intermediul salivei.

În funcţie de fiecare infecţie în parte gradul de expunere poate varia. De exemplu în cazul “bolii sarutului” virusul se poate transmite ușor între parteneri prin sărut ori prin tuse, în cazuri mai rare. În cazul virusului herpes simplex tip 1 portabilitatea este mare tot prin intermediul salivei sau ulcerației. Virusurile gripale şi paragripale, responsabile de apariţia cazurilor de gripa şi răceala în sezonul rece, sunt mai uşor transmisibile prin tuse şi strănut, mai ales dacă persoana infectată uită să pună mâna la gură şi mai puțin prin intermediul salivei, respectiv sărut.

Persoane predispuse infecţiilor transmise prin salivă (tuse, strănut, sărut) sunt adolescenţii, persoanele tinere, persoanele cu imunitate scazută (pacienţi cu HIV, diabet zaharat, gravide), persoanele care folosesc frecvent mijloace de transport în comun, personalul medical care vine frecvent în contact cu secreţii infectate şi infectante (medici şi asistenţi de laborator, ORL, secţiile de pneumoftiziologie), copiii din creşe, grădiniţe, şcoli.

Pentru a preveni apariţia şi reapariţia acestor boli este foarte importantă, în primul şi în primul rând, igiena personală. Spălarea pe mâini cu apă şi săpun, igiena cavităţii orale, folosirea de batiste, măşti de unică folosinţă (strănut, tuse), plasturi (herpes oral), respectarea unui regim de viaţă sănătos cu alimentaţie bazată pe fructe şi legume, odihnă şi mişcare, evitarea automedicaţiei şi prezentarea la medic încă de la primele semne de boală, pot reduce semnificativ numarul de îmbolnăviri noi. Educaţia medicală la nivelul școlilor, universităţilor şi chiar prin intermediul mass-media pot de asemenea promova cunostinţe corecte privind diverse aspecte ale sănătăţii şi, totodată, de formare a atitudinilor si deprinderilor indispensabile unui comportament responsabil şi sănătos. Vaccinarea, acolo unde ea este posibilă, aduce beneficii mari cu costuri mici.

În Romania calendarul de vaccinare obligatoriu include, printre altele, şi vaccinul antihepatita B iar, ca vaccinuri opţionale, vaccinarea antivariceloasă, antigripală etc. Programele de vaccinare au avut un impact considerabil în medicina preventivă contribuind la reducerea numarului de cazuri de hepatită virală, difterie, tetanos, rujeolă, rubeolă în majoritatea ţărilor industrializate. În anumite situaţii, când numărul de infectaţi (virusul gripal, paragripal) este greu de contolat şi limitat, se pot impune măsuri de urgenţă care să limiteze extinderea infecţiilor. Carantina presupune în cazul celor internaţi in unităţi spitaliceşti limitarea sau chiar interzicerea vizitelor, purtarea de măşti şi echipamente de protecţie.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu