[VIDEO] EXCLUSIV- Vlad Negulescu: ,,Situații disperate necesită măsuri disperate. Ce medicamente au la dispoziție medicii pentru COVID-19”
Medicamentele antiinflamatoare nesteriodiene fac mai bine sau mai rău în COVID-19? Vitamina C luată preventiv și zincul ajută sau nu în lupta cu noul coronavirus? Ce scheme terapeutice se utilizează în momentul de față la nivel internațional pentru a trata COVID-19, explică în exclusivitate pentru 360medical.ro As.Univ. Dr. Vlad Negulescu, farmacolog clinician.
Cercetătorii s-au orientat asupra câtorva puncte care ar putea să contracareze fie virusul, fie acțiunea sistemului imunitar. Sunt patru direcții la ora actuală pe care merg oamenii de știință și pe care le enumeră Vlad Negulescu: prima direcție- încercarea de-a fabrica un vaccin pentru proteina S1, responsabilă de legarea de ACE2, a doua direcție- locul de legare a lui COVID-19 la nivelul enzimei de conversie 2 a angiotensinei, a treia direcție- acțiunea asupra unei proteine de la nivelul enizmei de conversie 2 a angiotensinei care determină internalizarea receptorului, proteaza transmembranară pentru serina 2, iar a patra direcție- administrarea exogenă de ACE 2 solubil astfel încât COVID-19 să se lege de el și să lase în pace ACE 2 care e la nivel celular.
,,Situații disperate necesită măsuri disperate. Se încearcă administrarea de medicamente antiretrovirale, care în mod normal se administrează la pacienții cu HIV și se pare că rezultatele sunt destul de bune la ora actuală, dar nu există o confirmare universală încât să devină un standard terapeutic”, a precizat As.Univ. Dr. Vlad Negulescu.
În prezent, medicii utilizează două combinații de medicamente: Lopinavir-ritonavir și darunavir – cobicistat, însă aceste medicamente nu au indicație în coronavirus, administrarea se face off label.
,,Administratrea medicației off label nu este interzisă, dar nici nu este reglementată, este pe răspunderea medicului. La probleme disperate sunt necesare măsuri disperate”, a precizat farmacologul.
Acesta a mai spus că asupra sistemului imunitar se încearcă să se administreze un corticoid steroid, metilprednisolon, încercând astfel să se acționeze nespecific, scăzând supresia sistemului imunitar asupra celulelor organismului. Dr. Negulescu susține că aceste protocoale au fost încercate de medicii chinezi și de medicii din Arabia Saudită când a apărut MERS, iar acum și la noi.
În ceea ce privește alertele referitoare la agravarea stării clinice după administrarea de Ibuprofen la pacienții cu coronavirus, Vlad Negulescu este de părere că, fiind vorba de date prezentate sub forma observațiilor medicale directe ale personalului medical, este prematur să fie trase concluzii universal valabile privind contraindicarea absolută a administrării Ibuprofenului la pacienții infectați cu SARS-CoV-2. Opinia farmacologului pe acest subiect o puteți citi aici.
Rămâne de demonstrat că administrarea de tocilizumab produce efecte benefice în cazul COVID-19
,,Cercetătorii, dar doar din punct de vedere teoretic, au considerat că administrarea unui medicament care în mod normal se administrează în artrita psoriazică de tipul Tocilizumabului, care acționează asupra Interleukinei 6, ar aduce un beneficiu terapeutic, dar este doar o teorie. Este adevărat că de cele mai multe ori această teorie e verificată la patul bolnavului, dar încă nu este general acceptată teoria astfel încât să intre într-un ghid terapeutic”, a subliniat dr. Vlad Negulescu.
În opinia farmacologului, rămâne de demonstrat din punct de vedere al practicii că administrarea de tocilizumab produce și efecte benefice în cazul COVID-19.
,,Din păcate, în cazul acestei pandemii, nu avem timpul necesar de-a valida aceste opțiuni terapeutice și atunci medicii nu au la dispoziție decât câteva medicamente, așa că este de datoria lor să le încerce, ca să salveze viața pacienților”, a afirmat Negulescu.
Nu sunt necesare imunostimulatoarele
Nu e nevoie de medicamente care cresc imunitatea, din contră sunt contraindicate acele medicamente, despre care se zice că sunt dovedite, e părerea farmacologului clinician. În unele spitale din România, personalul medical folosește scheme profilactice bazate pe vitamina C pentru a se proteja de o posibilă infecție cu coronavirus.
De ce să-ți crească activitatea sistemului imunitar se întreabă As.Univ. Dr. Vlad Negulescu, care explică pe larg într-un alt material video mecanismele care declanșează noul coronavirus în organism și de ce nu e bine să stimulăm imunitatea.
,,Nu există dovezi care să arate că o schemă profilactică, cum este administrarea de vitamina C sau administrarea de compuși care conțin zinc, și-a dovedit eficacitatea. În literatura de specialitate se spune că acestea sunt dovezi anecdotice. Nu există date care să certifice și să susțină că administrarea profilactică a acestor medicamente produc un beneficiu terapeutic sau măcar un beneficiu preventiv”, este concluzia medicului.
Automedicația, cea mai nefericită formă de abordare terapeutică
În România, zilele trecute s-a vândut o cantitate foarte mare de vitamina C în farmacii, aproape cât anul trecut la un loc, asta din disperarea românilor de-a se proteja împotriva coronavirusului, care au dat năvală în farmacii după ce citiseră anumite articole pe internet care ridicau în slăvi beneficiile acestei vitamin asupra coronavirusului.
,,Automedicația este cea mai nefericită formă de abordare terapeutică. Aș recomanda să nu se administreze niciun medicament fără avizul medicului. Putem să avem un paracetamol, un ibuprofen în casă, este cât se poate de bine, dar să luăm cu asalt farmaciile ca să cumpărăm medicamente, suplimente alimentare este un lucru extrem de nefericit”, a spus farmacologul.
Acesta îi sfătuiește pe români să stea izolați, chiar dacă sunt sănătoși, timp de minim 14 zile, să evite orice deplasare prin oraș, să evite locurile aglomerate, vizitarea familiilor, bunicilor, părinților, fiindcă nu e exclus să fie infectați cu coronavirus și să-l transmită ulterior familiilor.
În zilele care urmează veți putea viziona pe 360medical.ro un nou interviu in Exclusivitate cu As.Univ. Dr. Vlad Negulescu, farmacolog clinician despre persoanele aflate la risc de COVID-19 și despre felul în care atacă coronavirusul anumite organe: plămâni, cord, ficat, intestine.
Niciun comentariu!
Poți adăuga unul pentru a porni o conversație.