Cancerul mamar, una dintre afecţiunile de care suferă un număr foarte mare de femei la nivel mondial, se află în topul bolilor care sunt descoperite în stadii avansate. Mamografia, ca metodă de screening sistematic, este una dintre metodele ce pot depista precoce cancerul de sân.
Despre mamografie şi importanţa ei am vorbit cu doamna doctor Mirela Guruianu, medic specialist imagistică şi radiologie medicală la Institutul Sânului.
Ce este mamografia
„Mamografia este o metodă de investigaţie ce foloseşte razele X, presupune efectuarea a două sau mai multe radiografii ale fiecărui sân şi este indicată femeilor trecute de 40 de ani ca primă investigaţie imagistică”, explică specialistul.
Principalul beneficiu pe care îl oferă este că permite depistarea leziunilor nepalpabile, între acestea incluzând şi microcalcificările, care, uneori, pot fi primul semn al unui cancer incipient.
Femeile trebuie să meargă la control regulat al sânilor după 40 de ani sau chiar mai devreme, dacă în familia acestora există cazuri de cancer de sân la vârste tinere sau cancer de ovar ori corp uterin.
Recomandările Asociaţiei Americane de Cancer presupun:
- Screenig mamografic anual de la 45 de ani până la împlinirea vârstei de 55 ani;
- Mamografie la 2 ani după vârsta de 55 ani.
De câte tipuri este mamografia
Mamografia de screening – se adresează femeilor de peste 40 de ani care nu au semne sau simptome ale bolii.
Mamografia de diagnostic – se adresează femeilor care prezintă o leziune palpabilă, o scurgere mamelonară, retracţie cutanată sau a mamelonului, modificări de formă şi contur ale sânului, îngroşare sau roseaţă cutanată atunci când se prezintă la medic. Prezenţa acestor semne nu înseamnă neapărat că pacienta are un cancer, ele fiind frecvent asociate unor modificări benigne.
Cele două tipuri de mamografii se execută cu acelaşi tip de aparat, doar că mamografia de diagnostic necesită de obicei mai multe incidente şi doza de expunere la radiaţii a pacientelor este mai mare.
De ce este necesară mamografia
Depistarea precoce a cancerului de sân prin programele de screening mamografic permite instituirea precoce a tratamentului şi limitarea extensiei bolii, îmbunătăţind astfel supravieţuirea.
De altfel, studiile efectuate au arătat că screening-ul mamografic ajută la reducerea mortalităţii prin cancer de sân la femeile între 40 şi 75 de ani.
Efectuarea mamografiei de screenig la femeile sub 40 de ani nu a arătat însă o îmbunătăţire a supravieţuirii, astfel că recomandarea mamografiei de screenig la femeile sub 40 de ani nu este indicată. Aceasta nu exclude efectuarea mamografiei diagnostice la pacientele simptomatice.
Cui îi este adresată mamografia
Aşa cum am spus mai sus, ”mamografia este recomandată femeilor cu vârsta de peste 40 de ani, celor care sunt suspecte de cancer mamar sau au un istoric personal ori ereditar care prezintă riscul de dezvoltare a bolii”, afirmă dr. Mirela Guruianu.
Mai mult, este posibil să mai fie necesare şi alte analize clinice şi paraclinice care să ajute la stabilirea exactă a diagnosticului de cancer mamar. Aceste investigaţii vor fi stabilite de medicul care se ocupă de caz.
Ce se poate afla în urma unei mamografii
O mamografie arată dacă există opacităţi anormale în sân datorate unor leziuni benigne sau maligne, anomalii de arhitectură glandulară, asimetrii, micro sau macrocalcificări (depozite de săruri de calciu), îngroşări sau retracţii ale tegumentului, retracţia mamelonului sau ganglioni măriţi la nivelul axilelor.
Interpretarea mamografiei efectuată de către medicul radiolog presupune elaborarea unui raport medical în care leziunile observate sunt indicate şi gradul lor de suspiciune pentru un cancer mamar este menţionat sub forma unui scor. Uneori, mamografia trebuie urmată de alte investigaţii imagistice pentru stabilirea diagnosticului.
Indiferent dacă există sau nu suspiciuni de cancer mamar, recomandat este ca toate femeile să meargă anual la un control al sânilor.
Prevenţia este cea mai bună armă împotriva bolii!