50% dintre femeile cu endometrioză au raportat că au gânduri de suicid, conform rezultatelor celui mai mare sondaj de acest fel din SUA, care a inclus peste 13.500 de femei cu această afecţiune. Oamenii de ştiinţă studiază legătura dintre endometrioză şi suicid pe de o parte, şi dintre cancer ovarian şi endometrioză, pe de alta.
Se estimează că peste un milion de americance ar avea endometrioză. Jaimee Rae McCormack, în vârstă de 29 de ani, militează pentru drepturile femeilor cu endometrioză, motiv pentru care a încercat să stabilească legătura online cu multe alte femei care suferă de aceeaşi boală şi pe care le-a contactat pentru a vedea dacă au gânduri suicidare.
,,Unele dintre ele s-au dus, şi-au luat viaţa. Pur şi simplu nu au mai putut face faţă şi nu au avut sprijinul potrivit", a declarat McCormack pentru BBC.
Endometrioza este o patologie destul de nouă, spun medicii ginecologi din lumea întreagă. Oamenii de ştiinţă încă mai fac studii de aprofundare, aşa că nu e de mirare că afecţiunea este dificil de diagnosticat de către medici. Fiindcă nu există un test simplu care poate fi folosit pentru diagnosticarea bolii, pot trece mulţi ani (uneori şi 12 ani, conform siteului endometrioză.ro) până la stabilirea corectă a diagnosticului.
,,Nu există nicio statistică relevantă care să demonstreze că pacientele cu endometrioză au sau nu gânduri suicidale, însă luând în considerare complexitatea afecţiunii şi dificultatea de diagnosticare – uneori trec şi ani până când pacientele ajung la specialistul potrivit care le poate pune un diagnostic corect – putem vorbi despre un mare neajuns cu care se confruntă pacientele”, a declarat pentru 360medical.ro dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, la clinica Genesis Athens din România.
Boala provoacă o varietate de simptome, de la durere (de obicei pelvină) care apare de obicei chiar înainte de menstruaţie, dar poate fi prezentă şi după menstruaţie, până la crampe în timpul actului sexual, crampe sau durere la urinare. Alte simptome care pot fi legate de endometrioză includ: dureri abdominale inferioare, diaree şi / sau constipaţie, dureri lombare, oboseală cronică, menstruaţie neregulată.
,,Simptomele sunt neplăcute şi unele paciente pot prezenta dureri destul de mari, iar tratamentul este unul relativ invaziv – el se realizează în timpul operaţiei laparoscopice, prin îndepărtarea ţesutului endometrial. Partea cea mai neplăcută, dincolo de tratament, este şi faptul că afecţiunea poate reveni. Procentul de recidivă este destul de însemnat si acesta reprezintă motivul cel mai important atunci când vine vorba despre stresul pacientelor”, a subliniat dr. Andreas Vythoulkas.
10% dintre femeile cu vârsta reproductivă, afectate de endometrioză
Se apreciază că în lumea întreagă sunt în jur 176 de milioane de cazuri. În România ar fi 500.000 de femei cu această boală. Endometrioza reprezintă una dintre principalele cauze ale infertilitatii feminine. Statistic, între 30% - 40% dintre femeile diagnosticate cu endometrioză se confruntă cu probleme de infertilitate. Mai grav este însă că deşi este o afecţiune benignă, endometrioza poate evolua către cancer ovarian.
,,Este posibil ca endometrioza să crească riscul unei femei de-a face cancer ovarian”, e de părere dr. Melissa Conrad Stöppler, medic anatomo-patolog la Universitatea de Medicină din Georgetown, potrivit Medicinenet.com. Şi ginecologul din România a subliniat că se mai fac studii pentru a se stabili cauzalitatea clară între cele două afecţiuni. Iar asta nu e tot, din punct de vedere statistic, există o legătură între endometrioză şi bolile de inimă.