Profesia de analist comportamental ABA pentru lucrul cu copiii cu autism

Profesia de analist comportamental ABA pentru lucrul cu copiii cu autism
decembrie 15 17:43 2018 5 minut(e)

Profesia de analist comportamental ABA,  practicată în lucrul cu copiii cu autism, nu este în prezent recunoscută oficial în România. În scopul obținerii specializării, este necesară urmarea unui curs acreditat de BACB – Board Certified Behavior Analyst, singura instituție din lume abilitată să recunoască analiștii comportamentali.

În România, există în prezent peste 100 de specialiști care au parcurs un astfel de program de formare, însă ar fi nevoie de câteva mii, raportat la numărul de copii cu autism din Romania, estimat la 30.000.

Articol realizat prin participarea doamnei Anca Dumitrescu, primul specialist român acreditat internațional ABA, din cadrul ATCA – Asociația de Terapie Comportamentală Aplicată:

1. Care este sfera de activitate a analiștilor comportamentali ABA? Prin ce se diferențiază de psihologi când vine vorba de lucrul cu copiii care suferă de autism?

Deși ABA (Applied Behavior Analysis) este o profesie practicată de foarte mulți terapeuți din România în lucrul cu copiii cu autism, NU ESTE o profesie recunoscută de statul român. Toți cei care practică ABA o fac sub egida profesiei de psiholog, lucru care este eficient până la un punct.

În orice domeniu există mai multe specializări. Așa cum în medicină există medicul generalist și medicul chirurg, în psihologie, o comparație similară se poate face între psiholog și psihologul specializat în analiză comportamentală.

Psihologul te va îndruma la modul general, dar nu poate să abordeze în profunzime toate aspectele comportamentului uman fără o specializare aprofundată.

Evident că specializarile pot fi multiple, iar ABA nu este singura modalitate de a deveni specialist, însă pentru a putea fi coordonatorul planurilor de intervenție și a avea titulatura de analist comportamental, este necesară o specializare de lungă durată și urmarea unui curs acreditat de BACB – Board Certified Behavior Analyst, singura instituție din lume abilitată să recunoască analiștii comportamentali.

Se poate face și o altă diferențiere pentru a înțelege necesitatea unei formări de durată, și aici voi face referire la copiii cu autism. Fără o specializare, un terapeut poate coordona un plan de intervenție doar la nivelul activităților de predare, însă nu va avea toate instrumentele pentru a face modificarea comportamentală în adevăratul sens al cuvântului și a analiza și înțelege în profunzime ce menține și ce declanșează comportamentele disfuncționale.

Autismul este o tulburare complexă și necesită un plan de intrevenție intensiv și complex, așa că și formarea ca specialist trebuie să fie una aprofundată.

 

2. Ce condiții trebuie să întrunească o persoană care își dorește să devină analist comportamental – Board Certified Behavior Analyst? În ce mod se obține această specializare? Ce studii necesită și unde pot fi acestea realizate?

Pentru a te putea numi specialist în analiză aplicată a comportamentului este necesară parcurgerea unui program de formare echivalent unui Master de 2 ani.

Singura modalitate în care se poate urma un astfel de program de formare este prin intermediul CLEMSON UNIVERSITY – ROMANIA – BCBA/ BCaBA Course Sequence Applied Behavior Analysis. Există și varianta de a urma un Master online, însă vorbim acum de modalitățile de a urma acest curs AICI, în România.

Condițiile minime pentru înscrierea la curs sunt:

– Diplomă de licență în orice domeniu de studiu (Board Certified Assistant Behavior Analyst) sau diplomă de master în domeniul psihologiei sau educației (Board Certified Behavior Analyst).
– Cel puțin un an de experiență profesională în activități cu copii sau adulți (BCaBA) sau doi ani de experiență profesională în activități cu copii sau adulți (BCBA)
– Fluență în limba engleză – vorbire și abilitatea de a citi texte academice în limba engleză.

Practicând ABA devii un “om de știință”. Dacă te pasionează teoriile dezvoltării, modificarea și programarea comportamentală, colectarea de date, analiza de date și alte domenii similare, atunci ABA este domeniul potrivit.

De fiecare dată când este nevoie să faci un plan pentru a modifica un comportament, trebuie să observi și să definești comportamentul, să masori comportamentul, să creezi o ipoteză pentru a explica acel comportament, să identifici variabilele, să implementezi intervenția și să evaluezi succesul intervenției.

Odată ce ai învățat cum să modifici comportamentul, atunci ești echipat cu instrumentele de modificare a comportamentul cuiva.

Există o varietate de lucruri pe care le poți face în domeniul ABA. Poți lucra într-un centru, cu familii la domiciliu, într-o școală, la nivel local sau internațional, cu copii sau adulți, cu persoane cu nivel scăzut sau înalt de funcționare etc.

Nu te vei plictisi și nu vei fi lipsit de provocări dacă lucrezi în acest domeniu. Poți îmbina psihologia, consilierea, educația și managementul organizațional, toate într-una. Dacă ești interesat de oricare dintre aceste domenii, vei iubi această profesie.

3. Câți specialiști din acest domeniu există în prezent în România și care ar fi nevoia reală?

În Romania, în 2018, există peste 100 de specialiști care au parcurs un astfel de program de formare, iar o parte dintre ei sunt și acreditați ca Board Certified Behavior Analyst.

Nevoia este însă mult mai mare dacă ne raportăm la numărul de copii cu autism din Romania, estimat la 30.000. Pornind de la această cifră, numărul specialiștilor ar trebui să fie undeva la câteva mii.

4. Ce măsuri ar putea fi luate la nivel național pentru a încuraja acest tip de formare?

Din păcate, în prezent, universitățile din România nu sunt interesate să dezvolte un master în analiză aplicată a comportamentului. Este însa important să aducem în discuție acest subiect și vom face în continuare demersuri pentru ca ABA, ca specializare, să existe în viitor și în Universitățile din România, pentru că cererea din partea absolvenților de psihologie și științele educației este foarte mare.

Află aici cum poți deveni analist comportamental: https://atca.ro/portfolio-items/clemson-university-romania-bcba-bcaba-course-sequence-applied-behavior-analysis/?portfolioCats=14%2C13%2C12

scrie un comentariu

0 Comentarii

Niciun comentariu!

Poți adăuga unul pentru a porni o conversație.

Adaugă un comentariu

Datele tale sunt în siguranță! Adresa de e-mail nu va fi publicată. Datele introduse nu vor fi distribuite către terți.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.