[VIDEO] Dr. Horia Stanca, medic oftalmolog, despre efectele pandemiei de COVID-19: ,,Am cazuri tot mai complicate în ultimele 2-3 luni”

[VIDEO] Dr. Horia Stanca, medic oftalmolog, despre efectele pandemiei de COVID-19: ,,Am cazuri tot mai complicate în ultimele 2-3 luni”

De 10 luni încoace întreaga lume are ochii aţintiţi asupra COVID 19. Se ştie că oftalmologii sunt o categorie la risc de COVID-19. Nasul şi gura sunt căi de expunere evidente, iar cercetări recente au arătat că infecţia se poate răspândi şi prin ochi. De altfel, primul medic din lume care a relatat infecţia cu SARS-COV-2 a fost un oftalmolog din China. El a contactat primul boala, el a şi descris-o şi a decedat din cauza COVID-19. Despre riscurile pe care le au medicii oftalmologi din ţara noastră vizavi de noul coronavirus, dar şi despre efectele pandemiei asupra românilor cu afecţiuni oftalmologice a vorbit pe larg pentru 360medical.ro dr. Horia Stanca, şeful secţiei de oftalmologie de la Spitalul Prof. Dr. Agrippa Ionescu şi secretarul general al Societăţii Române de Retină.

,,Oftalmologii din păcate au un risc mare de infectare cu SARS-COV-2 pentru că ei examinează de foarte aproape pacientul. Am identificat nişte soluţii de protecţie, în sensul că folosim nişte ecrane protectoare montate pe biomicroscop care impiedică - să zic - curenţii de convecţie dinspre medic spre pacient şi dinspre pacient spre medic”, a declarat dr. Horia Stanca, subliniind însă că masca de protecţie, deşi o poartă medicii, le creează probleme mari.

,,Se aburesc ocularele biomicroscopului cu care examinăm, de asemenea lentilele cu care examinăm pacientul se aburesc din cauza respiraţiei pacientului. Un examen al periferiei retiniene la un pacient care poartă mască e mai dificil decât la un pacient care nu poartă mască”, a spus oftalmologul mărturisind că nu se poate examina ochiul de la distanţă.

,,Aparatele pe care le folosim şi dispun de o tehnologie sofisticată, implică tot o manevrare de aproape şi un contact la 30-50 de cm cu pacientul”, a afirmat dr. Stanca.

Cadrele medicale din România nu au scăpat de infecţia cu SARS-COV-2, şi nici medicii oftalmologi, există cazuri de contaminări la medicii din România. ,,Din fericire nu ştiu să existe vreun oftalmolog român care să fi suferit grav în urma infectării cu SARS CoV-2, dar au fost mulţi colegi care s-au contaminat”, a mărturisit secretarul general al Societăţii Române de Retină.

Afecţiunile oftalmologice nu trebuie ignorate

Chiar dacă bolile oftalmologice nu sunt urgenţe vitale, ele au o foarte mare importanţă pentru starea de sănătate generală şi potrivit dr. Stanca ,,nu trebuie neglijate afecţiunile serioase ale vederii şi nici trecute pe un plan secund”, chiar dacă pandemia de COVID-19 îngreunează accesul la serviciile medicale.

,,Evident că există o limitare a serviciilor pentru că noi avem fluxuri mari de pacienţi, nu mai poţi să te încadrezi în aceste fluxuri pentru că din motive de prevenire a riscului de contaminare, pacienţii trebuie spaţiaţi, trebuie decontaminate cabinetele după fiecare consult, deci sunt nişte măsuri de prevenţie care se iau şi care trebuie aplicate, care limitează fluxul de pacienţi. Şi ca atare e foarte posibil ca timpul de aşteptare pentru servicii oftalmologice să crească. În momentul de faţă eu constat că a crescut gradul de complexitate al cazurilor care mi se adresează, dificultatea operaţiilor e mai mare probabil din cauza acestei perioade lungi de aşteptare. Mi-e greu să dau o explicaţie, dar am cazuri tot mai complicate în ultimele 2-3 luni”, a spus şeful secţiei de oftalmologie de la Spitalul Prof. Dr. Agrippa Ionescu.

Unii pacienţi n-au mai venit la controale de teama de-a nu se infecta cu SARS-COV-2, iar alţii s-au temut să iasă din casă pentru a-şi procura tratamentul necesar şi l-au întrerupt o perioadă de timp.

Virusul SARS CoV-2 se poate transmite prin lacrimi

S-au identificat particule virale în secreţia conjunctivală, dar cantitatea de încărcare virală din lacrimi este mult redusă comparativ cu cea din secreţiile nazo-faringiene. ,,Risc ipotetic există de contaminare, dar este mai greu ca secreţiile conjunctivale să ajungă decât dacă le vaporizezi sau dacă vii în contact efectiv cu ele”, a precizat dr. Horia Stanca.

Pentru a evita orice risc, oftalmologii au introdus la toţi pacienţii pe care îi examinează metode de dezinfectare a suprafeţei oculare cu betadină, care este un antiseptic extrem de eficient şi care se pare că poate distruge şi particulele virale din filmul lacrimal.

,,Am realizat şi nişte ghiduri, în acord cu cele internaţionale de abordare a pacientului, cum să îl dezinfectezi, cum să-l operezi, cum să interacţionezi, pentru că orice pacient este suspect”, a spus secretarul general al Societăţii Române de Retină.

În ceea ce priveşte intervenţiile chirurgicale care nu sunt urgente, acestea se fac după testare prealabilă pentru COVID-19, dar dacă intervenţiile sunt urgente, atunci lucrurile se schimbă.

,,Operezi şi un pacient pozitiv pentru că trebuie să acorzi prioritate problemei esenţiale şi chiar dacă pierderea unui ochi nu e vitală, pentru noi pierderea unui ochi e la fel de importantă ca o problemă vitală. Şi pentru pacient, de asemenea”, e de părere dr. Horia Stanca.

viewscnt