Persoanele active fizic au un risc mai mic de a dezvolta cancer de colon susțin cercetătorii chinezi

Persoanele active fizic au un risc mai mic de a dezvolta cancer de colon susțin cercetătorii chinezi
august 12 13:46 2019 Timp citire articol: 2 minut(e)

Oamenii care fac exerciții fizice în mod regulat pot fi mai puțin susceptibili să dezvolte cancer colorectal, sugerează un nou studiu.

În comparație cu persoanele cu mai puțină activitate fizică, persoanele care fac mai mult efort fizic sunt cu 23% mai puțin susceptibile de a dezvolta neoplazii precanceroase care uneori pot evolua în cancer colorectal. Și cei care fac exerciții fizice constante dar moderate sunt, de asemenea, cu 27% mai puțin decât cei sedentari să dezvolte cele mai agresive tipuri de neoplazii precanceroase.

La nivel global, cancerul colorectal reprezintă 10% din toate cazurile de cancer noi și cauzează 9% din toate decesele produse de cancer.

“Acest rezultat ne oferă un sprijin puternic pentru promovarea exercițiilor ca metodă de prevenire a neoplaziei colorectale. Există și alte modalități pentru cei care nu sunt dispuși sau incapabili să crească nivelul de activitate fizică pentru a-și reduce riscul, inclusiv renunțarea la fumat, limitarea aportului de carne procesată și menținerea unei greutăți corporale sănătoase”, a declarat Martin Wong, cercetător la Universitatea din Hong Kong și autorul principal al studiului, citat de Reuters.

Deși cercetările anterioare au asociat exercițiile fizice regulate cu un risc mai mic de cancer colorectal, cercetătorii nu aveau o imagine clară a relației dintre activitatea fizică și apariția neoplaziilor precanceroase care se pot transforma în tumori, mai precizează autorii cercetării.

În studiul curent, mai multe exerciții fizice au fost asociate de un risc mai mic de creștere colorectală precanceroasă atât la bărbați, cât și la femei.

Este posibil că exercițiile fizice obișnuite să ajute la reducerea riscului de tumori colorectale prin accelerarea digestiei, ceea ce ar reduce perioada de timp în care mucoasa intestinală este expusă agenților care provoacă acid sau cancer, se mai arată în concluziile studiului.

Activitatea fizică regulată poate ajuta, de asemenea, la prevenirea tumorilor colorectale prin îmbunătățirea capacității organismului de a utiliza insulina pentru a transforma zaharurile din dietă în energie, reducând nivelul de zahăr din sânge.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu