O nouă metodă genetică mai ieftină, ce poate identifica tumorile extrem de agresive, dezvoltată de cercetătorii suedezi

O nouă metodă genetică mai ieftină, ce poate identifica tumorile extrem de agresive, dezvoltată de cercetătorii suedezi
octombrie 21 15:37 2019 Timp citire articol: 2 minut(e)

Cercetătorii de la Institutul Karolinska din Suedia au dezvoltat o nouă metodă ieftină ce poate identifica tumorile foarte agresive ce necesită un tratament mai puternic. Tehnica a fost prezentată în jurnalul ”Nature Communication”.

O caracteristică comună a celulelor canceroase o reprezintă alterațiile numărului de copii în care fiecare cromozom sau genă sunt prezente în genom, un fenomen cunoscut ca alterații ale numărului de copii. În aceeași tumoare, ceulele ce aparțin unor părți anatomice diferite ale tumorii pot prezenta diferite alterații. Tumorile cu multe alterații ale numărului de copii sunt în mod normal foarte agresive și tind să se reformeze mai des, chiar și după tratamente dure.

Cercetătorii au dezvoltat o nouă metodă genomică, numită CUTseq, ce poate evalua cantitatea și tipul alterațiilor numărului de copii în multe părți diferite din aceeași tumoare, la costuri mult mai mici decât ale tehnologiilor existente.

”CUTseq va avea multe aplicații folositoare în diagnosticarea cancerului. Secvenționarea tumorii în mai multe regiuni va fi tot mai folosită în cadrul diagnosticării, pentru identificarea pacienților cu tumori foarte eterogene ce trebuie să fie tratate mai agresiv”, a spus autorul studiului Nicola Crosetto, cercetător la Departamentul de Biofizică și Biochimie Medicală de la Institutul Karolinska, citat de sciencedaily.com.

Această metodă lucrează cu ADN-ul extras din biopsii multiple și chiar dintr-o proporție foarte mică de secțiuni subțiri ale țesutului – tipul de mostră pe care se bazează în mod normal patologii pentru a face un diagnostic al cancerului la microscop. Cu ajutorul ADN-ului extras din regiuni multiple din aceeași mostră a tumorii cu coduri de bare moleculare unice, o imagine cuprinzătoare a eterogenității alterațiilor numărului de copii într-o tumoare poate fi obținută printr-o singură secvenționare.

Aplicațiile CUTseq nu sunt limitate doar la diagnosticarea cancerului. Noua tehnlogie poate fi folosită și ca o platformă pentru autentificarea liniilor celulare și pentru monitorizarea stabilității genomului în arhive și biobănci cuprinzătoare ale liniilor celulare. De asemenea, ar putea fi aplicată în ecologie, ca o alternativă pentru alte metode de secvenționare genomice, cum ar fi RAD-seq, pentru evaluarea biodiversității într-o manieră eficientă din punct de vedere al costurilor, se mai arată în concluziile cercetării.

  Citește mai multe despre:
  Categorii:
scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu