Una dintre afecţiunile oftalmologice mai rar întâlnite, dar cu impact devastator asupra pacientului este ocluzia arterei centrale a retinei (OACR). Punerea cât mai rapidă a diagnosticului şi începerea imediată a tratamentului sunt cruciale pentru evitarea orbirii. OACR este o boală rară, care apare la aproximativ 1-2 persoane din 100.000, numai 2% dintre acestea având afectare bilaterală. Boala atinge în general persoanele cu vârsta de aproximativ 60 de ani, fiind ceva mai frecventă la bărbaţi.
Cauzele acestei afecţiuni sunt embolii, cel mai frecvent aceştia având ca sursă o placă aterosclerotică de la nivelul arterei carotide. Uneori însă embolii pot avea sursa cardiacă sau se pot datora trombozei locale.
,,Numeroase boli pot fi asociate cu OACR: hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, hiperlipidemia, valvulopatiile, unele anomalii cardiace, stările de hipercoagulabilitate, policitemia vera, bolile de colagen, vasculitele, boala Behcet, etc. Recent, au fost raportate cazuri debutate după proceduri cosmetice cu injectare de acid hialuronic”, a precizat dr. Cristian BENGUŞ, medic specialist oftalmolog, fondator al clinicii Hexamed.
La risc de-a face această boală sunt şi persoanele cu ateroscleroză, precum şi fumătorii. Specialiştii atrag atenţia asupra faptului că OACR este o urgenţă oftalmologică. Pacienţii cu OACR au risc crescut de deces prin accident vascular cerebral sau infarct miocardic acut, prin urmare prognosticul bolii depinde de rapiditatea diagnosticului şi începerii tratamentului.
Ce presupune ocluzia arterei centrale a retinei
Artera centrală a retinei este prima ramură intraorbitală a arterei oftalmice, care la rândul ei este prima ramură din artera carotidă internă. OACR reprezintă blocajul brusc al arterei centrale a retinei care duce la scăderea perfuzării cu sânge a retinei şi distrugere celulară rapid progresivă.
,,Pierderea vederii apare atunci când cele două treimi interne ale retinei şi-au pierdut vascularizaţia. Supravieţuirea retinei depinde de prezenţa circulaţiei colaterale şi de durata ischemiei. 90% dintre pacienţi prezintă scăderea bruscă, unilaterală, persistentă, nedureroasă a vederii. Pierderea totală a vederii, fără posibilitatea percepţiei luminii, trebuie să ridice suspiciunea unei obstrucţii la nivelul arterei oftalmice”, a mai spus dr. Benguş.
Uneori, pacienţii pot avea un istoric de pierdere tranzitorie de vedere, ce durează câteva secunde până la 2 ore, dar după care vederea revine la normal, şi care este cauzată de o ocluzie tranzitorie a arterei centrale a retinei. De aceea, este esenţial controlul oftalmologic, fiindcă el îţi poate salva vederea!
Stabilirea diagnosticului nu este dificilă
Examinarea fundului de ochi reprezintă standardul de aur pentru diagnostic. Medicul vede o retină palidă, cu o pată roşie central; îngustarea sau segmentarea arteriolelor. Rareori, se pot vizualiza embolii arteriolari. ,,În formele acute ale bolii, stabilirea diagnosticului nu este dificilă, investigarea pacientului este importantă pentru a exclude o afecţiune care poate ameninţa ochiul contralateral”, a afirmat fondatorul clinicii Hexamed.
Nu există tratament standard
Vestea bună este că în cazul diagnosticului prompt, pacientul îşi recăpătă vederea. Vestea proastă este că întârzierea diagnosticului şi tratamentului se asociază întotdeauna cu scăderi ale vederii sau duce chiar la orbire. Cum nu există un tratament standard, se aplică metode terapeutice atât neinvazive precum: masaj ocular, terapie cu oxigen hiperbaric, reducerea presiunii intraoculare, administratrea de anticoagulante şi corticosteroizi sistemici, cât şi metode invazive de tipul: paracenteza camerei anterioare, embolectomia laser, tromboliza intraarterială în primele 24 de ore de la debut. Prevenirea OACR se poate face prin monitorizarea tensiunii arteriale, scăderea colesterolului şi administrarea corectă a medicaţiei, efectuarea controlului periodic pentru depistarea unei eventuale neovascularizaţii şi a consultului neurologic.
Citeşte şi Hipertensiunea intraoculară