Aproape 40% dintre tinerii incluşi într-un studiu realizat în Statele unite prezintă cel puţin un comportament obsesiv sau compulsiv care poate prevesti boli psihice mult mai grave.
Acesta este primul şi cel mai mare studiu ce examinează simptomele obsesiv-compulsive la un număr mai mare de 7.000 de participanţi cu vârste cuprinse între 11 şi 21 de ani.
Angajarea în comportamente repetitive şi ritualuri este o parte a dezvoltării tipice a copiilor, dar comportamentele ce se dezvoltă în adolescenţă în simptome obsesive şi compulsive pot reprezenta un avertisment pentru afecţiuni psihiatrice serioase.
Cercetătorii de la Lifespan Brain Institute (LiBi) din cadrul Children's Hospital of Philadelphia (CHOP) şi de la Perelman School of Medicine din cadrul University of Pennsylvania au descoperit că tinerii şi copiii cu simptome obsesiv-compulsive, ce de asemenea au recunoscut că au gânduri negative, sunt mai predispuşi să sufere de psihopatologii precum depresia şi suicidul.
Cercetătorii au împărţit simptomele în patru categorii: gânduri negative, repetitive/verificare, simetrie şi curăţare/contaminare. Mai mult de 20% dintre tineri au recunoscut că au gânduri negative intruzive, inclusiv gândul de a se răni singuri sau pe alţii, imaginându-şi imagini violente sau fiindu-le frică de posibilitatea că ar face ceva rău fără intenţie.
Aceşti copii au fost mai predispuşi să dezvolte psihopatologii serioase în afara simptomelor obsesiv-compulsive, inclusiv depresia şi suicidul.
”Speranţa noastră este ca aceste rezultate vor face profesioniştii în sănătate mintală şi personalul medical din alte arii, cum ar fi pediatrii, să probeze aceste simptome în timpul vizitelor pacienţilor lor. Aceste simptome ar putea fi vitale pentru identificarea adolescenţilor care se află pe o traiectorie de debilitate mintală”, a spus investigatorul principal al studiului, Raquel Gur, director la LiBI şi profesor de psihiatrie, neurologie şi radiologie la Perelman School of Medicine, citat de sciencedialy.com.
”Acţiunile repetitive sunt comune la copiii mici şi sunt, de fapt, o parte sănătoasă a dezvoltării. Dar momentul în care aceste simptome continuă în adolescenţă şi încep să interfereze cu activităţile de zi cu zi este cel în care chiar trebuie să examinăm cauza şi tratamentele disponibile”, a spus autorul principal al studiului, Ran Barzilay, psihiatru pediatric şi cercetător la LiBI.
Simptomele erau comune la indivizii ce nu aveau nevoie de tratamente pentru sănătatea mintală (38,2%) şi doar 3% atingeau pragul pentru sindromul obsesiv-compulsiv.
Simptomele obsesiv-compulsive erau mai comune în cazul fetelor şi celor trecuţi de pubertate. Cercetătorii sugerează că aceste simptome ar putea ajuta personalul medical să probeze şi să identifice afecţiuni psihiatrice serioase.