Top 9 metode prin care poți preveni cancerul de piele

Top 9 metode prin care poți preveni cancerul de piele
iunie 23 10:13 2019
Articol scris de:
Timp citire articol: 9 minut(e)

Dermatoscopia digitală este standardul de aur în dermatologie în ceea ce privește screeningul pentru depistarea precoce a cancerului de piele și a leziunilor precanceroase. Este o investigație complet nedureroasă, non-invazivă, care ne permite să evaluăm în profunzime orice aluniță sau leziune a pielii, prin mărirea imaginii acesteia de până la 140 de ori, în format full HD. O serie de indicatori sunt urmăriți în cadrul investigației, printre care pigmentul și vascularizația, iar în funcție de acești indicatori, dermatoscopul oferă un scor de risc.

Articol realizat prin participarea domnului doctor Lucian Russu, medic specialist dermato-venerologie în cadrul Spitalului de Dermato-Venerologie Bioderm Pipera:

Se spune că la 20 de ani ai pielea pe care ai moștenit-o, iar la 40, pielea pe care o meriți. Lucru valabil atât în ceea ce privește aspectul acesteia, cât și în gradul de sănătate. Iar când vine vorba de sănătatea pielii, cel mai mare risc este legat de cancerul cutanat. Afecțiunea poate fi moștenită genetic, în cele mai multe cazuri, dar apare și ca urmare a unui stil de viață nociv pentru piele, care poate potența terenul genetic. Vestea bună e că putem ține la distanță cancerul de piele sau măcar, îl putem depista în stadiu incipient, atunci când șansele de tratare sunt maxime.

Cancerul de piele poate afecta toate categoriile de vârstă și toate tipurile de piele, chiar dacă există anumite grupe de risc, precum persoanele cu pielea deschisă la culoare (fototip I) și cele care au trecut de a doua tinerețe. Excepție face melanomul, cel mai agresiv tip de cancer de piele, care afectează îndeosebi persoanele tinere – melanomul este deja al doilea cel mai frecvent cancer în rândul femeilor sub 30 de ani. Putem dezvolta cancer cutanat pe întreaga suprafață a corpului, chiar și în acele zone care nu sunt expuse în mod obișnuit la ultraviolete (zona inghinală, sub unghii etc.). Și atunci când vine vorba de cancer de piele, a preveni este mai bine (și mai ieftin) decât a trata. Dr. Lucian Russu face mai jos un top al celor mai importante măsuri pe care le putem lua ca să prevenim această afecțiune.

1. Fă-ți 2 dermatoscopii digitale pe an!

Descoperit în stadiu avansat, melanomul este aproape imposibil de tratat. Și un singur episod de arsură solară (mai ales în tinerețe) poate influența major riscul de a dezvolta cel mai agresiv tip de cancer de piele. Spre deosebire de celelalte două tipuri de cancer de piele, carcinomul bazocelular și cel scuamos (al căror risc este influențat de expunerea repetitivă la soare), incidența melanomului este tot mai mare în cazul tinerilor.

Primele semne care ar trebui să ne îngrijoreze sunt alunițele care și-au modificat forma, culoarea, dimensiunea, într-un timp scurt, mai ales după expunerea la soare intensă, în ore nepermise și fără protecție adecvată. Atenție, există și melanoame care se formează şi fără să fi existat o aluniţă înainte sau alt simptom îngrijorător vizibil cu ochiul liber. De aceea, screeningul pentru depistarea precoce a cancerului de piele este foarte important, acesta fiind totodată și cea mai bună metodă de prevenție a cancerului de piele, prin depistarea timpurie a leziunilor precancerose, leziuni cu potențial de transformare malignă.

„Dermatoscopia digitală este standardul de aur în dermatologie în ceea ce privește screeningul pentru depistarea precoce a cancerului de piele și a leziunilor precanceroase. Este o investigație complet nedureroasă, non-invazivă, care ne permite să evaluăm în profunzime orice aluniță sau leziune a pielii, prin mărirea imaginii acesteia de până la 140 de ori, în format full HD. O serie de indicatori sunt urmăriți în cadrul investigației, printre care pigmentul și vascularizația, iar în funcție de acești indicatori, dermatoscopul oferă un scor de risc. În funcție de acest scor de risc, medicul recomandă fie monitorizarea respectivei leziuni, fie excizia acesteia – clasic, chirurgical sau cu laserul. Practic, dermatoscopia ne ajută să facem mai ușor diferența între o aluniță/leziune/formațiune inofensivă și una periculoasă, cu potențial malign. Recomandarea noastră pentru pacienți este să facă două dermatoscopii anual – primăvara, la începutul sezonului estival, pentru a evalua statusul pielii înainte de o expunere mai intensă la ultraviolete, și toamna, pentru a evalua potențialele daune ale expunerii la ultraviolete”, explică medicul dermatolog Lucian Russu.

Excepție de la această regulă sunt urgențele dermatologice – în cazul unei suspiciuni evidente la nivelul pielii – schimbare formă, culoare etc. a unei alunițe, apariția unei leziuni noi, traumatizarea unei alunițe, este necesară prezentarea de urgență la cabinetul medicului dermatolog.

2. Nu ieși din casă fără factor de protecție!

Unul dintre cele mai simple lucruri pe care le poți face pentru a reduce riscul de cancer de piele este să folosești creme cu SPF zilnic, cu aproximativ jumătate de oră înainte de a te expune la soare. Produsele trebuie să ofere protecție atât împotriva razelor UVA, cât și UVB. Nu toate produsele de protecție solară de pe piață sunt la fel, ele oferă nivele de protecție diferite, de aceea este bine să te informezi în privința lor. Ești la prima expunere și ai pielea sensibilă, te arzi după ce ai stat la soare și ai multe alunițe? Utilizează produse cu factor de protectie SPF 50+. Dacă ai o piele închisă la culoare și te bronzezi ușor, poți folosi creme cu factor de protecție 30.„Factorul de protecție solară de pe eticheta produselor este direct proporțional cu durata lor de acțiune. Cu alte cuvinte, cu cât acesta este mai mare, cu atât ne protejează mai mult timp de ultraviolete. Loțiunea sau crema se aplică cu jumătate de oră înainte de a ieși din casă și trebuie folosită din nou la fiecare două ore sau chiar mai repede, dacă ai intrat în apă sau dacă transpiri mult. Și foarte important, crema cu factor de protecție trebuie aplicată fără parcimonie. Și nu în ultimul rând, folosiți cremă cu factor de protecție solară chiar dacă mergeți cu mașina – ultravioletele pătrund și prin geamurile acesteia”, recomandă Dr. Lucian Russu.

În ultimii ani, pe măsură ce manchiura semipermanentă a devenit tot mai populară, medicii dermatologi recomandă folosirea produselor cu factor de protecție solară inclusiv atunci când mergeți la salon. Aceasta pentru că ultravioletele emise de aparatul folosit la uscarea acestui lac de unghii sunt la fel de periculoase.

3. Evită expunerea la soare în intervalul cu nivel maxim de radiații!

Evită să stai la soare în orele de vârf – 12:00-16:00. De acest lucru trebuie să ții cont și în zilele noroase, deoarece 80% din radiațiile ultraviolete penetrează pătura de nori și afectează pielea.

4. Poartă haine și accesorii care te protejează de soare

Alege articole vestimentare care să acopere, pe cât posibil, zonele cu număr mare de alunițe și o suprafață corporală cât mai mare, în general. Hainele în culori deschise sunt mai bune decât cele închise, care absorb căldura, dar şi o cantitate mai mare de radiaţii. Poți găsi pe piață inclusiv haine antiradiații, confecţionate din fibre tratate special sau spălate cu detergenţi care absorb sau reflectă lumina.De asemenea, poartă o pălărie cu boruri largi sau alte accesorii care să acopere fața și scalpul. Nu în ultimul rând, alege ochelari de soare polarizaţi, care blochează reflexia ultravioletelor și reduc considerabil riscul de cancer de piele (melanomul poate apărea și la nivelul ochilor!).

5. Uită de bronzul la solar!

Solarul crește cu 75% riscul de a face cancer de piele și poate fi mai periculos decât expunerea naturală la soare. Aparatele de bronzat emit în special raze de tip UVA, mai nocive pentru piele decât cele UVB, iar de cele mai multe ori, la solar primim o cantitate concentrată de radiații ultraviolete (așa se explică și bronzul rapid de solar). „Razele UVA emise de aparatele de bronzare artificială (solare) sunt de trei ori mai puternice decât cele emise de soare. Chiar și o singură ședință de bronzare la solar este periculoasă, mai ales în rândul persoanelor tinere, sub 35 de ani, și chiar dacă nu se soldează cu arsura pielii‟, avertizează Dr. Lucian Russu.

6. Alege o dietă bogată în antioxidanți

Anumite alimente conțin compuși biologici activi care luptă împotriva acțiunii razelor UV, iar consumul lor scade riscul de a face cancer de piele.

• Ceaiul verde are cea mai mare concentrație de EGCG sau epigallocatechin-3-galat, un antioxidant, cu proprietăți antiinflamatoare și anti-îmbătrânire, care luptă împotriva radicalilor liberi generați de expunerea la soare.
• Curcuminul, pigmentul galben care se găsește în turmeric, poate ajuta la stoparea evoluției melanomului.
• Cei care consumă de cel puțin trei ori pe săptămână frunze verzi, de exemplu spanac, reduc considerabil riscul apariției cancerului de piele (chiar și cu 50%, arată unele studii).
• Resveratrolul, care se găsește în roșii, struguri, fructe de pădure și alune previne apariția și mai ales progresia tumorilor canceroase de la nivelul pielii.
• Țelina, ardeii iuți, morcovii, uleiul de măsline, oregano, salvia și cimbrul conțin luteolină, un flavonoid cu proprietăți antiinflamatoare, antioxidante și anticancerigene.

7. Lasă-te de fumat!

Țigările conțin mii de substanțe nocive care nu doar că ne îmbătrânesc pielea mai repede, dar slăbesc rezistența corpului la infecții și predispun la apariția cancerului cutanat. Există o legătură strânsă între apariția carcinomului scuamos și fumat, potrivit unor studii recente. De asemenea, căldura degajată de țigări produce arsuri repetate la nivelul buzei, iar leziunile astfel formate se pot transforma în tumori maligne.

8. Echipamentul special e obligatoriu, dacă intri în contact cu substanțe chimice

Există o serie de substanțe chimice care pot crește riscul de cancer de piele, printre care gudronul de cărbune, parafina și arsenicul. Dacă lucrezi într-un astfel de mediu, e bine să știi că angajatorii trebuie să îți pună la dispoziție mănuși și alte echipamente pentru a te proteja de substanțele chimice cu care intri în contact la locul de muncă.

9. Tratează din timp leziunilor cutanate precanceroase!

„Keratozele actinice, petele apărute în urma expunerii la soare, trebuie monitorizate frecvent, pentru că există riscul să se transforme în cancer de piele. În funcţie de rezultatul obținut după efectuarea dermatoscopiei digitale, se recomandă fie excizia, fie supravegherea respectivei leziuni‟, mai spune medicul Lucian Russu.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu