O rețea neuronală care coordonează apetitul, descoperită de cercetători din SUA, poate ajuta la tratarea obezității și anorexiei

O rețea neuronală care coordonează apetitul, descoperită de cercetători din SUA, poate ajuta la tratarea obezității și anorexiei
iunie 26 11:47 2019
Articol scris de:
Timp citire articol: 2 minut(e)

O echipă de cercetători americani a identificat o rețea de neuroni care se coordonează cu alte regiuni ale creierului pentru a influența nutriția și obiceiurile alimentare. Aceste constatări i-ar putea ajuta pe cei care suferă de boli cauzate de pierderea apetitului sau de mâncatul în exces.

Ca o orechestră simfonică, mai multe regiuni ale creierului lucrează în mod concertat pentru a reglementa necesitatea de a mânca. Cercetătorii de la Universitatea din Arizona consideră că au identificat dirijorul acestei orchestre – o regiune a creierului care reglează suprimarea și activarea poftei de mâncare – ascunsă în amigdală, centrul emoțional al creierului.

“Echipa de la Departamentul de Neuroștințe a Universității din Arizona a găsit neurocircuitul care controlează pierderea apetitului și cauzează anorexia”, a declarat profesorul asistent Haijiang Cai, membru al Institutului BIO5 și conducătorul cercetării, citat de sciencedaily.com.

Anorexia poate fi declanșată de inflamația neuronilor care induce boala și poate avea un impact negativ asupra succesului recuperării și tratamentului. Anorexia este dăunătoare pentru calitatea vieții și crește morbiditatea în multe alte boli, susțin autorii cercetării.

Pentru a determina dacă neuronii identificți în amigadala creierului sunt specializați în controlul poftei de mâncare, cercetătorii au inhibat această rețea neuronală, ceea ce a dus la creșterea poftei de mâncare. Apoi au activat neuronii, determinând din nou o scădere a apetitului.

Prin amortizarea neuronilor din acest circuit, cercetătorii au constatat că pot bloca în mod eficient suprimarea nevoii de hrană cauzată de inflamație și pot astfel determina pacienții să mănânce mai mult.

“Am folosit anorexia pentru simplificare, dar pentru persoanele cu obezitate putem activa acești neuroni pentru ai ajuta să mănânce mai puțin. Acesta este impactul potențial al acestui tip de studiu”, a mai precizat Cai.

Hrănirea pare simplă, dar nu este, așa, oamenii simt foame fie pentru că au nevoie să își satisfacă deficitele nutriționale, fie că o privesc ca pe o recompensă atunci când mănâncă ceva bun ceva. După ce identifică alimentele, oamenii le verifică dacă sunt bune înainte de a le mesteca și de a le înghiți. După un anumit moment, creierul simte satisfacția.

Din punct de vedere teoretic, toți acești pași sunt controlați de diferite rețele neuronale, afirmă autorii cercetării.

Circuitul neuronal responsabil de influențarea apetitului a fost identificat de autorii cercetării în studiile efectuate pe șoarecii de laborator.Următorul pas al cercetării este identificarea ei la om și validarea acelorași mecanisme.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu