INTERVIU Wargha Enayati: Serviciile medicale reprezintă cel mai dinamic sector de business din România; schimbarea atitudinii față de pacient evoluează prea încet

INTERVIU Wargha Enayati: Serviciile medicale reprezintă cel mai dinamic sector de business din România; schimbarea atitudinii față de pacient evoluează prea încet
octombrie 30 15:00 2018 Timp citire articol: 8 minut(e)

Wargha Enayati este cunoscut drept fondator al Rețelei Private de Sănătate Regina Maria. Într-un interviu acordat 360medical.ro, el a vorbit despre modul în care a pus bazele rețelei de sănătate Regina Maria, despre crearea abonamentelor medicale și despre implicarea sa în alte proiecte din domeniul medical.

Enayati consideră că fenomenul schimbării atitudinii față de pacient evoluează prea încet, iar îmbătrânirea populației reprezintă o provocare majoră și în România.

El a vorbit și despre viitorul serviciilor medicale private, în condițiile în care a dezvoltat aplicația Docbook, prima din România destinată programărilor online, și despre serviciile de concierge medicine oferite de clinica de second opinion Intermedicas.

Wargha Enayati este implicat, alături de Spitalul Monza, în dezvoltarea complexului Revera Medical City, unul dintre cele mai mari proiecte medicale private din Romania, investiția fiind estimată la peste 50 milioane de euro.

Managerul consideră că în prezent există o scădere a apetitului rețelelor private de a deschide spitale noi, iar cabinetele medicale și policlinicile mici care sunt conduse de medici independenți dispar.

Cu toate acestea, el consideră că sectorul medical este cel mai dinamic sector de business din România, după ce a avansat cu 12% anul trecut, iar valoarea pieței a ajuns la aproape 2 miliarde de euro.

Interviul complet cu Wargha Enayati, fondatorul Rețelei Private de Sănătate Regina Maria, președinte al Fundației Inovații Sociale Regina Maria, acționar Intermedicas și Docbook:

1. Sunteți recunoscut drept fondatorul Rețelei Private de Sănătate Regina Maria. Povestiți-ne, vă rog, despre această experiență.

Orice afacere pe care am început-o în viața mea a fost cu ideea – ce nevoie are societatea, ce impact social are asupra societății, în același timp gândindu-mă dacă e posibil să dezvolt această afacere sau nu.

Dar dacă nu are un impact social și fac o afacere doar de dragul de a face bani, nu m-a entuziasmat foarte mult. Îmi amintesc când a fost boomul până în 2008.

Erau tineri de 23-25 de ani care vindeau trei terenuri pe an și făceau un profit mai mare decât mine cu o mie de angajați, cu toate riscurile pe care le aveam.

Am rămas mereu focusat, am zis că dacă asta e corect să fac, atunci fac asta. Acesta a fost crezul meu când am deschis primul meu cabinet de cardiologie, când l-am extins și l-am transformat în Centrul Medical Unirea pentru ca mai apoi să devină Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria.

Apoi lucrurile au evoluat firesc și astăzi am creat și ajutat la crearea unui întreg sistem. Sistemul privat din România. Am creat abonamentele medicale. Am ridicat standardele profesionale.

2. Din punctul dumneavoastră de vedere, sunt comparabile serviciile medicale din România cu cele din străinătate? Dacă da, vă rog explicați. Dacă nu, în cât timp credeți că vor ajunge la același nivel.

La nivelul pieții private, da, suntem comparabili cu serviciile medicale din străinătate. Dotări, medici, comportament. Avem abonamentele medicale.

Din păcate, ne confruntăm cu scăderea apetitului rețelelor private de a deschide spitale noi, a scăzut iar numărul clinicilor, cabinetele medicale și policlinicile mici care sunt conduse de medici independenți dispar.

Fenomenul schimbării atitudinii față de pacient evoluează prea încet, iar o provocare majoră devine ca urmare a îmbătrânirii populației, problema îngrijirii vârstnicilor din România. Așa că eu îmi concentrez acum atenția către acest fenomen.

3. Construiți în prezent cel mai mare centru de îngrijire a bătrânilor din România, care înglobează atât geriatrie, cât și oncologie, recuperare medicală și radioterapie. Care a fost motivația dumneavoastră pentru acesta?

Revera Medical City va avea în componența sa o unitate premium pentru îngrijire medicală, un centru rezidențial pentru vârstnici și un spital dedicat sferei oncologice și de recuperare.

”Spitalul de Oncologie Monza” va ocupa prima dintre cele trei clădiri ce se vor dezvolta pe platforma REVERA Medical City. Spitalul va pune la dispozitia pacientilor un centru medical dedicat oncologiei și reabilitării oncologice, un centru de radioterapie, un centru de imagistică medicală, un centru de cardiologie intervențională, o clinică multidisciplinară și un laborator medical.

Revera Medical City este o investiție totală de 60 milioane de euro și va reprezenta cea mai mare dezvoltare medicală privată din România.

Vor fi Peste 400 de angajați ce vor putea să își desfășoare activitatea, un proiect care va răspunde lipsurilor existente pe piața medicală din Romania.

Motivația mea principala a fost de a crea pe piață un produs care să aibă impact în societate, care să poată fi multiplicat și îmbunătățit.

4. Cum a fost începutul dumneavoastră în România?

Acum 35 de ani am aterizat în Suceava din Regensburg ca student la Medicină pentru a învăța limba română. După un an de stat acolo, aveam un accent moldovenesc senzațional, așa că am hotărât, împreună cu câțiva prieteni din Germania, datorită reputației UMF Cluj, să ne continuăm studiile acolo.

Așa că, ajuns la Cluj, am realizat că româna cu accent moldovenesc e altfel decât limba auzită și vorbită la Cluj.

Am stat 7 ani acolo, au fost cei mai frumoși ani din viața mea, mai ales pentru un copil născut și crescut în Germania, așa cum eram eu, a fost o adevărată aventură, cu dificultăți pe măsură.

Toate acestea și multe altele sunt țeluri pe care mi le-am impus pentru a putea continua schimbarea în sistemul medical privat din România.
Îi mulțumesc Clujului că există, locul în care mă simt întotdeauna ca peștele în apă.

5. Povestiți-ne, vă rog, și despre implicarea dumneavoastră în Intermedicas

Pentru că dintotdeauna am interacționat cu persoane aflate în situații medicale complicate care căutau recomandări și direcții cu privire la medicul cel mai potrivit pe care ar trebui să îl consulte și din dorința de a le oferi cele mai bune răspunsuri, am considerat că am nevoie de acces direct la cei mai buni medici.

Apropierea de Intermedicas a venit, așadar, firesc, ca un răspuns la dorința mea de a sprijini pacienții care îmi cereau sfatul. Am continuat aici misiunea începută la Regina Maria de a crea un sistem în care pacientul să fie în mijloc.

Acum Intermedicas oferă servicii de second opinion prin parteneriate medicale cu peste 200 de medici și 90 de instituții medicale de internațional din Europa, Asia și SUA. Medici internaționali din peste 20 de specializări au rezolvat cu succes cazurile grave ale pacienților români.

Oferă servicii de concierge medicine, un concept nou pentru piața medicală din România, ce reprezintă un design inovativ de îngrijire medicală axat pe o relație apropiată între medic și pacient și un traseu medical cât mai facil.

Concierge Medicine este un produs care deservește atât afecțiunile mai puțin complicate, cât și cazurile medicale cele mai complexe. În plus, datorită rețelei extinse de parteneri incluși în abonamentul de Concierge Medicine, pacientul poate avea acces rapid la medici, clinici și spitale de top.

O altă specializare este tumor board-ul creat la Intermedicas, prin care este reunită o rețea de medici români și străini, care diagnostichează cu mare certitudine și identifică tratamentul eficient, astfel încât pacientul beneficiază de cea mai bună îngrijire medicală posibilă. De cele mai multe ori, aceasta se dovedește salvatoare de vieți.

6. Dar în start up și în Docbook.

Docbook este un start-up promițător, este prima aplicație din România pentru programări online la doctor. Crește în fiecare lună. Dacă la început preocuparea era să aducem cât mai mulți medici pe platformă, acum creștem exponențial numărul celor care își fac programările prin această aplicație. Și e rapidă, comodă și eficientă.

7. Fundația Inovații Sociale Regina Maria deține până în prezent două policlinici, la Baba Novac și Sala Palatului. Care sunt planurile în acest sens pe termen scurt și pe termen lung?

În cadrul policlinicilor sociale am creat un sistem care ajută aproximativ 5.000 de oameni să aibă acces la servicii medicale intangibile pentru ei în alt sistem, pentru că fie nu au asigurări medicale sau venit, fie nu au cum să ajungă la medici specialiști.

Noi ne adaptăm în permanență nevoilor lor și investim, cu sprijinul partenerilor noștri, al evenimentelor de fund raising, ca cel din 19 octombrie – Gala din Inimă pentru Viitor, în cabinete și dotări. Acum ne gândim la un cabinet de chirurgie stomatologică, să extindem programele dedicate ONG-urilor și beneficiarilor acestora.

Anul acesta am fost fericit că în cadrul Galei din Inimă pentru Viitor să putem lansa Albumul Reginei, o reeditare de excepție a Caietului de Amintiri al Reginei Maria de când avea 7 ani.

Am fost onorat să o avem alături de noi pe Alteța Sa, Principesa Maria, și să putem arăta tuturor că misiunea caritabilă a suveranei noastre poate fi continuată în An Centenar. Fondurile din vânzarea acestui album merg tot către cauza socială a Fundației.

8. Sunteți întotdeauna impulsionat de a ajuta oamenii și de a construi servicii medicale durabile. Cum considerați că s-a modificat piața serviciilor medicale private în ultimul deceniu? Ce modificări considerați că mai sunt necesare în acest domeniu?

Cred a evoluat enorm, gândiți-vă că este poate cel mai dinamic sector de business din România, după ce a avansat, în 2017, cu 12%.

Valoarea pieței este la aproape 2 miliarde de euro, iar principalele lanțuri private din Romania au realizat cifre de afaceri de aproape jumatăte de miliard de euro. Există nevoie pe piață, există competiție, există profesionalism și standarde.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu