INTERVIU Cezar Irimia: Situația pacientelor cu cancer de sân s-a înrăutățit în ultima perioadă în România, lipsesc medicamentele pentru întreținere hormonală

INTERVIU Cezar Irimia: Situația pacientelor cu cancer de sân s-a înrăutățit în ultima perioadă în România, lipsesc medicamentele pentru întreținere hormonală
octombrie 06 11:46 2019 Timp citire articol: 2 minut(e)

Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Cezar Irimia, a declarat, într-un interviu acordat 360medical.ro, că în România există în prezent circa 150.000 de paciente cu cancer mamar, iar situația acestora s-a înrăutățit în ultima perioadă, în condițiile în care lipsesc medicamentele pentru întreținere hormonală. Din această cauză, multe paciente sunt nevoite să caute medicamentele de care au nevoie în țările vecine sau renunță la tratament, sporind riscul de recidivă. 

Cezar Irimia subliniază importanța existenței unui sprijin emoțional pentru paciente, acesta influențând reușita tratamentului în procent de 75%.

Interviul complet cu domnul Cezar Irimia, Președinte FABC:

Care este situația pacientelor cu cancer mamar la nivel național? Ați observat în ultima perioadă vreo ameliorare?

Nicidecum, o înrăutățire, și mai ales aici unde intervine întreținerea hormonală medicamentoasă, pentru că medicamentele dedicate acestei întrețineri lipsesc, iar pacientele noastre, cam 150.000 de paciente, încearcă să își procure tratamentele din țările vecine, de la rudele din Uniunea Europeană sau renunță la tratament și riscul de recidivă este imediat.

Ce ne puteți spune despre nivelul de informare al pacientelor?

Este unul foarte redus, de aceea depistăm în fază tardivă cancerele la modul general. În momentul în care sunt depistate femeile cu cancer, multe dintre ele din păcate nu doresc să știe mai mult decât ce-i spune doctorul și să-și facă tratamentul, fără a lua atitudine în beneficiile paralele tratamentului, adică o nutriție sănătoasă, sport, consiliere psihologică.

Toate aceste informații nu le dețin și dacă le dețin unele nu le acceptă. De aceea am spus că echilibrarea emoțională pentru fiecare pacientă este foarte importantă.

 

Care este speranța de viață a pacientelor cu cancer mamar la nivelul României?

Dacă din 9.000 de femei depistate anual în România, din care mor peste 3.000, speranța este foarte mică. Iar cele care supraviețuiesc o fac prin eforturi proprii.

Ce loc ocupă cancerul de sân în restul tipurilor de cancer?

La femei este pe primul loc, iar cel bronho-pulmonar la bărbați.

Cât de importantă este susținerea psihologică pentru pacientele cu cancer mamar?

Este foarte importantă pentru că în răspunsul la orice tratament cronic, elementul emoțional are o participare de 75%.

Degeaba îi oferi cele mai noi tratamente dacă pacientul nu este echilibrat emoțional pentru că nu va răspunde sau va răspunde foarte greu sau într-un procent foarte mic. De aceea, consilierea emoțională a pacientului este primordială.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu