O echipă de cercetători de la Michigan State University, Statele Unite, a realizat un algoritm care, pe baza citirii ADN-ului, poate estima înălţimea unei persoane şi riscul de îmbolnăvire de maladii cardiace sau cancer, relatează sciencedaily.com.
Algoritmul reuşeşte, pentru prima dată, să realizeze previziuni în privinţa unor caracteristici ale unei persoane, cum ar fi înălţimea, densitatea oaselor sau chiar nivelul de educaţie la care a ajuns.
Aceste estimări sunt realizate prin citirea genomului uman, potrivit cercetătorilor.
“După ce am validat acest instrument pentru aceste trei însuşiri, putem să aplicăm aceeaşi metodă pentru a prognoza riscuri legate de boala cardiacă, diabet sau cancer de sân. Acesta este doar începutul”, a afirmat Stephen Hsu, şeful echipei de cercetare.
Dezvoltări ulterioare ale acestei metode ar putea aduce beneficii majore pacienţilor, deoarece i-ar ajuta pe medici să intervină mult mai repede atunci când există riscul apariţiei unei boli grave.
Studiul, prezentat în numărul din luna octombrie al publicaţiei Genetics, a analizat structura genetică a circa 500.000 de adulţi din Marea Britanie folosind computere foarte puternice şi programe de tip machine learning (care învaţă din date).
În testele de validare, computerele au prezis cu o eroare de cel mult 2,5 centimetri înălţimea fiecărei persoane în baza ADN-ului,
Totuşi, instrumentul are eroare mai mare în privinţa prognozelor legate de densitatea osoasă şi de nivelul de educaţie, însă a reuşit să identifice persoanele cu cel mai mare risc de osteoporoză sau cu dificultăţile cele mai mari la şcoală.
Evaluarea genetică tradiţională urmărea schimbarea unor anumite gene care arată un risc mai mare de a dezvolta anumite boli, însă modelul echipei de cercetărori din Michigan ia în calcul mult mai multe diferenţe la nivelul genomului şi generează predicţii pe baza a zeci de mii de variaţii.
Echipa a folosit date din UK Biobank, o bancă internaţională de date medicale, pentru a testa algoritmul, pe care încearcă acum să îl îmbunătăţească.