Gastrectomia laparoscopică eficientă pentru cancerul gastric local avansat

Gastrectomia laparoscopică eficientă pentru cancerul gastric local avansat
mai 30 16:45 2019 Timp citire articol: 2 minut(e)

Gastrectomia laparoscopică este echivalentă ca efecte cu cea distală deschisă la pacienții cu cancer gastric local avansat, au raportat cercetătorii din China.

“Rezultatele siguranței pe termen scurt și eficienței pe termen lung ale studiului din prezent au indicat că pentru cancerul gastric local avansat gastrectomia distală laparoscopică este echivalentă gastrectomiei deschise distale în termenii beneficiului supraviețuirii și are avantajele de a fi mai puțin invazivă și de a permite o recuperare postoperatorie mai rapidă”, a declarat pentru Reuters dr. Jiafu Ji de la Peking University Cancer Hospital and Institute din Beijing.

Gastrectomia laparoscopică distală cu limfadenectomie limitată este recomandată pentru pacienții cu cancer gastric timpuriu. Dar chirurgia pentru cancerul gastric local avansat este tehnic mai provocatoare din cauza cerințelor pentru a diseca nodulii limfatici D2.

Dr. Ji și colegii săi au comparat gastrectomia distală laparoscopică și gastrectomia deschisă distală într-un studiu de noninferioritate, incluzând 1.056 pacienți cu cancer gastric avansat local (stadiul tumorii T2, T3 sau T4a fără metastaze sau noduli limfatici voluminoși).

Ratele supraviețuirii la trei ani au fost de 76,5% în grupul laparoscopic și 77,8% în grupul cu gastrectomie deschisă, o diferență ce a satisfăcut criteriul de noninferioritate prespecificat, au raportat cercetătorii în “JAMA”. Lipsa diferențelor semnificative în supraviețuirea la trei ani a persistat după ajustarea vârstei, mărimii tumorii, stadiului T patologic, stadiului N patologic și chimioterapiei.

De asemenea, ratele supraviețuirii totale la trei ani au fost similare în grupul laparoscopic (83,1%) și în grupul deschis (85,2%) înainte și după controlarea vârstei, mărimii tumorii, stadiului T patologic și stadiului N patologic.

În analizele subgrupurilor, ratele supraviețuirii fără boală pentru pacienții cu stadiul I patologic au fost mai bune cu chirurgia laparoscopică (96,5% vs. 91,3% pentru chirurgia deschisă). Au fost similare în cele două grupuri pentru pacienții cu stadiul II patologic (87,5% vs. 86,8%) și au fost mai proaste pentru grupul laparoscopic decât pentru grupul deschis pentru pacienții cu stadiul III patologic (58% vs. 63,8%; log-rank P=0,23) și stadiul IV patologic (20,8% vs. 58,3%; log-rank P=0,13).

Ratele supraviețuirii totale nu au fost diferite între grupuri stratificate după stadiul patologic, chiar dacă a existat o tendință către o supraviețuire totală mai proastă după chirurgia laparoscopică printre pacienții cu stadiu IV patologic (20% vs. 66,7%; P=0.06).

“Global, pacienții în stadiu avansat reprezintă cea mai mare parte din cazurile de cancer gastric, iar rezultatele noastre susțin gastrectomia laparoscopică ca o alternativă sigură și eficientă la abordarea tradițională deschisă pentru acești pacienți. Prudența și atenția ar putea fi necesare la aplicarea gastrectomiei laparoscopice pacienților cu stadii mai avansate. Alți factori, inclusiv costurile medicale, preferința pacienților, calitatea vieții și așa mai departe ar trebui luați în considerare la alegerea între gastrectomia laparoscopică și deschisă la acești pacienți”, a mai spus dr. Ji.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu