O doză mare de nifedipină crește riscul de deces din cauze cardiace, arată un studiu realizat în Europa

O doză mare de nifedipină crește riscul de deces din cauze cardiace, arată un studiu realizat în Europa
martie 19 19:19 2019 Timp citire articol: 2 minut(e)

Utilizarea nifedipinei în doze de 60 mg / zi sau mai mult crește semnificativ riscul de stop cardiac subit, arată rezultatele unui studiu amplu realizat de European Sudden Cardiac Arrest Network (ESCAPE-NET).

Această observație ”poate avea implicații clinice clare, având în vedere utilizarea pe scară largă a acestui medicament printre mii de pacienți văzuți de cardiologi și interniști și de alți medici”, a declarat Dr. Hanno Tan, liderul proiectului ESCAPE-NET și cardiolog la Centrul Medical Academic din Amsterdam, citat de Reuters.

Studiul a fost prezentat în 17 martie la reuniunea anuală a European Heart Rhythm Association (EHRA) din Lisabona, Portugalia.

Medicamentele care influențează proprietățile electrofiziologice cardiace prin impactul asupra canalelor de ioni de calciu au fost asociate cu un risc crescut de stop cardiac din cauza tahicardiei ventriculare sau fibrilației ventriculare (VT / VF). Nu este clar, totuși, dacă nifedipina sau alte dihidropiridine, care blochează canalele de calciu de tip L, sunt asociate cu infarctul.

Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat date din registrul olandez de resuscitare din Amsterdam (ARREST) ​​și din Registrul danez de cardiologie (DANCAR), ambele părți ale ESCAPE-NET.

Populația totală de studiu a cuprins 2.503 pacienți, bărbați cu vârsta medie de 67 de ani de la ARREST, și 8.101 pacienți de la DANCAR (vârsta medie 74 ani, bărbați).

Utilizarea curentă a nifedipinei “în doze mari, dar nu în doze mici (<60 mg / zi), a fost semnificativ asociată cu risc crescut de stop cardiac prin comparație cu absența dihidropiridinelor”.

O doză mare de nifedipină a fost, de asemenea, asociată cu aproximativ un risc de două ori mai crescut de stop cardiac comparativ cu orice altă doză de amlodipină, atât în ​​ARREST, cât și în DANCAR.

Un studiu al celulelor cardiace umane susține constatările cercetării, afirmă cercetătorii. La dozele studiate, atât nifedipina, cât și amlodipina au blocat canalele de ioni de calciu de tip L, reducând astfel potențialul de acțiune al celulei cardiace.

Nifedipina este utilizată pentru tratamentul tensiunii arteriale mari sau a anginei pectorale (durerilor de piept).

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu