[VIDEO] Dr. Lavinia Antonie, despre tiroidita subacută în Covid-19: O parte dintre pacienți pot rămâne cu disfuncții temporare

Timp citire articol: 3 minut(e)

Tiroidita subacută este legată de o infecție virală în antecedentele recente ale pacienților și are o evolutie sezonieră ce reflectă evoluția acestor viroze. Din categoria virusurilor implicate în etipatogenia tiroiditei subacute fac parte atât virusurile gripale care sunt acum în plin sezon, cât si cele hepatitice. Medicii endocrinologi atrag însă atenția că și infecția cu virusul SARS CoV-2 poate să dea același lucru. Ce trebuie să ia în calcul medicii care au în grijă pacienții cu forme severe de COVID-19 vizavi de funcțiile endocrine, cât de frecvente sunt aceste tiroidite subacute, dar și combinația diabet – tulburări endocrine, explică pe larg dr. Lavinia Antonie, medic endocrinolog. “Din păcate nu sunt foarte multe date la momentul actual legate de infecția cu SARS CoV-2 și disfuncțiile endocrine. Ce se știe la acest moment este obținut prin observarea directă a unor cazuri și prin analogia cu fenomenele și patologia endocrină care au apărut în contextul infecției cu SARS CoV-1. Atunci au fost obținute niște date și în felul acesta s-au tras niște concluzii că ar putea să fie niște afectări similare cu ce s-a întâmplat în infecția cu SARS CoV-1″, a precizat dr. Lavinia Antonie.

Pacienții cu patologie cardiovasculară, cu obezitate, cu diabet zaharat sunt mult mai vulnerabili la COVID-19.

,,Se pare că infecția cu SARS CoV-2 nu este un factor de risc pentru patologii endocrine. Dar, există totuși recomandări de a avea grijă într-o grămadă de situații. De exemplu, în Italia a fost făcut un studiu care a fost publicat și în revista Lancet. Ce au făcut aceștia? Au determinat valoarea TSH-ului la pacienții internați în Terapie Intensivă, infectați cu SARS CoV-2, pe perioada martie – aprilie anul acesta și au comparat valorile cu cele obținute la pacienți internați în aceeași perioadă a anului trecut, tot în Terapie intensivă”, a povestit medicul endocrinolog.

Cercetătorii au observat la acești pacienți o hipertiroidie dată de o tiroidită atipică. Medicul endocrinolog atrage atenția că o infecție cu virusul SARS CoV-2 poate da tiroidită subacută, motiv pentru care pacienții care au infecții severe cu virusul SARS CoV-2 ar trebui să fie testați pentru funcția endocrină și monitorizați și după ce-și revin.

,,Trebuie ținut un ochi pe funcția tiroidiană a pacienților cu forme severe de SARS CoV-2”, a subliniat Lavinia Antonie, arătând că în mod obișnuit tiroiditele subacute sunt destul de rar întâlnite în practică și nu pot fi prevenite.

,,În tiroiditele subacute clasice, majoritatea pacienților își revin. După episodul subacut, funcția se reglează și marea majoritate nu au nevoie de tratament ulterior. Dar există un procent mic și-atunci, dacă ne gândim la această analogie, poate fi necesar și la pacienții care au trecut prin SARS CoV-2 să aibă nevoie ulterior de tratament și trebuie monitorizați. Recomandarea aceasta este făcută inclusiv de președintele ATA, președintele Asociației Americane de Tiroidă”, a spus dr. Antonie.

Referindu-se la combinația diabet- tulburări endocrine, medicul a reliefat că frecvența acesteia depinde de tipul de diabet. În cazul pacienților cu diabet au fost enunțate forme de crize hiperglicemice la pacienții infectați cu SARS CoV-2

,,Diabetul de tip I poate fi asociat cu alte boli endocrine în cadrul sindroamelor poliglandulare autoimune. Totuși sunt niște asocieri destul de rare. În diabetul zaharat de tip II totul se poate modifica”, a afirmat dr. Lavinia Antonie în cadrul interviului video pentru360medical.ro

Alexandra Mănăilă

Vezi comentarii

Articole recente

Un vaccin împotriva Zonei Zoster și-a păstrat eficacitatea mai mult de un deceniu, potrivit datelor unui studiu avansat

Datele de la finalul unui studiu de monitorizare pe termen lung al unui vaccin împotriva zonei zoster au demonstrat o…

17 aprilie 2024 17:20

Afacerile Antibiotice Iași în creștere cu 24% în 2023, consolidează dezvoltarea companiei

Antibiotice SA (simbol ATB) a remis Bursei de Valori Bucureşti, în data de 17.04.2024, raportul administratorilor și opinia auditorului cu…

17 aprilie 2024 16:32

Un medicament pentru slăbit oferă beneficii și pacienților cu apnee în somn, sugerează rezultatele testelor clinice

Un medicament pentru pierderea în greutate a redus severitatea apneei de somn cu până la aproape două treimi la adulții…

17 aprilie 2024 16:05

Clarificările Ministerului Sănătății privind eliberarea de antibiotice în farmacii

În 17 ianuarie a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul ministrului Sănătății nr. 63/2024, care a introdus noi reglementări pentru eliberarea…

17 aprilie 2024 15:23

Dezbaterea “Alimentația sănătoasă în unitățile de învățământ preuniversitar”, organizată de Asociația SAMAS

Asociația SAMAS și Danone România vă invită să participați la Masa Rotundă cu tema Alimentația sănătoasă în unitățile de învățământ…

17 aprilie 2024 14:11

VIDEO Oamenii de știință au identificat bacteriile care provoacă meningită la bebeluși

Un studiu de referință condus de cercetătorii de la Universitatea din Queensland (QU) a identificat principalele tipuri de bacterii E.…

17 aprilie 2024 14:07

Cercetătorii au descoperit un eveniment timpuriu al patologiei Alzheimer, înainte de moartea neuronilor

Boala Alzheimer rămâne una dintre cele mai dificile și mai răspândite maladii neurodegenerative, afectând milioane de persoane din întreaga lume.…

17 aprilie 2024 14:07

Zentiva dotează Laboratorul de Tehnologie Farmaceutică din cadrul Facultății de Inginerie Chimică și Biotehnologii București cu aparatură de ultimă generație

Grupul de companii Zentiva din România, lider în volum și valoare pe piața medicamentelor generice din România*, a încheiat un…

17 aprilie 2024 14:02

Noi cunoștințe ar putea debloca imunoterapia pentru un cancer de ochi rar și mortal

O nouă cercetare de la Universitatea din Pittsburgh (Pitt) explică de ce melanomul uveal metastatic este rezistent la imunoterapiile convenționale…

17 aprilie 2024 13:11