Genele și hormonii, secretul longevității femeilor

Genele și hormonii, secretul longevității femeilor
decembrie 21 08:00 2018
Articol scris de:
Timp citire articol: 2 minut(e)

Femeile tind să trăiască mai mult decât bărbații, însă situația longevității diferite între sexe se regăsește în întregul regn animal. Un nou studiu a descoperit că perechea cromozomilor XX cuprinde un material genetic care poate prelungi durata de viață, dar numai în prezența hormonilor feminini pe care îi secretă ovarele.

Genetic, majoritatea femeilor au doi cromozomi X, iar majoritatea bărbaților au un cromozom X și un cromozom Y.

Cromozomii X conțin sute de gene care codifică proteine, în timp ce cromozomii Y, deși mai săraci în materialul genetic, poartă gena care determină trăsăturile masculine, cum ar fi dezvoltarea testiculelor. Această genă este numită ”SRY”.

Femeile tind să trăiască mai mult decât bărbații în specia umană, la fel ca în cele mai multe specii de mamifere.

Motivul nu era clar până acum, însă un nou studiu realizat de o echipă de cercetători condusă de dr. Dena Dubal de la Universitatea California din San Francisco (UCSF) oferă o explicație în acest sens, scrie medicalnewstoday.com.

În noul studiu, echipa de cercetare a folosit șoareci de laborator pentru a încerca să înțeleagă ce ar putea oferi femeilor un avantaj în ceea ce privește durata de viață.

Geneticienii au împărțit șoarecii în patru categorii: prima cu cromozomi XX și ovare, a doua cu cromozomi XY și testicule, a treia cu cromozomi XX și testicole și a patra cu cromozomi XY și ovare.

Cercetătorii au descoperit că toți șoarecii cu asociere cromozomială XX au avut tendința de a supraviețui mai mult decât cei cu cromozomi XY, indiferent dacă au avut ovare sau testicule.

Cu toate acestea, cel mai mult au trăit șoarecii care au avut atât cromozomi XX, cât și ovare, ceea ce arată că atât marcajul genetic, cât și profilul hormonal au jucat un rol important în asigurarea longevitățîi.

Acest lucru sugerează că hormonii produși de gonadele feminine cresc durata de viață la șoarecii cu doi cromozomi X, fie prin influențarea modului în care șoarecele se dezvoltă, fie prin activarea unor căi biologice în timpul vieții lor, consideră cercetătorii.

În plus, cercetătorii au observat că șoarecii cu cromozomi XX care aveau ovare au trăit mai mult decât cei cu XX și testicule.

Studiul aduce noi dovezi că indivizii cu doi cromozomi X sunt adevărați câștigători ai loteriei genetice.

Studii anterioare oferă explicații pentru această situație. De exemplu, la persoanele de sex feminin, un cromozom X din fiecare celulă este dezactivat în mod aleatoriu.

Astfel, dacă cromozomul X activ se deteriorează, cel inactiv intră în funcțiune și poate prelua activitatea celui deteriorat.

 

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu