Simulare computer tomograf în radioterapie

Simulare computer tomograf în radioterapie
aprilie 20 12:26 2019
Articol scris de:
Timp citire articol: 3 minut(e)

Computerul tomograf (CT) este cel mai folosit în radioterapie în acest moment. Reprezintă o combinaţie între un aparat care folosește raze X într-o modalitate rotațională și un computer care prelucrează datele radiologice obținute. Practic, oferă radioterapeutului imagini în serie din zona care are nevoie de tratament. Imaginile se obțin prin scanarea pacientului care este așezat pe masa aparatului CT și arată cu acuratețe structura corpului, inclusiv țesuturile anormale.

Metodele moderne de radioterapie folosesc un model tridimensional al tumorii și al organelor sănătoase adiacente, reconstruit apoi computerizat în imagini bidimensionale. Folosirea acestui model 3D permite adaptarea fasciculului de iradiere la dimensiunile tumorii și ajută la identificarea țesuturilor sănătoase care trebuie protejate.

Articol realizat prin participarea domnului doctor Cristian Barbu, Director Medical MedEuropa Constanța:

În momentul în care pacientul a primit indicație de radioterapie, echipa medicală trebuie să facă un plan de tratament, adaptat în funcție de afecțiunea pacientului și de starea acestuia de sănătate. Radioterapeutul are nevoie să știe cu exactitate cât de extinsă este tumora și sub ce formă se prezintă pentru a putea stabili termenii tehnici prin care administrează terapia. Aici își arată eficiența modalitățile imagistice moderne, de tipul CT, RMN, PET, care arată exact ce se întâmplă în organismul pacientului.

Computerul tomograf (CT) este cel mai folosit în radioterapie în acest moment. Reprezintă o combinaţie între un aparat care folosește raze X într-o modalitate rotațională și un computer care prelucrează datele radiologice obținute. Practic, oferă radioterapeutului imagini în serie din zona care are nevoie de tratament. Imaginile se obțin prin scanarea pacientului care este așezat pe masa aparatului CT și arată cu acuratețe structura corpului, inclusiv țesuturile anormale, în cazul de față tumorile canceroase.

 

Tratamentul complet va fi stabilit de către medicul radioterapeut și fizicianul medical pe baza imaginilor CT, scopul fiind de a ataca tumora și de a proteja organele sănătoase. Este important de știut că metodele moderne de radioterapie folosesc un model tridimensional al tumorii și al organelor sănătoase adiacente, reconstruit apoi computerizat în imagini bidimensionale. Folosirea acestui model 3D permite adaptarea fasciculului de iradiere la dimensiunile tumorii și ajută la identificarea țesuturilor sănătoase care trebuie protejate.

Pacientul este în grija unei echipe în care există medic radioterapeut, fizician medical și asistent/tehnician de radioterapie. Echipa obține imagini CT care sunt apoi transferate în planul de tratament prin iradiere. De cele mai multe ori, se folosește un computer tomograf similar celui folosit pentru etapa de diagnostic.

Echipamentele moderne de tip ”multislice” au mai multe avantaje:
– Pacientul stă puțin pe masa tomografului, astfel că scade timpul de achiziție a imaginilor
– Reduc artefactele provocate de mișcările pacientului, inclusiv cele respiratorii
– Permit obținerea de secțiuni foarte subțiri, ceea ce va asigura o prelucrare superioară în pregătirea planului de tratament computerizat

Cel mai important avantaj este faptul că pacientul este poziționat pe masa computerului tomograf la fel cum va sta și pe cea a acceleratorului liniar. În acest sens, se folosesc sisteme de imobilizare moderne sau combinații de dispozitive (fixe sau deformabile, în funcție de nevoile pacientului), fixându-se astfel capul, brațele și picioarele, respectiv măști din material plastic pentru cap, planuri înclinate sau saltele speciale care iau forma corpului. Stabilirea modului personalizat în care se va realiza poziționarea pacientului pe masa de tratament permite astfel reproducerea ei zilnică pe toată perioada iradierii, pentru a crește siguranța administrării terapiei. Tot în cadrul acestui plan, se vor marca prin tatuaj pe pielea pacientului anumite repere, care trebuie păstrate pe întreaga durată a perioadei de iradiere.

Pacientul oncologic are șanse de vindecare, ameliorare sau creștere a calității vieții cu ajutorul unui plan de tratament conceput de o echipă medicală dedicată acestui tip de patologie. Echipa completă este formată din oncolog medical, chirurg oncolog specializat în diferite localizări ale cancerului, radioterapeut, anatomo-patolog, psiholog și alți specialiști, în funcție de particularitățile cazului.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu