Tot ce trebuie să știți despre chistul arahnoidian

Tot ce trebuie să știți despre chistul arahnoidian
aprilie 21 10:29 2019 Timp citire articol: 3 minut(e)

Statisticile de specialitate estimează că 1 copil din 40 dezvoltă un chist arahnoidian. Acest tip de chist este de patru ori mai des întâlnit în rândul băieților, decât a fetelor. În funcție de mărimea, dar și de locul unde s-a dezvoltat, chistul arahnoidian se manifestă prin dureri de cap, stări de amețeală, senzație de vomă, de letargie, întârziere de dezvoltare sau probleme de vedere. 

Articol realizat prin participarea domnului doctor Valentin Munteanu, medic primar neurochirurgie în cadrul Ana Medical Center:

Care sunt factorii favorizanți pentru apariția acestui tip de chist? Ce rol joacă ereditatea?

Chistul arahnoidian este unul dintre cele mai comune chisturi de la nivelul creierului. Chistul arahnoidian este de două tipuri: primar și secundar. Cel primar, denumit și congenital, apare la naștere, în urma nedezvoltării parțiale a unui lob cerebral sau în urma dilatării unei cisterne arahnoidine anatomic normale a creierului. Chistul secundar apare în urma unui traumatism la nivelul capului.
Chisturile arahnoidiene sunt saculeți cu lichid, nu tumori, și sunt localizate între creier, măduva spinării și membrana arahnoidă – una dintre cele trei membrane care învelește creierul și măduva spinării. Studiile de specialite arată că, în cele mai multe cazuri, aceste chisturi sunt rezultatul unor malformații ce apar după divizarea sau ruperea inexplicabilă a membranei arahnoide.

 

Când trebuie să ne îngrijorăm cu privire la un astfel de chist? 

Majoritatea chisturilor arahnoidiene sunt stabile și nu necesită tratament. De regulă, aceste chisturi nu ne pun sănătatea în pericol, ele fiind cele mai frecvente leziuni de la nivelul creierului.
Statisticile de specialitate estimează că 1 copil din 40 dezvoltă un astfel de chist. Chisturilor arahnoidiene sunt de patru ori mai des întâlnite în rândul băieților, decât a fetelor.

Ce fel de simptome îl caracterizează?

De cele mai multe ori chisturile arahnoidiene sunt descoperite întâmplător, ele fiind asimptomatice. În unele cazuri aceste chisturi pot duce la apariția diverselor simptome, deoarece pun presiune pe creier. În funcție de mărimea, dar și de locul unde s-a dezvoltat, chistul arahnoidian se manifestă prin dureri de cap, stări de amețeală, senzație de vomă, de letargie, întârziere de dezvoltare sau probleme de vedere. Pubertatea precoce poate fi și ea un semn al existenței acestui chist.

În unele cazuri, chisturile arahnoidiene sunt asociate unor sindroame precum Sindromul Chudley-McCullough, sindromul Hunter sau sindromul Marfan, acolo unde sunt identificate mai multe semne sau simptome, asociate unuia dintre sindroame.
Majoritatea pacienților dezvoltă aceste simptome în primul an de viață sau înainte de a împlini vârsta de 20 de ani.

În ce situații se impune intervenția chirurgicală și ce complicații pot apărea în lipsa tratamentului?

Chistul arahnoidian poate fi depistat în urma unui CT sau a unui RMN. Odată ce a fost depistat nu se impune scoaterea lui. Pacientul va fi monitorizat și va fi chemat periodic la control. Nu dimensiunea este cel mai important factor care ar trebui să ne îngrijoreze. Un chist arahnoidian devine periculos atunci când se rupe sau când sângerează, deoarece poate provoca un hematom intrachistic gigant. Chistul arahnoidian se tratează chirurgical. Operația se face prin fenestrație-deschiderea chistului sau prin drenaj chistoperitoneal cu valvă.

scrie un comentariu

12 Comentarii

 1. Noname
  iunie 13, 03:23 #1 Noname

  Buna!
  Mi-am facut RMN cerebral acum 1 an si am acest chist arahnoidian temporal drept destul de mare. Unde pot suna sa ma interesez cat costa aceasta operatie? Multumesc frumos!

  Răspunde acestui comentariu
 2. Orza Florentina Doina
  iulie 04, 09:56 #2 Orza Florentina Doina

  Mi-am facut un RMN cervical pe 29 06 2020 unde mi-a ești un chist arahnoidian latero-forminalstang-2, 5m m ce trebuie să fac se tratează s-au este de operat vă rog să mă ajutați

  Răspunde acestui comentariu
 3. Lica
  noiembrie 07, 09:17 #3 Lica

  Bună ziua chistul arahnoidian de fosa posterioară diametru 8mm paramedian stâng cu început de cheaguri sânge ureche stângă este grav adică de operație sau tratament

  Răspunde acestui comentariu
 4. Ambrose ioana
  noiembrie 11, 17:58 #4 Ambrose ioana

  Bună ziua!Mi-am facut un RMN si mia ieșit ca am un chist de 12-14mm!Trebuie sa ma operez?este tratament?Cum pot sa scap de durerile mari care am!

  Răspunde acestui comentariu
 5. Elena
  aprilie 14, 13:33 #5 Elena

  Buna ziua mă numesc Elena ,am un băiat de 8 ani ,dar la 7 ani i sa depistat chist arohnodian la cerere in forma ovala e de mărime mare la RMN i sa zis mai târziu să mai facă un alt RMN 1.5 ORI 3 tesla pot lua legătura cu un neuro chirurg care este procedura ?

  Răspunde acestui comentariu
 6. Laura
  noiembrie 10, 14:02 #6 Laura

  Buna ziua in luna august anul curent fiul meu in varsta de 14 ani a fost diagnosticat in urma unui RMN cu chist arahnoidian cereblos stg. Ce trebuie facut si cum ati putea vedea CV.

  Răspunde acestui comentariu
 7. Mihaela
  iunie 25, 17:52 #7 Mihaela

  Buna ziua sunt însărcinată în 24 de săptămâni și mia iesit ca are bebelușul meu chist arahnoidian ce șanse are de supraviețuire si daca după naștere se poate opera

  Răspunde acestui comentariu
 8. Andreea
  august 05, 07:12 #8 Andreea

  Bună dimineața! Chistul arahnoidian se poate absorbi singur?

  Răspunde acestui comentariu

Adaugă un comentariu