Dieta mediteraneană este asociată cu o memorie mai bună în cazul diabeticilor

Dieta mediteraneană este asociată cu o memorie mai bună în cazul diabeticilor
iunie 03 10:49 2019 Timp citire articol: 2 minut(e)

Pacienții cu diabet zaharat ar putea înregistra o îmbunătățire a funcționării creierului dacă urmează o dietă mediteraneană bogată în fructe, legume, cereale integrale și pește, arată un studiu realizat în Statele Unite.

Dieta mediteraneană a fost de mult timp asociată cu o sanătate mai bună a inimii și creierului precum și cu un risc mai scăzut de apariție a diabetului zaharat. Dar cercetările de până acum nu au oferit o imagine clară a faptului dacă beneficiile cognitive aduse de acest mod de a mânca ar putea diferi pentru persoanele cu și fără diabet zaharat.

”O dietă sănătoasă mediteraneană include alimentație bogată în fructe și legume, care conțin antioxidanți și în pește și uleiuri care au grăsimi sănătoase. Aceste elemente nutritive ajută la menținerea funcției cognitive prin reducerea inflamației și a oxidarii în creier” a declarat pentru Reuters autorul studiului Josiemer Mattei de la Harvard.

Aceste beneficii pot ajuta oamenii indiferent dacă au sau nu diabet. Totuși, când oamenii suferă de diabet, abundența semințelor și a leguminoaselor întregi într-o dietă mediteraneană tipică poate ajuta la menținerea sub control a glicemiei și la îmbunătățirea funcției cognitive.

Pentru studiu, cercetătorii au analizat datele de la 913 de participanți la studiul ”Boston Puerto Rican Health”, cu o durată de peste doi ani, evaluându-le obiceiurile alimentare, testându-le diabetul de tip 2 și administrând o serie de teste pentru funcția cognitivă.

Pentru evaluările dietelor, cercetătorii au evaluat obiceiurile alimentare ale participanților în funcție de cât de mult consumau principalele produse alimentare care alcătuiesc o dietă mediteraneană, plus cât de mult mâncau de obicei alimentele incluse în alte două tipuri de diete sănătoase, incluzând dieta DASH recomandată de American Heart Association.

Dintre persoanele fără diabet zaharat, urmărirea mai strânsă a unei diete mediteraneene a fost asociată cu ameliorarea memoriei în timpul perioadei de studiu, dar nu și cu modificările le altor tipuri de funcții cognitive.

Pentru diabetici, cu toate acestea, dieta mediteraneană a fost asociată cu o gamă largă de îmbunătățiri în sănătatea creierului. Persoanele cu diabet zaharat care au urmat îndeaproape o dietă mediteraneană au avut câștiguri mai mari în ceea ce privește funcția cognitivă, recunoașterea cuvintelor și abilitățile de desen decât omologii lor care nu au mâncat în acest fel, se mai arată în concluziile cercetării.

Când oamenii aveau diabet, beneficiile creșterii sănătății creierului din dieta mediteraneană s-au limitat la persoanele care aveau glicemia bine controlată la începutul studiului sau au prezentat îmbunătățiri ale controlului acesteia în timpul studiului.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu