ARPIM: România a devenit mai puțin atractivă pentru organizatorii de studii clinice, limitând accesul pacienților la tratamente de ultimă generație

ARPIM: România a devenit mai puțin atractivă pentru organizatorii de studii clinice, limitând accesul pacienților la tratamente de ultimă generație
august 09 16:54 2018
Articol scris de:
Timp citire articol: 2 minut(e)

România a devenit mai puțin atractivă pentru organizatorii de studii clinice, limitând accesul pacienților români la tratamente de ultimă generație, a declarat președintele Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), Călin Gălășeanu, pentru revista Transilvania Business.

“Sunt mai multe motive pentru care România nu mai este considerată o piață foarte atractivă pentru organizatorii de studii clinice. Este vorba atât despre procedurile lente de contractare a centrelor de studii clinice și a investigatorilor, cât și despre perioada îndelungată de aprobare a acestora”, a spus Gălășeanu.

Un raport realizat de KPMG pentru ARPIM arată că în România au fost aprobate 254 de studii clinice în 2011, însă numărul a scăzut la 184 în 2016.

Raportul a indicat că perioada de aprobare a studiilor clinice în România este de 25 săptămâni, de trei ori mai mare decât perioada prevăzută în legislația europeană.

“Studiile clinice reprezintă un capitol către care autoritățile ar trebui să-și îndrepte atenția întrucât pentru unii dintre pacienții români accesul la studii clinice, implicit la tratamente de ultimă generație, reprezintă singura șansă de supraviețuire”, a menționat Gălășeanu.

Medicul consideră că este nevoie de îmbunătățirea procedurilor de aprobare a studiilor clinice pentru a debloca situația acestora în România.

“Organizarea de studii clinice oferă beneficii pacienților înrolați, comunității medicale și sistemului de sănătate. Pacientul beneficiază de medicamente de ultimă generație la care altfel nu ar avea acces, iar medicii au acces la tehnologii avansate și informații de ultimă oră, ceea ce contribuie la interesul crescut al acestora privind implicarea în studii clinice”, a afirmat președintele asociației.

În plus, sistemul de sănătate este degrevat de costurile aferente analizelor și tratamentelor pacienților, consideră medicul.

Potrivit ARPIM, industria studiilor clinice a contribuit la bugetul de stat din România cu 98 milioane euro în 2015, din care 26 milioane euro au reprezentat taxele plătite pentru efectuarea studiilor.

Din numărul total de studii clinice realizate în România în 2015, 60% au fost în oncologie, hematologie, reumatologie, imunologie și boli metabolice.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu