O vulnerabilitate a celulelor canceroase ar putea sta la baza dezvoltării unor terapii mai eficiente

O vulnerabilitate a celulelor canceroase ar putea sta la baza dezvoltării unor terapii mai eficiente

O echipă de cercetători de la universitatea UCI (University of California, Irvine) a descoperit o vulnerabilitate a celulelor canceroase care ar putea sta la baza dezvoltării unor terapii mai eficiente pentru mai multe tipuri de cancer.

Noul studiu, prezentat recent în publicaţia Nature Communications, arată că proteina numită APOBEC3A are un rol important în mutaţiile survenite la nivelul celulelor canceroase.

De obicei, aceste mutaţii contribuie la creşterea tumorilor, însă proteina poate, de asemenea, provoca rupturi ale ADN în celulele tumorale – ceea ce înseamnă o vulnerabilitate.

“Ţintirea celulelor canceroase cu un nivel înalt de activitate a proteinelor APOBEC3A şi blocarea, în acelaşi timp, a răspunsului la daunele produse ADN de către APOBEC3A pot reprezenta o abordare-cheie pentru dezvoltarea unor terapii mai eficiente pentru cancer”, a afirmat dr. Remi Buisson, profesor asistent la Şcoala de Medicină a UCI, citat de sciencedaily.com.

Pentru acest lucru, cercetătorii au investigat metode a măsura activitatea proteinei în tumori. În cele din urmă, au reuşit să identifice o metodă pe baza măsurării activităţii de editare a ARN.

“Anticipăm că probele APOBEC3A bazate pe mutaţiile ARN vor ajuta la o mai bună înţelegere a funcţiei proteinei în geneza tumorilor şi ne vor permite să exploatăm mai eficient vulnerabilităţile în terapiile pentru cancer”, a mai spus dr. Remi Buisson.

viewscnt