Studiu: Relațiile de familie tensionate asociate cu agravarea problemelor cronice de sănătate

Studiu:  Relațiile de familie tensionate asociate cu agravarea problemelor cronice de sănătate
noiembrie 12 08:15 2019
Articol scris de:
Timp citire articol: 4 minut(e)

Relațiile tensionate cu părinții, frații sau membrii familiei extinse pot fi mai nocive pentru sănătatea oamenilor decât o relație tulbure cu partenerul de viață, arată concluziile unui nou studiu publicat de American Psychological Association.

“Am descoperit că climatul emoțional al familiei a avut un efect mare asupra sănătății generale, inclusiv dezvoltarea sau agravarea afecțiunilor cronice, cum ar fi accidentul vascular cerebral și migrenele. Spre deosebire de cercetările anterioare, care au descoperit că relațiile intime au avut un efect mare asupra sănătății fizice, nu am obținut aceleași rezultate”, a declarat Sarah B. Woods, doctorand, profesor asistent de medicină la UT Southwestern Medical Center și autor principal al studiului, citată de sciencedaily.com.

Pentru realizarea studiului, cercetătorii au folosit date de la 2.802 de participanți la “Midlife Development” un sondaj american care a inclus un eșantion reprezentativ la nivel național de adulți analizați din 1995 până în 2014. Trei runde de date au fost colectate, din 1995 până în 1996, din 2004 până în 2006 și în perioada 2013-2014. Participanții aveau vârsta medie de 45 de ani în timpul primei runde.

Sondajul a cuprins întrebări cu privire la nivelul de încordare existent în relațiile de familie (de exemplu, “Fără a-l include soțul / partenerul tău, cât de des te critică membrii familiei tale?”, și întrebări privind nivelul de sprijin din cadrul familiei (de exemplu, “Cât de mult te poți baza pe [familia ta] pentru ajutor dacă ai o problemă serioasă? ”), precum și întrebări care să ateste nivelul de încordare sau de sprijin existent în realția cu partenerul de viață (de exemplu, “Cât de des se ceartă soțul sau partenerul cu ține? sau “Cât de mult te apreciază soțul / partenerul tău? ”)

Sănătatea a fost măsurată folosind numărul total de participanți cu afecțiuni cronice, cum ar fi accident vascular cerebral, migrene și probleme de stomac, existente în cele 12 luni anterioare fiecăruia dintre cele trei etape de colectare a datelor.

De asemenea, participanții și-au evaluat starea generală de sănătate de la excelentă la precară la fiecare rundă.

În urma anlizelor, cercetătorii au descoperit că un grad de tensiune mai mare în relația
familială a fost asociată cu un număr mai mare de afecțiuni cronice și o apreciere mai proastă a sănătății 10 ani mai târziu, în a doua și a treia etapă de colectare a datelor.

“Comparativ, am constatat că un sprijin sporit al familiei în a doua rundă de colectare a datelor din 2004 până în 2006 a fost asociat cu o mai bună evaluare a sănătății 10 ani mai târziu”, a declarat la rândul său Jacob B. Priest, doctor, profesor asistent de educație la Universitatea din Iowa și coautorul studiului.

Nu au existat efecte semnificative ale relațiilor intime ale particianților asupra rezultatelor de sănătate ale acestora.

Cercetătorii afirmă că lipsa unor asocieri semnificative între relațiile cu partenerul intim și sănătatea ulterioară ar putea fi din cauză că aceste relații se pot rupe mai ușor, în timp ce oamenii sunt mai susceptibili să aibă asocieri mai lungi cu membrii familiei care nu le sunt soți sau parteneri.

Având în vedere modificările relațiilor dintre bărbați și femei care nu se mai căsătoresc fiind cel mai des doar parteneri, a căsătoriilor care au loc din ce în ce mai târziu sau chiar deloc și durata mai îndelungată și, mai încărcată de emoții a relațiilor cu familia de origine, intensitatea emoțională a acestor relații poate fi mai mare, astfel încât au un efect mai crescut asupra sănătății și bunăstării oamenilor, se mai afirmă în concluziile studiului.

Autorii consideră că din acest motiv furnizorii de îngrijiri de sănătate fizică și psihică ar trebui să ia în considerare relațiile de familie atunci când evaluează și tratează pacienții.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu