Riscurile implanturilor dentare

Riscurile implanturilor dentare
decembrie 01 18:05 2018 Timp citire articol: 5 minut(e)

Costul corect al unui implant de calitate bună nu va fi mic și înglobează atât costul produsului, cât și costuri adiționale, care asigură o intervenție lipsită de riscuri. Companiile producătoare de implanturi dentare, recent intrate pe piață, pot ajunge să propună costuri chiar și cu 80% mai mici, obținute în detrimentul studiilor asociate și îmbunătățirii procesului tehnologic de fabricare. Riscurile unor implanturi de calitate slabă variază de la inserări defectuoase și până la infecții sau secționări de artere.

Articol realizat prin participarea domnului doctor Cristian Irimia, medic stomatolog în clinicile ABC Eurodent:

Un implant dentar este un „șurub” introdus în osul maxilar ori în cel mandibular. Practic, el reconstituie rădăcina dintelui absent, iar peste el se aplică o coroană din material ceramic pe suport metalic ori din zirconiu.

Pe toate continentele sunt multe companii producătoare de implanturi dentare. Foarte multe. Unele mai cunoscute, altele mai puțin. Unele sunt de zeci de ani pe piață, altele de ieri. Fiecare dintre ele încearcă să ajungă la medicul implantolog printr-o promovare cât mai eficientă a produsului. Fiecare companie susține că produsul său este nemaipomenit, inovator, durabil, ușor de inserat, ușor de suportat de către pacient. Sigur, toate acestea la cel mai bun raport calitate-preț. Ca medic, solicit dovezi. Solicit studii clinice care să dovedească cele expuse de reprezentantul medical. De la unii dintre ei, le și primesc, de la alții, nu.

În fapt, puține companii își permit să finanțeze studii clinice de scurtă, medie, respectiv de lungă durată. Puține companii își permit să investească constant și continuu în îmbunătățirea procesului tehnologic de fabricare a implanturilor. Este valabil și în cazul investițiilor în cercetare. În plus, puține companii își permit, prin organizarea de conferințe, să ofere o educație continuă medicilor care au potențialul de a folosi produsele lor. Toate acestea costă și se reflectă în prețul implanturilor, care implicit va fi mai ridicat. Unele companii producătoare de implanturi dentare, cu precădere dintre cele intrate recent pe piața dentară, evită costurile de mai sus. În acest fel, pot propune medicului implantolog, un produs la costuri mult mai mici. Uneori, chiar și cu 80% mai mici.

Sigur, nu concurența dintre firmele producătoare te interesează pe tine, în postura de pacient. Tu vrei să îți pui un implant dentar pentru a putea mânca normal și pentru a zâmbi cu plăcere. Astfel, poți ajunge într-un cabinet “x”, recomandat de un prieten „y”, care și-a făcut acolo o plombă, de exemplu. Acolo poți întâlni un medic care, dacă ai noroc, îți va propune un implant de calitate de la o firmă de renume. Acel medic va fi trecut prin zeci de cursuri și specializări, prin ani de experiență, iar tu vei beneficia de un tratament de calitate cu materiale garantate, verificate prin studii clinice și îmbunătățite prin cercetare și inovație.

La fel de bine poți ajunge sau alege un cabinet unde costul poate fi, cum spuneam, cu până la 80% mai mic. Ți se va insera un implant, ți se va pune o coroniță, iar costul va fi primul argument care te va îndemna să faci această alegere. Întrebarea ar fi cu ce riscuri. Pentru câteva săptămâni, poate chiar luni, vei avea un dinte. Sigur, cât timp va fi acolo nu va mai conta lipsa de experiență a medicului, lipsa de cunoștințe medicale sau proasta calitate a materialelor folosite. Apoi, încep problemele și, din experiență, îți spun că vei reveni la primul medic descris în articol, pentru ca acesta să găsească o soluție.
Durabilitatea ar putea fi cea mai mică problemă. Iată riscurile:

• infecții post-operatorii cu pierderea imediată a implantului dentar;
• inserări defectuoase ale implantului dentar în sinusul maxilar (cu infecții ale sinusului maxilar), în canalul mandibular (cu pierderea sensibilității pe zona respectivă);
• inserări în planșeul bucal (pot conduce la apariția hematomului disecant al planșeului bucal);
• inserări în fosa nazală (da, în nas!), inserări în dinții vecini cu pierderea acestora etc.
• infecții la distanță de actul operator;
• distrugerea osului intra-operator sau post-operator dacă este vorba despre un implant care nu e potrivit;
• secționări de artere mici ori de vene;
• alegerea greșită a dimensiunilor implantului, alegerea greșită a locului implantului (ceea ce conduce la crearea unei lucrări dentare nefuncționale, lucrări dentare inestetice, nefuncționale, greșit adaptate în toate planurile cu apariția de perimplantite.

Toate cele de mai sus costă. Și nu doar bani, ci timp și mai ales durere. Un cost corect al unui implant de bună calitate nu este unul mic. Un cost corect înglobează costul implantului (cu tot ce ține de el – așa cum ți-am spus mai sus), costul formării unui medic bun (anii de facultate, studii, cărți, sute de ore, profesori), costul tuturor materialelor adiționale necesare efectuării în condiții de maximă igienă și siguranță (pentru tine, dar și pentru medic) a unei operații de inserare de implant dentar, costurile legate de angajați și de utilități, costurile legate de taxe și impozite. Te provoc ca, atunci când intri într-o clinică dentară să îți aduci aminte de cele spuse de mine. Și îți va fi bine!

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu