Şi dinţii se moştenesc

Şi dinţii se moştenesc

Există date ştiinţifice că dantura este transmisă pe cale ereditară. Problemele ortodontice sunt cele mai frecvente afecţiuni dentare care ţin de istoricul familial. Prin prevenire şi tratament timpuriu se pot însă preîntâmpina.

Articol realizat prin participarea doamnei doctor Diana Marin, medic dentist şi pedodont https://dentiq-atelier.ro

De câte ori nu ni s-a spus de mici că avem nasul, gura sau ochii mamei, tatălui sau bunicilor? Deşi nu auzim prea des, însă, există toate datele ştiinţifice care atestă că şi dinţii se moştenesc. De la forma danturii, la structura lor şi de la forma arcadelor până la erupţia dinţilor, totul este ereditar. Pe parcursul dezvoltării ştiinţei medicale s-a demonstrat prin sute de cazuri că, de exemplu, până şi modificările dimensiunii dinţilor sunt cauzate de efectul genetic, confirmând conceptul existenţei unei gene specifice de creştere în cromozomii X şi Y umani.

Moştenirile genetice sunt inclusiv de la a-8a generaţie de bunici, de aceea uneori este greu să depistăm de la cine şi ce a moştenit un copil. De altfel, exact de la aceste moşteniri genetice, care sunt încrucişate, adică de la persoane diferite, apar şi multe dintre problemele ortodontice. Şi asta deoarece forma unui maxilar poate fi transmisă de la un membru al familiei, iar celălalt de la alt membru, apărând, astfel, nepotriviri între cele 2 oase şi, în cele din urmă, probleme de spaţiere între dinţi. De asemenea, structura dinţilor este ereditară, iar aceasta poate fi uneori şi cauza problemelor dentare. Autori precum L. Alvesalo şi A. Chapelle (1979), M. Kari şi colab. (1980), G. Klein sau D. Eismann (1986) au stabilit că femeile cu cariotipuri 45.XO (sindromul Shereshevsky-Turner) au redus dimensiunea dinţilor temporari, iar bărbaţii cu coroane de 47XXY au crescut. În plus, timpul erupţiei, rata de calcifiere a dinţilor temporari şi permanenţi sau culoarea dentară, toate sunt procese considerate de lumea medicală asociate cu factori genetici.

Care sunt cele mai frecvente afecţiuni dentare care au la bază factori ce ţin de istoricul familial?

În general, este vorba despre probleme ortodontice, iar cele mai frecvente dintre ele sunt absenţa unuia sau mai multor dinţi (anodonţia) - mugurele dintelui nu se formează, formele arcadelor - care duc la înghesuiri ale dinţilor sau probleme de ocluzie, poziţii vicioase ale dinţilor chiar de la erupţie. Există, însă şi probleme ce ţin de sensibilitatea dinţilor sau de “rezistenţa” lor la carii şi care pot fi puse pe seama geneticii.

Există vreo modalitate de a lupta contra "naturii"? În ce proporţie se poate face acest lucru?

Cea mai bună modalitate de a “ajuta” sau corecta aceste afecţiuni este preîntâmpinarea lor şi începerea tratamentului cât mai timpuriu. Nu există, încă, nicio metoda prin care se poate elimina influenţa factorilor genetici asupra dentiţiei astfel încât să nu mai apară nici o tulburare în viitor. De aceea, cea mai eficientă metodă de a lupta împotriva problemelor ce pot apărea este doar prin tratarea lor chiar de la primele simptome şi în niciun caz neglijarea lor. De asemenea, este foarte important de ştiut că trebuie menţinut un echilibru permanent prin controalele periodice la stomatolog, pentru că, deşi se pot tratata, aceste probleme pot reapărea.

Ce sfaturi aveţi pentru pacienţi în acest sens?

Cel mai important lucru de făcut, în special în cazul pacienţilor care stiu că au de unde moşteni un teren genetic deficitar este să se intereseze dacă au aceleaşi probleme şi cum pot fi tratate. Nu neglijaţi nici un aspect al danturii dumneavoastră. Intrebaţi medicul stomatolog despre toate aspectele care vă preocupă, pentru a cunoaşte toate detaliile şi pentru a beneficia de o fişă cât mai personalizată de prevenire, tratament şi chiar anticipare a unor probleme atât în cazul dumneavoastră cât şi în cazul copiilor dumneavoastră. Nu uitaţi de perioada de supraveghere şi menţinere a rezultatelor obţinute în urma tratamentelor şi, desigur, o alimentaţie echilibrată coroborată cu o igienă corespunzătoare pot contribui la corectarea multor probleme moştenite pe linie de familie şi constitui un cadou pentru care urmaşii mai apropiaţi sau mai îndepărtaţi ne vor mulţumi.

viewscnt