Chirurgie robotică urologică cu robotul da Vinci

Chirurgie robotică urologică cu robotul da Vinci
decembrie 01 12:33 2019 Timp citire articol: 4 minut(e)

Sistemul chirurgical da Vinci a fost prima dată utilizat în anul 1999, ajungând până în prezent să fie folosit la peste 6 milioane de intervenții chirurgicale la nivel mondial. Procedurile urologice asistate robotic implică: prostatectomie, nefrectomie parțială și totală, îndepărtarea unui chist, cistectomie, pieloplastie, implantare ureterală.

Articol realizat prin participarea domnului doctor Vakalidis Konstantinos, medic specialist urologie-andrologie, doctor în științe medicale vakalidis.gr:

Sistemul chirurgical da Vinci este unul dintre primele sisteme chirurgicale asistate robotic care au putut fi utilizate in sala de operații, fiind pentru prima oară folosit într-o intervenție chirurgicală cardiacă în anul 1999.

În prezent, după un număr de peste 6 milioane de intervenții chirurgicale la nivel global, acest sistem permite chirurgului să efectueze intervenții chirurgicale minim invazive cu ajutorul unui set de instrumente și a unei perspective 3D a zonei chirurgicale. Intervenția chirurgicală minim invazivă cu da Vinci este utilizat la scară largă în proceduri urologice și ginecologice, dar și în alte arii medicale.

Unul dintre motivele pentru care chirurgii îl folosesc se datorează rezultatelor operatorii îmbunătățite. Astfel, principalul avantaj al robotului da Vinci constă în reducerea numărului de complicații asociate histerectomiei.

Conform unor studii asociate, pacienții care au beneficiat de acest tip de procedură pot experimenta mai puține complicații comparativ cu cei care au fost operați prin abordul clasic sau laparoscopic.

Sistemul chirurgical da Vinci oferă chirurgului un set de instrumente performante pentru a realiza intervenții chirurgicale minim invazive. Însă operația nu este efectuată de către un robot, ci de către chirug, cu ajutorul instrumentelor pe care le ghidează prin intermediul unei console.

Sistemul traduce mișcările mâinii chirurgului la nivelul consolei în timp real, îndoind și rotind instrumentele în timpul efectuării procedurii. Micile instrumente se mișcă exact ca o mână umană, doar că au avantajul unei mobilități mult mai mari.

De asemenea, oferă o perspectivă de înaltă definiție a zonei respective, permițând operația printr-o singură incizie sau mai multe incizii mici.

Robotul DaVinci Xi reprezinta cea mai noua generație de roboți chirurgicali care face performanță chirurgicală la cele mai înalte standarde din Europa. Diferența este că brațele lui oferă medicului multe grade de libertate, brațele robotice sunt articulate, chirurgul poate să ajungă în spații anatomice înguste, camera asigură o vedere 3D autentică cu o imagine mărită.

Câteva utilizări ale robotului da Vinci:
– Pacienți cardiaci: în anumite situații, intervenția chirurgicală minim invazivă cu da Vinci poate fi utilizată în locul operației pe cord deschis
– Pacienți colorectali: afecțiuni ale colonului sau ale rectului
– Intervenții de chirurgie generală: mai multe tipuri de proceduri, inclusiv repararea herniei inghinale
– Pacienți ginecologici: medicii pot recomanda intervenția chirurgicală, precum histerectomia benignă cu da Vinci, în anumite situații
– Intervenții la nivelul capului sau gâtului: pentru operații ale gurii și ale gâtului
– Pacienți toracici: poate reprezenta o opțiune pentru pacienții cu cancer pulmonar
– Pacienți urologici: medicul poate sugera robotul da Vinci pentru proceduri ce implică prostata sau rinichii

Robotul da Vinci pentru intervenții chirurgicale urologice

Urologia vizează afecțiuni ale tractului urinar feminin și masculin și ale sistemului reproducător masculin. Tractul urinar include rinichii, vezica și țesuturile și mușchii asociați.

Sistemul reproducător masculin cuprinde prostata, penisul, testiculele și structurile asociate. Afecțiunile care cauzează probleme ale acestor sisteme includ, dar nu sunt limitate la prostată mărită, tumori benigne și cancer.

În cazul pacienților oncologici sau când schimbările în stilul de viață, medicamentele și alte opțiuni de tratament nu ameliorează simptomele, medicul poate recomanda intervenție chirurgicală.

Procedurile urologice asistate robotic prespun: prostatectomie (operație a prostatei), nefrectomie parțială și totală (operație a rinichilor), îndepărtarea unui chist (operație pentru a elimina chistul din rinichi), cistectomie (operație a vezicii urinare), pieloplastie (reconstrucția chirurgicală a pelvisului renal), implantare ureterală (repararea ureterelor care conectează vezica de rinichi).

 

În cazul nefrectomiilor radicale și parțiale există două abordări minim invazive: intervenție chirurgicală laparoscopică și intervenție chirurgicală asistată robotic, cu tehnologie da Vinci. Chirurgul efectuează operația prin doar câteva mici incizii.

Pentru o nefrectomie laparoscopică se folosesc instrumente cu tijă lungă în timpul vizualizării imaginilor mărite de la camera laparoscopică pe un ecran cu înaltă rezoluție.

În cazul prostatectomiei există două abordări minim invazive, proastatectomie laparoscopică și intervenție chirurgicală asistată robotic, cu tehnologie da Vinci.

Chirurgul efectuează operația prin doar câteva mici incizii. Pentru o prostatectomie laparoscopică se folosesc instrumente cu tijă lungă în timpul vizualizării imaginilor mărite de la camera laparoscopică pe un ecran cu înaltă rezoluție.

Studiile au demonstrat superioritatea chirurgiei robotice pentru tratamentul cancerului de prostată, comparativ cu oricare altă metodă chirurgicală.
-Procente de marjă pozitive mai mici
– Revenire mai rapidă a funcției erectile
-Revenire a continenței urinare
-Pierderea unei cantități mai mici de sânge sau nevoia unei transfuzii
-Mai puține complicații
-Risc mai scăzut de infecții ale plăgilor
-Durată de spitalizare mai mică
-Mai puține zile cu cateter

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu