O nouă aplicație pentru smartphone ce ajută la prezicerea riscului de hernie incizională abdominală dezvoltată în SUA

O nouă aplicație pentru smartphone ce ajută la prezicerea riscului de hernie incizională abdominală dezvoltată în SUA
aprilie 16 11:32 2019
Articol scris de:
Timp citire articol: 2 minut(e)

Unul din opt pacienți care suferă intervenții chirurgicale abdominale va dezvolta o hernie incizională. O nouă aplicație pentru smartphone dezvoltată de o echipa de la Universitatea Perelman din Pennsylvania poate prezice cu exactitate acest risc pentru pacienți chiar de acasă.

Aplicația a fost prezentată pe 12 aprilie la reuniunea anuală a Asociației Chirurgilor Americani din Dallas, Texas.

Calculatorul de risc ”PENN Hernia” analizează riscul pentru fiecare caz ”oferind chirurgilor și pacienților sansa de a lua în considerare acest rezultat din timp și de a încorpora datele în procesul de luare a deciziilor” a declarat  dr. John Fischer, profesor asistent  în divizia de chirurgie plastică și reconstructivă a Universității pentru Reuters.

Costurile legate de hernia incizională din S.U.A. sunt de aproximativ 7,3 miliarde de dolari anual, datorită numărului acestor cazuri și problemelor legate de calitatea vieții pe care acestea le provoacă.

Pentru a realiza o aplicație portabilă de predicție, cercetătorii au analizat dosarele medicale electronice de la 29.739 pacienții care au suferit intervenții intra-abdominale, urologice sau de chirurgie ginecologică la Penn între ianuarie 2005 și iunie 2016. În total, 1.127 dintre acești pacienți (3,8%) au dezvoltat o hernie incizională și au necesitat o a doua intervenție chirurgicală.

Operațiile colorectale au fost asociate cel mai frecvent cu hernia incizională, urmate de procedurile vasculare, bariatrice și de transplant. Factorii de risc  pentru hernia incizională după intervenția chirurgicală abdominală includ un antecedente de intervenție chirurgicală abdominală, fumat, obezitate, intervenție chirurgicală deschisă, infecție acută și două sau mai multe comorbidități, a mai spus dr. Fischer.

Aplicația “PENN Hernia Calc” combină acești factori și alte date relevante pentru a genera un scor de risc în timp real pentru fiecare pacient, cu o statistică  de la 0,8 la 0,9 (cu 1,0 perfect și 0,5 cu risc).

De exemplu, aplicația poate calcula că un bărbat în vârstă de 68 de ani cu antecedente de fumat, hiperlipidemie, anemie și intervenții chirurgicale abdominale anterioare care a suferit colectomie sigmoidală poate avea un risc de hernie incizională de 22%.

Aplicația de risc “Penn Hernia” este disponibilă prin intermediul magazinelor de aplicații Google Play și Apple iTunes.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu