Gena care explică nevoia de somn atunci când organismul este bolnav, descoperită de cercetătorii americani

Gena care explică nevoia de somn atunci când organismul este bolnav, descoperită de cercetătorii americani
februarie 01 18:09 2019 Timp citire articol: 2 minut(e)

Cercetătorii au identificat o genă, numită Nemuri, care sporește nevoia de somn. Descoperirea a fost făcută în urma unui studiu realizat la Școala de Medicină Perelman de la Universitatea din Pennsylvania, în care cercetătorii au analizat peste 12.000 de gene ale muștelor de oțet.

Proteina Nemuri combate germenii cu activitatea antimicrobiană inerentă și este secretată de celulele din creier pentru a conduce la un somn prelungit și profund după o infecție.

Oamenii petrec aproape o treime din viață lor în somn, dar somnul este încă unul dintre cele mai durabile mistere ale biologiei și se știu foarte puține despre ce forțe genetice sau moleculare determină nevoia de a dormi.

Deși este o noțiune obișnuită că somnul și vindecarea sunt strâns legate, studiul nostru leagă direct somnul de sistemul imunitar și oferă o explicație potențială pentru modul în care nevoia de somn crește în timpul bolii”, a declarat autorul principal dr. Amita Sehgal, profesor de neuroștiințe, citat de sciencedaily.com.

Fără gena Nemuri, muștele au fost mai ușor de trezit în timpul somnului zilnic, iar necesitatea lor acută de creștere a somnului în cazurile în care au fost private de somn sau au avut vreo infeție a fost mult mai redusă.

Pe de altă parte, în prezența genei privarea de somn și infecția sporesc nevoia de odihnă și stimulează gena Nemuri să fie exprimată într-un mic set de neuroni aflați în apropierea unei structuri cunoscute de stimulare a somnului în creier. Supraexpresia genei a determinat creșterea somnului la muștele infectate cu bacterii și a dus la supraviețuirea lor crescută comparativ cu muștele de control neinfectate.

Ca răspuns la infecție, Nemuri pare să ucidă microbii și crește nevoia de somn prin acțiunea sa în creier.

Mai multe molecule asemănătoare cu Nemuri, care este o peptidă antimicrobiană , au multiple funcții care ajută la combaterea infecțiilor, dar rolul acesteia de promovare a somnului poate fi la fel de important pentru apărarea organismului, dat fiind că mai mult somn în timpul bolii mărește supraviețuirea muștelor, susțin cercetătorii.

Având în vedere această relație intercalată, cercetătorii concluzionează că Nemuri asigură o legătură între funcționarea imunității și somn.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu